Yüksek oranda protein içeren et tarifleri, birbirinden farklı şekillerde sunulabilir. Haşlamadan ızgaraya, fırınlamadan güvece birçok pişirme yöntemine uygun olarak sunulan et yemeklerinin Türk mutfağındaki yeri bir başkadır. Hem sağlıklı, hem de doyurucu olan nefis et yemeklerini bu kez sizler için derledik. İşte, kalabalık sofralara çok yakışacak lokum kıvamında 10 nefis et yemeği tarifi:
Malzemeler;
Yapılışı: Etler jülyen doğranır bir tencereye alınır mühürlenir. Ardından üzerine az su eklenerek yumuşayana ve suyunu çekene dek haşlanır. Etleriniz yumuşak ise haşlamaya gerek yok, yüksek ateşte mühürleyebilirsiniz. Etler suyu çekince üzerine yağ, sarımsak eklenir ve tekrar ateşte çevrilir. Ayrı bir yerde saman patates yapmak için patatesler çok ince kıyılır ve suda bekletilir. Ayrı bir kapta yoğurt ve sarımsak karışımı hazırlanır. Süzme yoğurdu biraz su ile açabilirsiniz. Kızgın yağda suyu süzdürülen patatesler kızartılır üzerine yoğurt gezdirilir ve hazırlanan domates sos gezdirilir. Son olarak suyunu çekmiş ve sotelenmiş etler yemeğin üzerine koyulur. Kıyılmış maydanoz ile servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Kuşbaşı etleri tereyağı ve sarımsakla yüksek ateşte soteleyelim. Etler suyunu salıp yağını çekinceye dek pişirilmeli. Etler pişerken bir taraftan da ocak ya da fırında patlıcanları közleyip soyalım. Küçük parçalar halinde doğrayalım. Ardından sarımsak, tuz ve yoğurt ile karıştıralım. Etler piştikten sonra içerisine baharatları ekleyip altını kapatalım. Yaptığımız yoğurtlu harç üzerine dökelim. Üzerine etin dibinde kalan yağlı sostan döküp servis edelim. Dilerseniz üzerine domates sos yapabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Patlıcanlar alacalı soyulur ve kızartılır. Kızartılan patlıcanlar kağıt havlu üzerine soyulur. Ayrı bir tavada iç harcı hazırlamak için soğan, kıyma ve sarımsak kavrulur. Ardından diğer malzemeler küçük doğranır ve kıyma kavrulduktan sonra eklenir. Tüm malzemeler kavrulur. Fırın tepsisine patlıcanlar alınır. Ortaları açılarak harç doldurulur. Üzerine domates ve biber kesilerek koyulur. Su ve salça karıştırılır karnıyarıkların üzerine aktarılır. 180 C fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir ve servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle etleri bir tencerede haşlıyoruz. Suyunu da ayırıyoruz. Sarımsakları orta boyutta iri ve uzun doğruyoruz. Aynı şekilde pırasaları da doğruyoruz. Sarımsak ve pırasaları birkaç kez yıkıyoruz. Tencerede pişen ve süzdürülmüş eti ocağa alıp, içine pırasa ve sarımsakları ekliyoruz. Ve pişirmeye başlıyoruz. Sebzeler piştikten sonra içine haşlanmış nohutu da atıp tuz ile tatlandırıyoruz. Ayrı bir kapta yoğurdu çırpıyoruz. Yemeğin sıcak suyundan alarak yoğurdu ılıştırıyoruz ve tencereye ilave ediyoruz. Üzerine nane yakıp servis ediyoruz.
Malzemeler;
Yapılışı: Patlıcanlar çizgili soyulur, ortadan ikiye bölünür ve içleri alınız. Yağda kızartılarak bir kenara alınır. İçini hazırlamak için küçük doğranmış kuşbaşı etler kızgın ateşte yağda kavrulur. Eğer pişmezse üzerine biraz su ekleyerek pişene kadar haşlanır. Etler pişmeye yakın içerisine küçük kuşbaşı doğranmış sebzeler eklenir. Baharatlar ile tatlandırılır ve hazırlanan iç patlıcanların içine doldurulur. Üzerine domates biber koyulur. Üzerine salçalı sos yapılır ve 180 C de fırında 30 dakika pişirilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Etler önden haşlanır ve suyu süzülür. Ardından tüm sebzeler kuşbaşı doğranır ve güvecin tabanına yerleştirilir. Sarımsak ve soğan bütün yerleştirilir. Ardından üzerine haşlanmış etler yerleştirilir. En üste soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış etler domatesler yerleştirilir. Salça su ile açılır üzerine aktarılır. En üste baharat defne yaprağı ve tereyağı eklenerek güvecin ağzı hava almayacak şekilde kapatılır ve 200 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika 1 saat pişirilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Sivri biberleri doğrayalım. İsterseniz patates soğan ve biraz daha fazla sebze ekleyerek lezzeti arttırabilirsiniz. Ayrı bir kapta yağ, baharatlar ve salçayı karıştırıp pirzolaları birkaç saat marine edelim. Sosa kullanacağımız sebzeleri de ilave edip karıştıralım. Ardından fırın tepsisine karışımı yayalım. Üzerine domatesleri koyalım ve bir bardak kadar su ilave edelim. Ağzını hava almayacak şekilde folyo ile kapatalım. Önceden ısıtılmış 180C fırında yaklaşık 1 saat ağzı kapalı pişirelim. Ardından pişmesini de kontrol ederek ağzı açık 30 dakika daha pişirelim ve piştikten sonra servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Patlıcanları ocakta ya da fırında közleyip küçük parçalar halinde doğrayalım. Ayrı bir tavada kızgın ateşte eti suyunu çekene kadar kavuralım. Üzerine kuşbaşı doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip kavurmaya devam edelim. Salça domates biraz su ve baharatları ekleyip et pişene kadar kavuralım. Beğendi için tereyağı ve unu kavuralım. Kavrulduktan sonra sütü ekleyelim. İçerisine patlıcan ve kaşar peyniri ekleyelim. Sarımsak ve hara biberi de ekleyip altını kapatalım. Servis tabağına beğendiyi koyup üzerine et ile servis edelim. Üzerine kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Sarımsak, maydanoz, soğan ve biberler küçük parçalar oluncaya kadar robottan geçirilir. Ardından sebzeler kıyma ve kuyruk yağ homojen oluncaya kadar yoğrulur. Dilediğiniz baharatlar ile tatlandırarak yoğrulmaya devam edilir. Yağladığımız fırın tepsisine harç yayılır ve üzerine elma dilimi doğranmış domates ve biberler dizilir. Ayrı bir kapta salça ve su ile sosu hazırlayıp kıymalı tepsiye dökülür. Önceden ısıtılmış 200C fırında 40 dakika pişirerek servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Köfte için soğanı rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Maydanozu ince kıyın. Karanfili ezin toz haline getirin. Ekmeği ıslatın ve suyunu sıkın. Tüm malzemeleri karıştırarak yoğurun. 20 parçaya köfteyi bölün ve uzunca şekil verin. Patatesi soyun ve elma dilim şeklinde köfteye yakın boyutlarda doğrayın. Kapya biberi ince uzun şeritler halinde doğrayın. Sos için domatesi kabuklarını almadan rendeleyin. Sarımsağı ezin. Tüm malzemeleri homojen şekilde karıştırarak sosu hazırlayın. Fırın kabına köfteleri ve patatesleri dizin. Üzerine kapya biberleri yerleştirin. En son üzerine sosu ekleyin. 20 dakika 160 C derece fırında üzeri folyo ile kapalı şekilde pişirin. Sonrasında üzeri açık 20 dakika daha pişirin. Sıcak şekilde servis edin. Servis ederken üzerine taze maydanoz ekleyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;