Maydanozgiller familyasına özgü bir bitki olan dereotu, bir kültür bitkisi çeşididir. Ana vatanı Asya'nın batısı, Avrupa'nın güneyidir. Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan bu besin, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Kullanılacağı zaman ince ince kıyılması tavsiye edilir. Peki, evde dereotu nasıl yetiştirilir? Dereotunun faydaları nelerdir? Dereotunu ekmek için en ideal zaman dilimi ilkbahar aylarıdır. Organik beslenmeye özen gösterenler ve evde kendi besinlerini yetiştirenler için, dereotu yetiştirme tekniklerini yazımızda derledik. İşte, saksıda dereotu yetiştirme teknikleri:
Dereotu yetiştirmek için öncelikle güvendiğiniz çiçekçilerden veya tohum satışı yapan güvenilir alışveriş sitelerinden tohum temin etmeniz gerekir. Dereotunu yetiştirmek için toprak ve saksı seçimine dikkat edilmelidir.
Dereotu ekimi için ilk adım saksıyı toprakla doldurmaktır. Daha sonra dereotu tohumlarını saksıya aralıklı olacak şekilde yerleştirin. Ancak tüm tohumlar tutmayabilir. Bu yüzden saksıya bolca tohum serpiştirmeye özen gösterin. Bu sayede çimlenme ihtimalini arttırabilirsiniz. Tohumları yerleştirdikten sonra, üzerini bastırmadan toprakla örtün. Ve ilk sulama işlemini yapın. Dereotu saksısını gölge olmayan ve sürekli güneş ışığı alan bir ortama koyun. Evinizde en çok güneş alan yerler dereotunun yetişmesi için idealdir.
Dereotunun çimlenmesi ve bitki vermesi için en önemli kısım sulamadır. Dereotu ektikten ortalama 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Tüm bu süre boyunca düzenli olarak sulama işlemi yapmaya dikkat edin. Ancak çok fazla su verirseniz, bitkinin çürüyeceğini de unutmayın. Ne sıklıkla su vereceğinizi bilmiyorsanız, işaret parmağınızı toprağa batırıp çıkartın. Eğer parmağınız nemli kalıyorsa, sulama işlemini 1-2 gün erteleyebilirsiniz. Eğer parmağınız kuru çıkıyorsa, sulama işlemini hemen yapın. Dereotunun büyüyebilmesi için toprağın her zaman nemli olması gerekir.
Dereotu bakımı doğru bir şekilde yapılırsa, 2-2,5 ay sonra bitkinizden verim alabilir ve tüketmeye geçebilirsiniz. Dereotunu tüketeceğiniz zaman, küçük bir makas yardımıyla kesin. Köklerine zarar vermemeye dikkat edin. Ayrıca bitkiden her seferinde tüketeceğiniz kadar kesmeniz daha doğru olacaktır. Tek seferde çok fazla kesmek bitkiyi olumsuz etkileyebilir. Dereotunu kestikten sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Fakat kısa süre içinde tüketmeniz önerilir. Aksi takdirde 3-4 gün içinde sararmaya başlar.
Şunlara da göz atın;