Plastik Kesme Tahtalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?

Mutfakta kesme tahtaları hayat kurtaran mutfak ürünlerinden biridir. Plastik, cam ya da tahta kesme tahtaları kullanılır. Hemen hemen herkesin favorisi olan plastik kesme tahtaları ne sıklıkla değiştirilmeli:
Plastik Kesme Tahtalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?
15 Mayıs 2023, 17:26

Hemen hemen herkesin favori bir kesme tahtası vardır; kaymayan, mükemmel boyutta ve temizlemesi kolay olan kesme tahtası. Ancak her şey gibi, kesme tahtaları da sonsuza kadar dayanmaz. Uzmanlara göre plastik kesme tahtalarınızı ne zaman değiştirmelisiniz?

kesme tahtası ve tavuk

Plastik Kesme Tahtanızı Değiştirmek İçin İşaret

ABD Tarım Bakanlığı (USDA), tüm kesme tahtalarının sonunda yıprandığını söylüyor. Ajans, kesme tahtalarının çok aşındığında veya temizlenmesi zor oluklara sahip olduklarında artık kullanılmamaları gerektiğini söylüyor.

Houston Üniversitesi ve Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nde gıda mikrobiyolojisi ve güvenlik uzmanı olan Ph.D. Mohammad, mikroorganizmaların ellerden, mutfak aletlerinden ve yiyeceklerden kesme tahtalarına ve tersi yönde yayılma olasılığı üzerine çeşitli araştırma projelerine öncülük etti. Bu çalışmalar sırasında (şu anda akran değerlendirmesi altındadır), mutfakta Salmonella, E. coli, Listeria ve Staphylococcus'un transfer oranının şaşırtıcı bir şekilde %30 veya daha fazla olduğu bulundu.

Mohammad, "Zamanla [kesme tahtalarında] çizikler veya oluklar oluşabilir ve bunların temizlenmesi zorlaşır" diyor. "Bu noktada, daha sonra yemeğinize bulaşan bakteri ve küf barındırırlar. Bu nedenle, kolay temizlenmediklerini gördüğünüzde değiştirmeniz gerekir.”

Basitçe söylemek gerekirse: İyi bir yıkamaya rağmen plastik kesme tahtanızdaki bu kesik izleri hala koyu ve kirli görünüyorsa, yeni bir tahtaya yatırım yapma zamanı gelmiştir.

kesme tahtası

Kesme Tahtalarını Seçme ve Kullanma

Tüm kesme tahtaları mikrop barındırabilse de, plastik olanlar gözeneksiz oldukları için ahşap muadillerinden daha iyidir. Bu, çiğ etle kullanımlarını özellikle daha güvenli hale getirir.

Daha da iyi hijyen için mutfağınızda farklı yiyecekler için ayrı kesme tahtalarınız olmalıdır. USDA, taze ürünler ve ekmek için bir tane ve çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri için farklı bir tane kullanmanızı önerir. Bu, çiğ etteki bakterilerin pişirilmesi gerekmeyen bir yiyeceğe yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Farklı renkli tahtalar satın almak, sebzeler için yeşil ve et için kırmızı kullanmak gibi hangisinin hangisi olduğunu hatırlamanıza yardımcı olabilir.

kesme tahtası

Plastik Kesme Tahtaları Nasıl Temizlenir?

Kesme tahtalarını her kullanımdan sonra sıcak, sabunlu suyla yıkamalısınız. Su berraklaşana kadar durulayın ve ardından havayla kurutun veya kurulamak için kağıt havlu kullanın. Plastik kesme tahtaları da bulaşık makinesinde yıkanabilir.

Kesme tahtası pişmemiş balık, et veya kümes hayvanları için kullanılmışsa, Amerikan Temizlik Enstitüsü tahtanın bir çamaşır suyu solüsyonuyla sanitize edilmesini önerir. 1 litre suya 1 çorba kaşığı kokusuz, sıvı klorlu ağartıcıyı karıştırın. Tahtanın yüzeyini sıvıyla doldurun, sıvının birkaç dakika oturmasına izin verin ve ardından durulayın ve kurulayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Kesme tahtası kullanırken yapılan hatalar
  2. Kesme tahtasındaki delik ne işe yarar?
  3. Kesme tahtası nasıl temizlenir?
  4. Kesme tahtası nasıl seçilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo