Portakal, Citrus cinsi bir ağaçta yetişen meyvedir. Turunçgiller içerisinde yer alan portakal, Türk topraklarına ilk kez Portekiz'den gelmiştir. İlk zamanlar Portugal meyvesi denmiş, sonradan portakal ismine dönüşmüştür. Hem gıda sektöründe, hem de ilaç sanayisinde kullanılan bu meyve, sade bir şekilde tüketilebilir. Ayrıca bitki çayı yapımında ve tatlılarda da kullanılır.
Dünyada portakal üretiminin en çok olduğu ülke, Brezilya'dır. Brezilya'yı sırasıyla Çin, Hindistan ve ABD takip eder. Türkiye ise, portakal üretiminde 9. sırada yerini alır. Ülkemizde portakal üretimi en çok Akdeniz Bölgesi'nde yapılır. Doğu Karadeniz ve Ege kıyıları da portakal üretiminin yapıldığı yerlerdir. Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir. Finike'nin Çavdır köyünde yetiştirilen portakal, en iyi portakal ödülü almıştır.
Portakal, ılıman ve Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetiştirilir. Eğimli alanlarda yetiştirilmeye uygundur. 0 derece kadar soğuğa dayanabilir. Ancak hava sıcaklığı -9'un altına düşmeye başladığında, portakal ağacı ölebilir. Bu yüzden çok sert ve soğuk iklimlerin görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi oldukça zordur. Ayrıca hava sıcaklığının 45 dereceyi geçtiği yerlerde ise, portakal ağacının gelişimi durur. Kar ve buz, portakal gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Portakal, iyi drenajlı toprakları sever. Portakal ağacı için hafif veya orta ağır yapıda olan topraklar tercih edilebilir. Portakal yetiştirmek için toprağın pH derecesi, 4,5-8 arasında olmalıdır. Taban suyu yüksek olan topraklar, portakal yetiştirmek için uygun değildir.
Portakal, bir kış meyvesidir. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında manavlarda, marketlerde ve pazar tezgahlarında yerini alır. Portakal hasadı Kasım ayının başından, Mayıs ayının ikinci haftasına dek sürer. Portakalın çeşidine göre hasat dönemi değişiklik gösterir.
Şunlara da göz atın;