Ev yapımı makarna yapmak oldukça kolay ve lezzetlidir. Makarna fazla yapılırsa nasıl saklanır? Taze makarna veya hamurları buzdolabında, derin dondurucuda veya kilerde nasıl saklayacağını sizlere anlattık. İşte, taze makarna nasıl saklanır:
Buzdolabında Taze Makarna Nasıl Saklanır?
- Taze makarnanızı yapışmaması için una bulayın. Ev yapımı makarnayı hazırladıktan sonra bir kaseye alın ve üzerine bir tutam beyaz un serpin. Unu, hamura yapışması için her bir makarna parçasının üzerine hafifçe işleyin.
- Makarnayı tel ızgara üzerinde 2 saat kurumaya bırakın. Ev yapımı makarnanızı bir tel soğutma rafına yayın, böylece her parça arasında boşluk kalır. Rafı en az 2 saat serin ve kuru bir yerde bırakın, böylece makarnanız sertleşir ve kaldırdığınızda topaklanma olasılığı azalır.
- Uzun erişteleri kurutuyorsanız, bunları tek porsiyonlara ayırın ve kurutmak için yuva veya sepet haline getirin. Böylece daha az yer kaplarlar.
- Makarnayı hava geçirmez bir kaba veya torbaya aktarın. Sıkı kapaklı plastik bir kap veya tüm makarnalarınıza uyacak yeniden kapatılabilir bir plastik torba bulun. Makarnanız unlanıp kurutulduğu için tüm parçaları birbirine yapışma riski olmadan aynı kaba koyabilirsiniz.
- Makarnanızı porsiyonlara ayırın ve her seferinde tek bir porsiyon alabilmeniz için ayrı kaplara koyun.
- Makarnanızı 1-3 gün kadar buzdolabında saklayın. Makarnanızı ne kadar erken kullanırsanız o kadar lezzetli olacaktır, bu yüzden mümkünse ertesi gün içinde kullanmaya çalışın. Aksi takdirde, makarna 3 güne kadar yemek için güvenlidir. Makarnayı pişirme zamanı geldiğinde, yapmak istediğiniz kadar çıkarın ve kaynar suda hazırlayın.
Dondurucuda Taze Makarna Nasıl Saklanır?
- Makarnanızı birbirine yapışmaması için una bulayın. Makarnanın üzerine bir tutam standart beyaz un serpin ve her parçanın eşit şekilde kaplanması için erişteleri birlikte atın. İşiniz bittiğinde parçaları ayırın.
- Makarnayı bir fırın tepsisinde oda sıcaklığında 1 saat kurutun. Kenarlı bir fırın tepsisine makarnanın yapışmasını önlemek için bir parça yağlı kağıt serin. Makarnanızın parçalarını fırın tepsisine aralıklı olarak yayın, böylece etraflarında hava dolaşabilir.
- Uzun makarnaları porsiyonlara ayırdıktan sonra yuvarlayarak saklayabilir bu şekilde yer kazanabilirsiniz.
- Makarna tepsisini 2 saat buzlukta bekletin. Makarna kuru hissettiğinde, tepsiyi açık tutun ve dondurucuya taşıyın. Makarnanız daha da sertleşecek ve sertleşecek, böylece parçaların birbirine yapışması daha az olası olacaktır.
- Makarnayı hava geçirmez bir kaba veya dondurucu poşete aktarın. Makarnanız donmaya ve sertleşmeye başladıktan sonra tepsiden alın. Makarnanızın parçalarını kapaklı bir kaba veya dondurucuda güvenli, yeniden kapatılabilir bir torbaya alın. İçinde ne olduğunu kolayca anlayabilmeniz için kabı makarnanın tarihi ve türüyle etiketleyin.
- Makarnanızı 1 aya kadar dondurun. Taze makarnayı 1 aydan daha uzun süre saklarsanız lezzetini kaybetmeye başlayacak, ancak yine de yemek güvenli olacaktır.
Taze Makarna Nasıl Kurutulur?
- Hamurun yapışmaması için makarnanızı un serpin. Bir tutam beyaz un alın ve makarna parçalarının üzerine yayın. Makaranalar kaplanana kadar karıştırın.
- Uzun erişteleri, kırılgan hissedene kadar kurutmak için bir rafa asın. Parçaları bir makarna kurutma rafına yayın ve erişteleri birkaç saat veya gece boyunca bekletin. Kırılgan olup olmadığını görmek için eriştelerden birini bükmeye çalışın ve tamamen kurumuş olup olmadıklarını anlamak için ikiye bölün.
- Makarna rafınız yoksa, erişteleri temiz bir elbise askısına veya fırınınızın üst rafına koyabilirsiniz.
- Kısa erişteleri ve makarnaları bir tel soğutma rafında kurutun. Parçaları tamamen kuruyana kadar her 30 dakikada bir çevirin, bu yaklaşık 2-3 saat sürecektir.
- Eriştelerinizi kurutmak için asacak yeriniz yoksa, bir sepete veya yuva şeklinde sarın ve kuruması için tel soğutma rafına koyun. Bu şekilde, mükemmel, eşit porsiyonlara da sahip olursunuz.
- Makarnanızı hızlı bir şekilde kurutmak istiyorsanız bir kurutucu kullanın. Makarnanızı bir kurutucunun tepsilerine yayın, böylece parçalar birbirine değmez. Kurutucuyu 57 °C'ye ayarlayın ve makarnanızdaki nemi gidermek için yaklaşık 2-4 saat çalıştırın.
- Makarnayı fırında kurutmak istiyorsanız, 38–43 °C’de kurutun. Makarnanızı bir fırın tepsisine koyun ve fırınınızın orta rafına koyun. Spagettiye 4 saat, makarnaya 8 saat ve diğer makarna türlerine 12 saat verin.
- Makarnanızı hava geçirmez bir kaba koyun. Makarna tamamen kuruduktan sonra, tüm parçaları kapaklı bir kaba veya tekrar kapatılabilir bir plastik torbaya yerleştirin.
- Makarnanızı 2-3 ay oda sıcaklığında saklayın. Makarnanızı doğrudan güneş ışığı almayan serin ve kuru bir yere koyun. Makarnanızı kullanmak istediğinizde ihtiyacınız kadarını alıp kaynayan suya ekleyerek pişirmeye başlayın.
- Kurutulmuş makarnanın pişmesi yaklaşık 4-7 dakika sürecektir.
Şunlara da göz atın;
- Kremalı makarna yanına ne gider?
- Ekonomik makarna tarifleri
- Makarna pişirirken dikkat edilmesi gerekenler
- Makarnaya neler katılabilir?