Peynir denildiğinde ilk akla gelen beyaz peynir olsa da, aslında lor, kaşar, dil, ricotta, krem, labne, hellim gibi yüzlerce peynir çeşidi var. Bu peynirlerin bir kısmı ana yemeklerde kullanılırken, bir kısmı da tatlı yapımında değerlendirilir. Eklendiği her şeye farklı bir lezzet katan peyniri, bu kez en güzel tatlılarla birlikte harmanlıyoruz. İşte, mutlaka denemeniz gereken 20 peynirli tatlı tarifi:
Peynirli tatlılar arasında çok meşhur olan cheesecake, labne peyniri aromasıyla lezzetlendirilir. Üzeri limon veya frambuaz gibi farklı soslarla zenginleştirilir. 1 gece dinlendirildikten sonra servis edilir.
Hatay mutfağıyla özdeşleşen künefe, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Yapımında tuzsuz Maraş peyniri veya dil peyniri kullanılır. Kadayıf ve şerbet ile zenginleştirilir.
Tuzsuz peynir, un ve şerbet ile hazırlanan peynir tatlısı, hem görünümü, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır. İsteğe göre vanilyalı dondurma eşliğinde sunabilirsiniz.
Bursa mutfağından yayılan kemalpaşa tatlısı da, peynir bazlı tatlılardan biridir. Tuzsuz beyaz peynir, un ve şerbet ile hazırlanan bu tatlıyı, hindistan cevizi serpiştirerek sunabilirsiniz.
Labne, nişasta, vanilya ve süt ile hazırlanan bu tatlı, muhallebi ile benzerlik gösterir. Hafifliği ile sık sık tüketilen labneli çilekli güzel tatlısı, taze çilek sosu ile zenginleştirilir.
Armut, ricotta peyniri, kedidili bisküvi ve bitter çikolata ile hazırlanan bu tatlı, davet sofralarına renk katacak tariflerden biridir. Antep fıstığı ve portakal kabuğu ile süsleyebilirsiniz.
Baklavanın daha pratik versiyonu olan bu tatlı, hazır baklava yufkası, süt, ricotta peyniri ve şerbet ile hazırlanır. Fırında pişirildikten sonra dilimlenerek servis edilir.
Trakya mutfağında çok popüler olan höşmerim, bazı yörelerde peynir mayası, bazı yörelerde ise doğrudan taze peynir ile hazırlanır. Kaymak eşliğinde sunulabilir.
Labne peyniri, yumurta, pudra şeker ve limon suyu ile hazırlanan bu tatlı hem aroması, hem de hafifliği ile mutlaka denenmesi gereken tariflerden biridir.
Moldova ve Romen mutfaklarında popüler olan bu tatlı, yumurta, bal, irmik ve inek peyniri ile hazırlanır. Üzeri kırmızı meyveler ile süslenebilir.
Tuzsuz lor peyniri ve baklava yufkası ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre antep fıstığı veya ceviz ile zenginleştirilir. Şerbetle buluştuktan sonra dinlendirilir ve dilimlenerek servis edilir.
Yalnızca 6 malzemeden oluşan bu tatlı, baklava yufkası ve lor peynirinden oluşur. Kızartma usulüyle pişirildikten sonra, üzerine bal ve susam gezdirilir. Dondurma eşliğinde servis edilir.
Tuzsuz beyaz peynir, kakao, irmik ve un ile hazırlanan ayvalı peynir tatlısı, vanilyalı dondurma ve ceviz eşliğinde sunulur. İsteğe göre küçük porsiyonlar halinde servis edebilirsiniz.
Un, tereyağı ve yumurta sarısı ile hazırlanan turta hamuru, krema ve lor peyniri ile doldurulur. Üzeri çilek, kayısı, şeftali ve kivi ile lezzetlendirilir. Çayın yanında sunabilirsiniz.
Kedidili bisküvi, granül kahve, labne peyniri ve süt ile hazırlanan tiramisu, İtalya'nın en sevilen tatlılarından biridir. Üzeri kakao ile süslenir ve dilimlenerek servis edilir.
İtalyan pastası olarak bilinen sicilyano, kakaolu kek, beyaz kek ve peynirli dondurmadan oluşur. Mascarpone peyniri, krema ve beyaz çikolatalı dolgu sayesinde en lezzetli tatlılardan biridir.
Armut, mascarpone peyniri, krema ve bal ile hazırlanan fırında kremalı armut tatlısı, hem görünümü, hem de hafif sunumuyla mutlaka denemeniz gereken tatlılardan biridir. 50 dakikalık pişirme süresinin ardından süsleyerek servis edebilirsiniz.
Yulaf ezmesi, yoğurt, labne ve pekmez ile hazırlanan bu tatlı, özellikle diyette tüketebileceğiniz tatlılar arasında yer alır. Sevdiğiniz meyvelerle zenginleştirebilirsiniz.
Yulaflı bisküvi, krem peynir ve ananas dilimleri ile hazırlanan cheesecake, küçük porsiyonlar halinde sunulur. İsteğe göre ananasları blenderdan çekerek sos kıvamına getirebilirsiniz.
Evde kendi pudinginizi hazırlamak istiyorsanız sizi böyle alalım. Muz, krem peynir, süt, krema ve vanilya ile hazırlanan bu pudingi, küçük kuplarda sunabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;