Pastırmanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır: 4 İşaret

Pastırma, hem kahvaltı, hem de yemeklerde kullanılan bir şarküteri ürünüdür. Peki, pastırmanın bozulduğu nasıl anlaşılır? İşte, pastırmanın bozulduğunu gösteren 4 işaret:
Pastırmanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır: 4 İşaret
21 Mayıs 2024, 16:54

Pastırma, Türk mutfağında çok sevilen, çiğ etin baharatlarla ve tuzla kurutulmasıyla elde edilen bir şarküteri ürünüdür. Hem kahvaltıda, hem de sulu yemeklerde kullanılan pastırma, kısa sürede tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Kayseri ile özdeşleşen pastırmanın farklı türleri mevcuttur. Kimileri daha yoğun baharat içerirken, kimileri hafif bir tada sahiptir. Ancak pastırma, belirtiler süre içinde tüketilmezse veya yanlış saklanırsa, kısa sürede bozulmaya başlayabilir. Eğer dolapta unuttuğunuz pastırmanın hala güvenli olup olmadığını bilmiyorsanız, bazı belirtileri takip etmeniz gerekebilir. 

Pastırmanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

  1. Son kullanma tarihi

pastırma

Pastırma alırken veya yemeden önce, mutlaka paketin üzerindeki son kullanma tarihine dikkat etmeniz gerekir. Son kullanma tarihi geçen pastırmalar kesinlikle tüketilmemelidir. Ancak eğer son kullanma tarihi geçmeden önce dondurduysanız, çözündürdükten sonra 2 gün içinde tüketebilirsiniz. Ayrıca pastırmanın ambalajında delik olmamasına da dikkat edin. Aksi takdirde, pastırma bakterilere maruz kalabilir ve gıda zehirlenmelerine yol açabilir. 

  1. Koku

pastırma

Besinlerin bozulup bozulmadığını anlamanın en etkili yolu, koklamaktır. Pastırmanın ambalajını açın ve koklayın. Bozulmuş pastırma, ekşi ve keskin bir kokuya sahiptir. Hoş olmayan bu koku, çürümüş gıdaların birçoğunda gözlemlenir. Eğer pastırma kötü veya çürük kokuyorsa, onu yemek yerine atmanız daha doğru olacaktır. Bozulmamış pastırmanın lezzetli bir kokusu vardır.

  1. Renk değişikliği

pastırma

Pastırmayı tüketmeden önce, üzerinde herhangi bir renk değişikliği olup olmadığını gözlemleyin. Bozulmamış pastırma, koyu kırmızı bir renge sahiptir. Ancak pastırmanın üzerinde yeşil, gri veya kahverengi renkler varsa veya küf görünüyorsa, bu onun bozuk olduğunu gösterir ve kesinlikle tüketilmemelidir. Pastırmanın bir kısmında küf varsa bile tamamı atılmalıdır. Aynı ambalajın içinde oluşan küf ve bakteriler, kısa sürede besinin geri kalanına da bulaşır ve zehirlenme riskini artırır. 

  1. Doku

pastırma

Pastırmanın bozulup bozulmadığını anlamak için, parmak uçlarınızla hafifçe dokunun. Normal pastırma, kuru ve pürüzlü bir dokuya sahiptir. Ancak yüzeyinde bir miktar su olabilir. Ancak bozulmuş pastırmada yapışkan bir doku oluşur. Bu da pastırmaya dokunduğunuzda yapışıklığı hissettirir. Bunun sebebi, laktik asit bakterilerinin büyümesidir. Pastırmaya dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Herhangi bir besine dokunmadan önce, ellerinizin temiz olduğundan emin olun. 

Çiğ pastırmayı, hava almayacak şekilde kapatarak buzdolabında 7 güne kadar saklayabilirsiniz. Pişmiş pastırmanın buzdolabında saklama süresi de 7 gündür. Ancak hava almayacak şekilde kapatıp buzluk veya derin dondurucuda 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Pastırma nasıl yenir?
  2. Pastırma nasıl saklanır?
  3. Çiğ salam yenir mi?
  4. Sosis nasıl pişirilir?
  5. Çiğ sosis yenir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo