Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutulması için sahurun atlanmaması ve sahurda doğru, sağlıklı ve dengeli bir menünün tercih edilmesi tüm uzmanların ortak önerisi. Sahurda eğer ağır yemekler tercih edilirse gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme ve kilo alma riski artmaktadır. Sahurda yanlış tercihler ise gün içinde daha çok susama ya da daha çok acıkma ile sonuçlanabilir.
Sağlık Bakanlığı sahur menüsü için "süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan" oluşan bir menüyü öneriyor. Gün içinde acıkma hissi fazla olanların ise midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketebileceği belirtiliyor. Sahurda ağır yemekler, aşırı yağlı, tuzlu yiyecekler ve hamur işlerinden uzak durulması ise bir diğer öneri.
Peki, sahurda sucuk yenir mi? Aslındaki yukarıdaki yorumlar ışığında sucuğun sahur için uygun olmadığı sonucu çıkartılabilir. Bu konuda Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan şunları söylüyor:
-Sucuk, ısıl işlem görmüş bir besin olduğu için işlenmiş gıda kategorisine girmektedir.
-İçeriğinde sodyum (tuz), baharatlar ve koruyucu maddeler olduğu için susamaya neden olur.
-Tuzun içeriğindeki sodyum, vücuda fazlaca alındığında kaslarda gerginlik ve kramplara yol açabilir.
-Fazla tuz tüketmek kan basıncını artıracağından dolayı baş ağrıları oluşabilir.
-Vücutta biriken fazla miktarda tuz kalsiyum kaybına yol açabilir.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bir doktora göre 'Ramazan sofralarında olması gereken' 6 yiyecek
Sahur İçin Tarifler: 35 Sahurluk Tarif (30 dk altında)