Vazelin, kimyager Robert A. Chesebrough'un petrol kuyularına gittiğinde bulduğu bir maddedir. İşçilerin ayaklarına yapışan bu madde, parafinle benzer bir görünüme sahiptir ve iş pompalarını tıkayarak işleri zorlaştırır. Ancak işçilerin ayağına yapışan bu madde, kesik ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Bunun üzerine Chesebrough, bu maddeyi kavanozlara doldurmuş ve üzerinde çalışmalar yapmaya başlamıştır. Yani vazelin, petrolden geriye kalan artıklardan elde edilen bir özdür. Petrol jelatini veya petrol jölesi ismiyle de bilinen bu madde, yoğun bir dokuya sahiptir ve kokusuzdur. Ana malzemesi yumuşatıcı olan vazelin, ciltteki nemi hapseder ve cildi nemlendirir. Yalnızca topikal olarak kullanılması önerilir.
Vazelin, küçük miktarda tüketildiğinde genellikle toksik olarak kabul edilmez. Az miktarda tüketilmesi müshil etkisi yaratabilir. Ayrıca zehirlenme semptomlarına da yol açabilir. Vazelinin daha büyük miktarda tüketilmesi ise boğulma riskini artırır. Yağlı ve kalın bir dokuya sahip olduğu için, vazelinin ağız yoluyla alınması yutma esnasında boğulma tehlikesini artırır. Ayrıca bu yağlı madde, aspire edilmesi halinde akciğerlere ciddi zarar verebilir. Sadece topikal kullanım için üretilen vazelin, kesinlikle tüketilmemelidir.
Kazara küçük miktarda alınması halinde bol suyla gargara yapılmalı ve ağız içi temizlenmelidir. Daha büyük tüketimlerde ise, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Vazelin yalnızca zehirlenmeye değil, aynı zamanda boğulmaya da yol açabilir.
Bununla birlikte göz ve burun içinde kullanımı da tehlikelidir. Normalde toksik olmamasına rağmen, göz, burun ve ağız gibi hassas bölgelerde tahriş edici etkilere yol açabilir. Bu yüzden dikkatli kullanılmalı, cildi nemlendirmek ve yaraları iyileştirmek için topikal olarak uygulanmalıdır.
Vazelin, boğulma riskine karşı çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır.
Şunlara da göz atın;