Şef Yıldız Öz Samaha'dan Lezzet Dolu 6 Tarif

Şef Yıldız Öz Samaha, davet sofralarına çok yakışacak birbirinden lezzetli tariflerini paylaştı. İşte, Şef Yıldız Öz Samaha'dan mutlaka denemeniz gereken 6 tarif:
Şef Yıldız Öz Samaha'dan Lezzet Dolu 6 Tarif
07 Ekim 2024, 13:20

Davet sofralarınızda alışılmışın dışına çıkmak, yeni lezzetler sunmak istiyorsanız bu tarifler tam size göre. Şef Yıldız Öz Samaha lezzet tutkunlarına özel birbirinden mükemmel yemekler hazırladı.

Yıldız Öz Samaha Şef

Fotoğraflar: Özgür Bakır

  1. Mürdüm Erikli Lokum

mürdüm erikli lokum

Malzemeler;

  1. 8 adet lokum et
  2. 2 yemek kaşığı tereyağı
  3. 4 adet mürdüm eriği
  4. 1 adet kuru soğan
  5. 2 adet küçük boy havuç
  6. 2 adet yeşil biber
  7. 1 çay kaşığı kimyon
  8. 1 çay kaşığı karabiber
  9. Yarım kase kabak çekirdeği
  10. 1 çay kaşığı tuz
  11. Dikmek için:
  12. Yorgan iğnesi ve ipi
  13. Üzeri için:
  14. Zeytinyağı
  15. Yeşil taze soğan

Yapılışı: Derin bir tavaya tereyağını alıp kızdırın, ardından etleri ilave ederek arkalı önlü mühürleyin. Etler piştikten sonra ayrı bir kaba alıp bekletin. Erikleri küp küp doğrayın. Soğan, havuç ve biberi küp küp doğradıktan sonra sırasıyla tavaya alarak soteleyin. Üzerine baharatları ve tuzu ilave ederek karıştırın. Sotelenen karışımı ocaktan alıp hafif soğuması için bekletin. Etlerinizi üst üste alarak bir cep oluşturmak için alt tarafından iple dikin. Oluşturduğunuz ceplere hazırladığınız sostan alabildiği kadar ilave ederek fırın kabına yerleştirin. Kalan malzemeleri ve çekirdekleri ekleyip üzerine hafif zeytinyağı gezdirin. Ardından, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, etlerin üzeri kızarana pişirin. Hazır olan yemeğinizin üzerine ince kıyılmış taze soğanları ilave ederek servis edebilirsiniz.

  1. Gazpacho Çorbası

gazpacho çorbası

Malzemeler;

  1. 4 adet domates
  2. 2 adet salatalık
  3. 2 adet yeşil biber
  4. 1 adet kuru soğan
  5. 2 adet sarımsak
  6. 3 dilim ekmek içi
  7. 2 yemek kaşığı sirke
  8. Yarım çay bardağı zeytinyağı
  9. 2-5 tutam tuz (damak tadınıza göre)

Yapılışı: Domateslerin kabuklarını rahat soyabilmek için öncelikle sıcak suda hafif haşlayın, ardından doğrayıp blender’a alın. Üzerine, iri doğradığınız soğan, sarımsak, salatalık, biber ve ekmek içini ilave edin. Kabın içerisinde bulunan tüm malzemelerin üzerine tuz, sirke ve zeytinyağı ekleyerek biraz bekletin, ardından blender’dan geçirin. Elde ettiğiniz  karışımı buzdolabında bir süre bekletin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Üzerine küçük doğradığınız salatalık, biber, maydanoz ve çok az zeytinyağı ilave ederek servis edebilirsiniz.

  1. Soğuk Pancar Çorbası

soğuk pancar çorbası

Malzemeler;

  1. 4 adet pancar
  2. 1 kase haşlanmış nohut
  3. 1 kase haşlanmış buğday
  4. 1 kase süzme yoğurt
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. Üzeri için:
  7. 4-5 dal taze nane

Yapılışı: Pancarları soyup küp küp doğrayın, ardından üzerine su ekleyip haşlayın. Pancarları kendi suyunun içinde bekletip soğutun. Genişçe bir kaseye nohut, buğday, küp küp doğradığımız pancarları ilave edin. Yoğurdu ekleyip bütün malzemeleri karıştırın. Ardından pancar suyunu kıvamına göre azar azar ekleyerek tuz ilave edin. Hazırladığınız karışımı biraz soğuması için buzdolabında bekletin. Soğuduktan sonra çorba kaselerine alın. Üzerine ince kıyılmış taze nane ilave ederek servis edin.

  1. Şeftalili Tarte Tatin

şeftalili tarte tatin

Malzemeler;

  1. Hamuru için:
  2. 1.5 su bardağı un
  3. Yarım kase tereyağı
  4. 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  5. 1 tutam tuz
  6. 4-5 yemek kaşığı su (kıvamına göre)
  7. İçi için:
  8. 4 adet şeftali
  9. 3 yemek kaşığı şeker
  10. 1 adet çubuk tarçın
  11. 1 yemek kaşığı tereyağı
  12. 1 adet vanilin
  13. Karamel için:
  14. 1 su bardağı şeker
  15. Üzeri için:
  16. Toz antep fıstığı veya ceviz

Yapılışı: Elediğiniz un, pudra şekeri ve vanilini mutfak robotuna alın, ardından donmuş tereyağı parçalarını ekleyip kum kıvamına gelene kadar karıştırın. Streç filmi mutfak tezgahının üzerine yerleştirin ve robottaki hamuru üzerine döküp azar azar suyu ekleyip hamuru yoğurmadan sıkıştırarak toparlayın. Streç filmin içine hamuru koyup sıkıştırın ve buzdolabında, en az yarım saat dinlendirin. Şerbetini hazırlamak için şeker, su, tereyağı, tarçın ve vanilyayı kaynatın. Ardından şeftalileri iri parçalar halinde doğrayıp içerisine yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve 5 dakika kadar pişirin. Sıcak suyu süzüp şeftalileri bir kaba alın ve soğumaları için bekletin. Kalın tabanlı tavayı ocağın üstüne alıp iyice ısıtın, azar azar şekeri ilave edip ince kıvamlı, koyu renkli bir kıvam alana kadar pişirin. Hazır olan karameli fırına dayanıklı bir kalıbın içine dökerek bekletin. Pişirdiğiniz şeftalileri kalıba aldığınız karamelin üzerine, hiç boşluk kalmayacak şekilde dizin. Buzdolabında beklettiğiniz hamuru iki yağlı kağıdın ortasına alarak merdane yardımıyla açın. Kalıbı ölçü alıp kenarlarını kesin. Hamura çatal yardımı ile delikler açın. Kalıptaki şeftalilerin üzerine yerleştirerek elinizle bastırın. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında, hamur kızarana kadar pişirin. Pişen tatlıyı fırından alarak 10 dakika kadar tezgahın üzerinde dinlendirin. Kalıbın üzerine büyükçe bir tabak yerleştirip tatlıyı ters çevirin, ardından üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin.

  1. Kayısı Yahnisi

kayısı yahnisi

Malzemeler;

  1. Yarım kilo kadar Iğdır kayısısı
  2. 400 gr kuşbaşı et
  3. 1 adet kuru soğan
  4. 2 adet sarımsak
  5. 1 adet yeşil biber
  6. Yarım kase iri kıyılmış ceviz
  7. 1 adet portakal rendesi
  8. 2 yemek kaşığı tereyağı
  9. 1 çay kaşığı kimyon
  10. 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Derin bir tavaya tereyağını alıp kızdırın. Ardından etleri ilave ederek güzelce kavurun. İri küpler halinde doğradığınız soğanı, biberi ve sarımsağı ekleyip etle iyice harmanlayarak karıştırın. İyice yıkayıp kuruladığınız kayısıların orta kısmında bulunan çekirdekleri çıkarın ve yarım ay şeklinde doğrayıp tavadaki etlere ilave ederek karıştırın. Portakalı zest yaparak yemeğe ekleyin. Ceviz, tuz ve kimyonu ekleyip kısık ateşte kendi suyunda pişirin. Geniş bir tabağa alarak sıcak servis edin.

  1. Fesleğen Soslu Yeşil Fasulye

fesleğen soslu yeşil fasulye

Malzemeler;

  1. Yarım kilo yeşil fasulye
  2. 1 demet taze fesleğen
  3. 30 gr çam fıstığı
  4. 1 adet limonun suyu
  5. 2 adet sarımsak
  6. Yarım çay bardağı zeytinyağı
  7. 1 tatlı kaşığı tuz
  8. Üzeri için:
  9. Vişne

Yapılışı: Fasulyelerin baş kısımlarını kesin. Sıcak suda, tüm şekilde fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ardından suyunu süzerek süzgeçte bekletin. Yıkayıp kuruladığınız fesleğenleri sert olan sap kısımlarından ayırın. Blender’a önce fesleğenleri, ardından çam fıstığı, sarımsak, limon suyu, zeytinyağı ve tuzu ilave ederek püre haline gelinceye kadar çekin. Hazır olan sosu derin bir tencereye alın. Fasulyeleri boylamasına, olabildiğince ince doğrayın ve ardından sosa ekleyip güzelce karıştırın. Üzerine vişneleri küp küp doğrayarak servis edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Şef Danilo Zanna'dan tarifler
  2. Şef Mehmet Yalçınkaya'dan tarifler
  3. Şef Yunus Emre Akçakoç'tan tarifler
  4. Şef Yiğit Alıcıoğlu'ndan tarifler
  5. Şef Ersin Avşar'dan tarifler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo