Fransız mutfağının beş ana sosundan biri olan Veloute sos, 'sauce velouté' olarak da bilinir. Fransızcada 'kadife' anlamına gelen bu sos, gastronominin temelini oluşturduğu düşünülen beş ana sosun içinde yer alır. Beşamel sos ile benzerlik gösterir. Dünya mutfağındaki sos çeşitlerinin önemli bir bölümü, Fransız mutfağına dayanır. Veloute sosların türevleri arasında cardinal, supreme, aurora, allemande ve bercy sosları vardır.
Bu sos genellikle et ve balık yemekleriyle birlikte servis edilir. Hafif ve yoğun kıvamlı olduğu için, çok sayıda tarife uyarlanabilir. Garnitür olarak servis edilen sebzelerle mükemmel bir uyum içindedir. Farklı çorbaların yapımında da kullanılabilir. Veloute sos, mantar yemeklerini daha lezzetli bir hale getirir.
Şunlara da göz atın;