Vegan beslenme, hayvansal gıdaları yemeyi reddeden ve diyette tamamen bitki bazlı beslenmeye odaklanılan bir yaşam biçimidir. Süt ürünleri, et çeşitleri, bal gibi gıdalar, vegan beslenmesinde tüketilmeyen yiyecekler arasındadır. Ancak maya, en kafa karıştırıcı besinlerden biridir. Toprakta ve bitki yüzeylerinde doğal olarak yetişen maya, tek hücreli bir mantardır. Yüzlerce farklı türü olan mayaların bazıları insan sağlığı için zararlıyken, bazıları da oldukça faydalıdır. Ekmek, sirke, peynir, yoğurt gibi yiyeceklerin içerisinde, maya kullanılır.
Maya, canlı bir organizma olduğu için, bazı insanlar vegan diyetlerine dahil edilip edilemeyeceği konusunda kararsızlık yaşayabilir. Ancak mayaların hayvanlardan farklı olarak sinir sistemi yoktur. Onları hayvanlardan ayıran bu özellik, mayanın tüketildiğinde acı çekmediği anlamına gelir. Maya tüketimi, hayvan sömürüsü ve zulmü içermediği için, vegan bir yiyecek olarak kabul edilir. Ancak küçük bir azınlık, canlı bir organizma olduğu için maya tüketiminden kaçınabilir.
Besin mayası, vegan diyetlerinde eksik kalan B vitaminleri ile doludur. Bu yüzden maya tüketimi, veganlar için oldukça faydalıdır.
Mayanın birçok farklı türü mevcuttur. Ancak gıdaların besin içeriğini yapmak için yalnızca birkaçı kullanılır.
Çiğ maya tüketmek, kabızlığa, kramplara ve şişkinliğe neden olabilir. Bu yüzden kesinlikle önerilmez. Özellikle bağışıklığı zayıf olan kişilerde ve hastalarda, mantar enfeksiyonu riskini artırır. Pişirme, üretim ve fermantasyon sürecinde inaktif bir hale getirilen mayalar, gıdaların içinde güvenle kullanılır. Bu besinlerin tüketimi, veganlar için de sağlanabilir.
Şunlara da göz atın;