Yaşlılık Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Yaşlılar nasıl beslenmeli? Yaşlılık döneminde hangi vitaminler alınmalı? Uzm. Dyt. Elif Bilgin Baş, yaşlılık döneminde alınması gereken vitaminleri ve beslenmeye dair önemli bilgileri paylaştı.
Yaşlılık Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?
18 Eylül 2023, 11:19

Hayata yaş eklemek ancak bedene yük eklememek aslında elimizde. Yaşlılık dönemindeki kişilerin, ergenlik dönemleriyle hemen hemen aynı besin öğelerine ihtiyaçları vardır. Yaşlılıkta günlük ortalama 1600-1650 kalorilik enerji alımı yeterlidir. Ancak bu ihtiyaç, yaş, cinsiyet ve kiloya bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bazı besin öğeleri, yaşlılık döneminde çok önemli bir rol oynar.

Yaşlılık Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

  1. Dengeli Beslenme: Meyveler, sebzeler, yağsız proteinler, tam tahıllar ve süt ürünleri (veya süt ürünleri alternatifleri) gibi tüm gıda gruplarından çeşitli gıdalar içeren dengeli bir diyete odaklanın. Bu, geniş bir besin yelpazesi almanızı sağlar.
  2. Porsiyon Kontrolü: Yaşlandıkça metabolizmanız yavaşlayabilir, bu nedenle aşırı yemekten ve kilo almaktan kaçınmak için porsiyon boyutlarına dikkat etmek önemlidir. Porsiyon kontrolüne yardımcı olmak için daha küçük tabaklar kullanın.

su içmek

  1. Susuz kalmayın: Dehidrasyon yaşlı yetişkinlerde yaygın bir sorun olabilir. Susuz kalmamak için gün boyunca bol miktarda su için. Dehidrasyona katkıda bulunabilecek aşırı kafein ve alkolden kaçının.
  2. Diş Sağlığı: Diş problemleriniz varsa veya takma diş kullanıyorsanız, düzgün oturduklarından emin olun. Bu, çiğnemeyi ve çeşitli yiyeceklerin tadını çıkarmayı kolaylaştıracaktır.
  3. Düzenli Öğünler: Gün boyunca atıştırmak yerine düzenli, dengeli öğünler yemeye çalışın. Bu, tutarlı bir enerji seviyesinin korunmasına yardımcı olabilir ve vücudunuza ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayabilir.

lif

  1. Lif Açısından Zengin Gıdalar: Diyetinize tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi lif açısından zengin gıdalar ekleyin. Lif, sindirime yardımcı olabilir ve yaşlı yetişkinlerde daha yaygın olabilen kabızlığı önleyebilir.

protein

  1. Protein: Protein, kas kütlesini ve genel sağlığı korumak için gereklidir. Diyetinize tavuk, balık, fasulye ve tofu gibi yağsız protein kaynaklarını dahil edin.

kalsiyum

  1. Kalsiyum ve D Vitamini: Bu besinler kemik sağlığı için çok önemlidir. Süt ürünleri, güçlendirilmiş bitki bazlı süt alternatifleri, yeşil yapraklı sebzeler ve takviyeler yeterli kalsiyum ve D vitamini almanıza yardımcı olabilir.

tuz

  1. Tuz ve Şekeri Sınırlandırın: Yüksek tansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarına katkıda bulunabileceğinden, yüksek sodyumlu ve yüksek şekerli gıda alımınızı azaltın.

yaşlı beslenmesi

  1. Dikkatli Yemelisiniz: Vücudunuzun açlık ve tokluk işaretlerine dikkat edin. Dikkatli yemek, aşırı yemeyi önlemeye ve yiyeceklerle sa��lıklı bir ilişki kurmaya yardımcı olabilir. Mümkün olduğunca yemeklerinizi arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşın. Yemek sırasında sosyalleşmek keyifli olabilir ve yalnızlık hissini önlemeye yardımcı olabilir. Bireysel sağlık ihtiyaçlarınıza bağlı olarak, doktorunuz vitamin veya mineral takviyeleri önerebilir. Bir sağlık uzmanına danışmadan herhangi bir takviyeye başlamayın.
  2. İlaç Etkileşimleri: Belirli gıdalarla herhangi bir ilaç etkileşiminin farkında olun. Bazı ilaçlar, belirli gıdalardan veya besinlerden kaçınmanızı veya bunları sınırlandırmanızı gerektirebilir.

yaşlı egzersizi

  1. Aktif Kalın: Düzenli fiziksel aktivite iştahınızı artırmaya ve kas kütlenizi korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca genel sağlığı da destekler.

Bireysel diyet ihtiyaçlarının değişebileceğini unutmayın, bu nedenle yeme alışkanlıklarınızı özel sağlık ve diyet gereksinimlerinize göre uyarlamanız önemlidir.

Yazar:

Uzm. Dyt. Elif Bilgin Baş

instagram.com/uzmandiyetisyenelifbilginbas

Şunlara da göz atın;

  1. Menopozda beslenme nasıl olmalı?
  2. Diyabet hastaları nasıl beslenmeli?
  3. Hastalıklara özel beslenme önerileri
  4. Romatizma hastalıklarında beslenme nasıl olmalı?
  5. Kalp ve damar sağlığına iyi gelen besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo