Pizza dünyanın en sevilen yemeklerinden biridir. İtalyan mutfağından dünyaya yayılan bu lezzet, kısa zamanda en sevilenler arasında girmeyi başarmıştır. Hem bölgeden bölgeye, hem de ülkeden ülkeye pizza yapım teknikleri ve içinde kullanılan malzemeler değişiklik gösterebilir. Özellikle lezzetli bir pizza için, kaliteli ve doğru peynir kullanılmalıdır.
Konu pizza olduğunda ilk akla gelen peynir, mozzarelladır elbette. Basit bir tada ve ideal kıvama sahip olan bu peynir, güzel kızarır ve esner. Birçok farklı çeşidi olan bu peynir, margarita pizzanın ana malzemesidir.
Bakınız; Mozzarella peyniri nasıl kullanılır?
Pizza için iddialı bir seçimde bulunmak istiyorsanız, çedar peynirine bir şans verebilirsiniz. Güçlü bir tada sahip olan bu peynir, eridikçe ekstra bir doku katması sağlar. Ancak çedar çabuk yanmaya meyilli olduğu için, mutlaka mozzarella ile karıştırılarak eklenmelidir.
Bakınız; Cheddar peynirli tarifler
Türk mutfağının en çok kullanılan peynirlerinden biri olan kaşar peyniri, mozzarella gibi farklı peynir türlerine ulaşamadığınızda kullanabileceğiniz bir seçenektir. Kolayca eriyen kaşar peyniri, erimesi ve uzamasıyla pizzaya çok yakışır. Üstelik kızardıkça altın rengine dönerek iştah açıcı bir görünüm sunar.
Bakınız; Ev yapımı kaşar peyniri
Parmesan peyniri, özellikle makarna yapımında kullanılır. Ancak farklı tatlar denemek istiyorsanız, parmesan peynirini rendeleyerek pizzanıza dahil edebilirsiniz. Zengin, güçlü kokulu bir tada sahip olan parmesan, aynı zamanda sert ve tuzludur. Eğer pizzada kullanacaksanız, rendeleyip az miktarda kullanmanız önerilir. Fakat, parmigiano reggiano çeşidinin kullanılmaması gerektiği konusunda uyaralım.
Bakınız; Parmesan peynirli tarifler
Mozzarellaya benzeyen bu peynir, olgunlaştıkça daha tuzlu ve ufalanır bir hale gelir. Provolone peynirini küpler halinde doğrayıp pizzanın üzerine eklerseniz, hem mükemmel görünümlü, hem de lezzetli bir pizza elde edebilirsiniz.
Keskin tatlara sahip olan keçi peyniri, özellikle domates sosuyla uyum içindedir. Malzemelerle birbirini tamamlayan bu peynir, kolay kolay erimediği için pürüzlü bir doku bırakabilir. Pizzayı pişirdikten sonra keçi peynirini hamura sürerek yiyebilirsiniz.
Bakınız; Keçi peyniri nasıl yapılır?
Türkiye'de bulunmayan bu peynir, sütlü ve hafif bir tada sahiptir. Eğer pizzada parmesan peyniri kullanıp beğendiyseniz, pecorino romanoya şans verebilirsiniz.
Bakınız; Romano peyniri nasıl kullanılır?
Zengin, dumanlı ve tereyağlı bir tada sahip olan Gouda, aslında bir Hollanda peyniridir. Kolayca erimesi için çok olgunlaşmamış türleri tercih edilir. Gouda peynirini, özellikle füme et kullandığınız pizzalarda tercih edebilirsiniz.
Bakınız; Gouda peyniri nasıl yapılır?
Şunlara da göz atın;