Baklava, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle bayram zamanlarında tüketilen baklava, hem hazır olarak alınabilir, hem de evde hazırlanabilir. Baklava yapımında ince yufka, yağ, ceviz ve antep fıstığı kullanılır. Bazı çeşitlerine kaymak eklenerek daha lezzetli olması sağlanır. Genelde bayramdan 1 gün önce hazırlanan baklava, uygun şekilde saklanırsa 5 güne kadar tazeliğini koruyabilir. Ancak yanlış yöntemlerle saklanan baklavanın lezzeti kısa süre içinde gider.
Baklava saklama yöntemlerine geçmeden önce, evde kendi ellerinizle hazırlayabileceğiniz birbirinden pratik ev yapımı baklava tarifleri başlıklı yazımızı da buraya bırakıyoruz.
Baklava, çok lezzetli bir tatlı olsa da, bir gün içinde tüketilmesi mümkün değildir. Bu yüzden uzun süre saklanması gerekebilir.
Pişmemiş baklavanın üzeri mutlaka temiz bir örtü ile kapatılmalıdır. Örtü ile kapattıktan sonra serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Baklavaya henüz şerbet eklenmediği için, pişmemiş baklava şekerlenmez. Bu yüzden buzdolabında saklamak da mümkündür. Ancak pişirmeden önce oda sıcaklığında 1 saat bekletilmesi gerekir.
Soğuk baklava, fıstıklı, cevizli, kaymaklı gibi farklı çeşitlerde yapılabilir. Son yıllarda çok sevilen soğuk baklavanın yapımında süt kullanılır. Süt, sıcak havalarda çabuk bozulabilen bir besin olduğu için, soğuk baklava mutlaka buzdolabı gibi serin yerlerde muhafaza edilmelidir. Servis edilmek için çıkarılan baklava, çok fazla oda sıcaklığında bırakılmamalı, hava almayan kaplara konularak buzdolabında saklanmalıdır. İçinde süt bulunduran soğuk baklava, buzdolabında en fazla 3 gün bekletilmeli ve kısa sürede tüketilmelidir.
Çıtır çıtır lezzeti ve şerbetiyle baklavanın tadı dillere destan bir güzelliktedir. Baklavanın bozulmuş olduğunu anlamak için dış görünüşüne ve rengine bakmanız gerekir. Eğer altın sarısı rengi gitmiş, çıtırlığını kaybetmişse bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Ayrıca baklavadan kötü bir koku geliyorsa ve tadı kötüleştiyse de, tüketilmemesi gerekir.
Baklavanın şekerlenmesi bozulduğunu göstermez. Baklava şekerlenirse ne yapmalıyız başlıklı yazımızda, şekerlenmeyi önlemenin yollarını öğrenebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;