Yoğurt, dünyanın her yerindeki mutfaklarda kullanılan süt ürünüdür. Tatlılardan atıştırmalıklara, et soslarına kadar yoğurdu kullanmanın ve ona lezzet katmanın pek çok yolu vardır. Piyasadaki çeşitli yoğurt türleri sayesinde tüketicilere tat ve kullanım açısından çok yönlülük sağlanmaktadır. Yağsız, az yağlı, tam yağlı, inek sütü, keçi sütü ve çok daha fazlası var.
Yoğurt, çeşitli seçeneklere, onu tatlandırma yollarına ve değişen kullanıma ek olarak besinsel faydalar da sağlar: Bir fincan sade az yağlı yoğurtta protein, yağ, karbonhidrat, şeker, kalsiyum, magnezyum, potasyum, A vitamini, folat ve daha fazlası bulunur. Sağlıklı ve besleyici olan yoğurdu farklı şekillerde lezzetlendirmek istiyorsanız sizlere önerilerde bulunduk. İşte, yoğurtlara daha fazla lezzet katmanın 10 yolu:
Narenciye meyvelerinin asitliği ve lezzeti, yoğurdunuza ferahlatıcı bir tat vererek lezzetini artırabilir. Herhangi bir yoğurdun içine narenciye sıkın. Limon, misket limonu, portakal, greyfurt veya başka bir turunçgil ile deneyin. Asitlik, tadı dengelemek için yoğurdun kremsi yapısını kesebilir. En iyi sonuçları elde etmek için elle veya meyve suyu sıkacağıyla sıkın; ancak paketlenmiş limon veya limon suyu da seçenekler arasındadır. Bunu yaparken, ilave lezzet ve biraz doku için lezzetin bir kısmını bırakın.
Kahvaltı yoğurdunuza daha tatlı bir katkı sağlamak için mandalina suyu kullanın. Ne kadar meyve suyu koymak istediğiniz size bağlıdır. Biraz narenciye istediğinizde meyve suyu konusunda tutumlu olun, ancak tadı yoğunlaştırmak istiyorsanız, ne kadar çok olursa o kadar lezzetli olur.
Nane, fesleğen veya kekik gibi taze veya kurutulmuş otlarla sade yoğurda yeni bir lezzet profili kazandırın. Yoğurdu ne için kullanacağınıza bağlı olarak bitkileri seçin. Fesleğen ve maydanozla tatlandırılmış ızgara tavuk için bir yan sos ise, yoğurdunuzda benzer bitkileri kullanın.
Bir ipucu olarak, otların yoğurda eşit şekilde dağılması için ince ince doğranması önemlidir. Taze yeşillikler nemle birlikte gelme eğilimindedir ve çoğu zaman bir araya toplanabilirler, bu nedenle onları iyice doğradığınızdan emin olun. Ayrıca yoğurda aromatik bir bileşen sağlayarak garnitür veya proteine eşlik ederler.
Yoğurdunuzun tadını zenginleştirme konusunda çaresiz kaldığınızda baharatlar bunu yapmanın en basit yöntemi olabilir. Ayrıca, daha fazla şeker eklemeyen bir yol arıyorsanız bu iyi bir seçenektir. Dolabınızda muhtemelen birden fazla olmasa da en az bir baharat vardır. Klasik tarçınlı yoğurdu tercih edin veya ilave baharatlarla daha fazla derinlik kazandırın. Örneğin zencefil, yoğurdu minimum çabayla dönüştürürken onu lezzetli ve aromatik bir kahvaltıya dönüştürür.
Şekersiz yoğurtla çalışırken ona şekerli bir destek vermek isteyebilirsiniz. Bu özellikle kullanışlıdır çünkü tatlılığı kişiselleştirebilirsiniz. Pek çok şekerli yoğurt ilave şekerle doludur ve ne kadar olduğu konusunda söz sahibi olamazsınız. Bunu kendiniz yaptığınızda, tatlandırıcıların miktarına ve türüne karar verebilirsiniz. Pek çok tatlandırıcı türü lezzetli bir tat sağlayabilir ve farklı sonuçlar sunabilir. Bazı fikirlere ihtiyacınız varsa, şeker olmayan bu en iyi tatlandırıcılardan bazılarını düşünün.
Hindistan cevizi şekerinin tadı hindistan cevizine benzemez ve bunun yerine yoğurtun tatlılık ve lezzetini artırmak için hafif karamel tadı vardır. Pekmez kalındır ve meyveli yoğurdun üzerine gezdirildiğinde lezzetli olabilecek vanilya karamel notasına sahiptir. Balın kır çiçeğinden portakal çiçeğine kadar farklı seçenekleri vardır. Akçaağaç şurubu, yoğurdu bile kesebilecek rahatlatıcı bir tada sahiptir. Güzel bir girdap için tatlandırıcınızı yoğurdun üzerine gezdirin veya dengeli bir tatlılık için iyice karıştırın. Doğal olarak oluşan sıfır kalorili tatlandırıcılar olarak keşiş meyvesini veya steviayı deneyin.
Fıstık ezmesi-reçel veya elma-tarçın gibi meyve ve yoğurt el ele gider. Meyveli yoğurtların pek çok çeşidi var ama aynı lezzeti evinizde de rahatlıkla yapabilirsiniz. Yaban mersini gibi taze meyvelerin karıştırılması, ona çarpıcı bir mavi-mor renk tonu, hafif bir tatlılık ve her ısırıkta hoş bir aroma verecektir. Dilimlenmiş çilekler, muzlar veya kiviler de renkli katkılar sağlar. Meyveyi karıştırmak veya püre haline getirmek için fazladan zamanınız varsa, pürüzsüz bir yoğurt elde edersiniz.
Bütün veya doğranmış meyve ve meyve püresinin yanı sıra meyve reçeli de kullanabilirsiniz. Taze veya püre haline getirilmiş meyvelerde olduğu gibi yıkamanız, doğramanız veya karıştırmanız gerekmediği için bu kolay bir seçenektir.
Kuruyemiş ezmeleri, ekşi yoğurtla hoş bir kontrast sunabilir. Muhtemelen evinizde bulunan fıstık ezmesi akla gelse de, badem ezmesi ve diğer kuruyemiş ezmesi çeşitleri giderek daha popüler hale geliyor ve yaygın olarak bulunabiliyor. Muhteşem Antep fıstığı ezmesinden zengin macadamia ezmesine kadar çeşitler mevcuttur.
Bu harmanlanmış kuruyemiş ezmelerinden herhangi biri, yoğurdunuzdaki asitliği veya keskinliği dengeleyen kremsi bir katkı ve zengin bir tat sağlayacaktır. Yağ ve protein karışımı, sabah yoğurdunuzu daha doyurucu bir versiyona dönüştürür.
Sade yoğurtun bir başka alternatifi de soslarla yaratıcı olmaktır. Kendi dolabınızdan lezzetli karışımlar hazırlayabilirsiniz. Bu sayede dışardan hazır aromalı yoğurt almanıza gerek kalmaz. Yoğurdun üzerine kurabiye ya da brownie parçaları ekleyebilirsiniz.
Gökkuşağı soslarıyla donmuş yoğurt istasyonu gibi düşünün. Aynı şeyi yoğurdunuzla da yapabilirsiniz; her zaman tatlı olması gerekmez. Besin çeşitliliğini dahil etmek için chia tohumları, fındıklar, kabak çekirdeği veya hindistancevizi gevreğini tercih edin.
Daha önce de belirttiğimiz gibi yoğurtta vücudunuzun yakıt almasına yardımcı olacak çeşitli vitamin ve mineraller bulunur. Bu süt ürünleri santralini kakao, spirulina, matcha veya protein tozu gibi müthiş bir tozla eşleştirin. Tozların eklenmesi lezzeti yükseltirken aynı zamanda potansiyel besinsel faydaları da artırabilir. Yoğurtla iyice karıştırdığınızdan emin olduğunuz sürece toz, ince öğütüldüğü için dokuyu bozmaz.
Matcha'nın yeşil çay tadı, yüksek miktarda kafeini ve birkaç damla akçaağaç şurubuyla mükemmel uyum sağlayacak güzel bir rengi var. Protein tozu sadece proteini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda aromasız olduğunda nötr bir baz görevi görür veya aromalı çeşitlilikte güçlendirici olarak görev yapar. Çilekli kurabiyeden çikolataya kadar çok çeşitli protein tozu aromaları var. Damak tadınıza uygun olanı tariflerinizde kullanabilirsiniz.
Türk mutfağında yoğurdun yeri ayrıdır. Yoğurt kullanarak hazırlanan yüzlerce meze, yemek ve tatlı çeşidi vardır. Kolaylıkla yoğurttan cacık, haydari, tarator gibi mezeler hazırlayabilirsiniz.
Türk mutfağı dışında, farklı kültürlerde de yoğurtlu tarifler vardır. Diğer yoğurtlu tarifleri deneyebilirsiniz. Farklı kültürlerden pek çok geleneksel tarif, tatlıdan serinleticiye ve tuzluya kadar uzanan başyapıtlar yaratmak için yoğurt içerir. Dünyanın dört bir yanından ilham ve malzemeler toplayın ve bunları yoğurt kullanmanın lezzetli yollarına yönlendirin.
Yoğurdunuza daha fazla lezzet katmanın ilginç bir yolu olarak kilerinizden ekstraktlarla dolu küçük kapları boşaltın. Dokuyu bozmadan lezzet bileşenlerini yükseltebilirler ve güçlü oldukları için fazla kullanmanıza gerek kalmaz.
Fındık veya badem özü, vanilya veya şekerli yoğurtla iyi uyum sağlayan hoş kokulu bir lezzet sağlarken, nane özü, canlandırıcı bir bileşene sahiptir. Yoğurdunuza birkaç damla sıkın ve ardından nane parçacıklı dondurma esintili yoğurt için biraz mini çikolata parçacıkları ekleyin. Bir başka kahvaltı kombinasyonu ise limonlu haşhaş tadı için limon özü, yoğurt ve haşhaş tohumudur. Birden fazla ekstrakt kullanmaktan da korkmayın. Vanilya ve fındık veya hindistancevizi ve kahve gibi özlerin harmanlanması güzel karışımlar olabilir.
Şunlara da göz atın;