Profiterol ve Ekler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Fransız mutfağından dünyaya yayılan profiterol ve ekler, birbirine benzer şekillerde hazırlanır. Peki, profiterol ve ekler arasındaki en temel farklar nelerdir? İşte, profiterol ve eklerin farkları:
Profiterol ve Ekler Arasındaki Farklar Nelerdir?
06 Kasım 2023, 17:15

Profiterol ve ekler, Fransız mutfağından yayılan en popüler tatlılardır. Hamur ve dolgu olarak birbirine benzeyen bu tatlılar, hem sunum, hem de tat bakımından birbirinden ayrılır. Benzer şekillerde hazırlanmasına rağmen görünüm olarak da farklılaşan bu tatlılar, temelde pataşu hamuru kullanımından oluşur. 

Dünya çapında sevilen profiterol ve ekler tarifini defterinize eklemeyi unutmayın.

Profiterol ve Eklerin Farkları Nelerdir?

profiterol

  1. Hamur ve Şekil

Profiterol ve ekler yapımında pate a choux (pataşu) hamuru kullanılır. Ancak profiterol için hamurlar küçük top şeklinde hazırlanır. Ekler için hamura daha uzun ve silindir şekli verilir. 

ekler

  1. Dolgu

Profiterolün iç kısmı genelde dondurma veya kremayla doldurulur. Hem tatlı, hem de tuzlu dolgu yapılabilir. Ekler yapımında ise genelde tatlı dolgu kullanılır. Ekler dolgusunda çikolata, vanilya, kahve gibi aromalara da yer verilir. Üstelik meyveli krema dolguları da kullanılabilir. 

profiterol

  1. Servis

Profiteroller küçük porsiyonlarda sunulur. Profiterol hamuru kremayla doldurulduktan sonra tabağa yerleştirilir ve üzerine çikolata sosu dökülür. Bu sos, akışkan bir kıvamdadır. Ekler tek başına sunulur veya hazırlanan eklerler tepsi içinde yan yana sıralanır. Üzerine krema veya çikolata glazürü sıkılır. Eklerin üst kısmında kullanılan glazür daha sert ve katı bir kıvamdadır. Pasta sütü, çikolata parçası gibi malzemelerle süslemesi yapılabilir. 

  1. Köken ve Adlandırma

Profiterol ve eklerin kökeni Fransız mutfağına dayanır. Profiterol isim olarak ''küçük kâr'' anlamına gelirken, ekler ''ışık hava - rüzgar'' anlamlarına gelir. 

ekler

  1. Sunum

Profiterol hamuru küçük toplar halinde pişirildikten sonra bıçakla ortası kesilir. İçi kremayla doldurulur ve servis tabağına üst üste dizilir. Profiterolün en üst kısmından çikolata sosu dökülür. İsteğe göre pudra şekeri de serpiştirilebilir. Ekler yapımında uzun ve silindir şekli verilen hamur fırında pişirilir. Pişen hamurlar ikiye bölünür ve ortasına krema dolgusu sürülür. Hazırlanan çikolatalı glazüre eklerin en üst kısmı batırılır ve servis tabağına sırasıyla dizilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Profiterol tarifleri
  2. Pankek ve krep arasındaki farklar nelerdir?
  3. Tart, turta ve kişin arasındaki farklar nelerdir?
  4. Kolay tatlı tarifleri
  5. Hafif tatlı tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo