Nefis Et Yemekleri: Protein Deposu 10 Farklı Et Yemeği Tarifi

Et yemekleri nasıl yapılır? Hangi tarifte hangi et kullanılır? İşte, yüksek oranda protein içeren, hem sağlıklı, hem doyurucu birbirinden leziz 10 farklı et yemeği tarifi:
Nefis Et Yemekleri: Protein Deposu 10 Farklı Et Yemeği Tarifi
24 Nisan 2024, 21:42

Yüksek oranda protein içeren et tarifleri, birbirinden farklı şekillerde sunulabilir. Haşlamadan ızgaraya, fırınlamadan güvece birçok pişirme yöntemine uygun olarak sunulan et yemeklerinin Türk mutfağındaki yeri bir başkadır. Hem sağlıklı, hem de doyurucu olan nefis et yemeklerini bu kez sizler için derledik. İşte, kalabalık sofralara çok yakışacak lokum kıvamında 10 nefis et yemeği tarifi:


  1. Çökertme Kebabı


Malzemeler;

  1. 400 gr jülyen kesilmiş et
  2. 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  3. 2 diş sarımsak
  4. 1 çay kaşığı tuz
  5. 1 çay kaşığı karabiber
  6. 5  yemek kaşığı süzme yoğurt
  7. 2 diş sarımsak
  8. Tuz
  9. 4 patates
  10. Sıvı yağ (kızartmak için)
  11. Sos için;
  12. 3 domates 
  13. 2 diş sarımsak 
  14. 1 kaşık sıvı yağ
  15. Tuz 
  16. Karabiber 


Yapılışı: Etler jülyen doğranır bir tencereye alınır mühürlenir. Ardından üzerine az su eklenerek yumuşayana ve suyunu çekene dek haşlanır. Etleriniz yumuşak ise haşlamaya gerek yok, yüksek ateşte mühürleyebilirsiniz. Etler suyu çekince üzerine yağ, sarımsak eklenir ve tekrar ateşte çevrilir. Ayrı bir yerde saman patates yapmak için patatesler çok ince kıyılır ve suda bekletilir. Ayrı bir kapta yoğurt ve sarımsak karışımı hazırlanır. Süzme yoğurdu biraz su ile açabilirsiniz. Kızgın yağda suyu süzdürülen patatesler kızartılır üzerine yoğurt gezdirilir ve hazırlanan domates sos gezdirilir. Son olarak suyunu çekmiş ve sotelenmiş etler yemeğin üzerine koyulur.  Kıyılmış maydanoz ile servis edebilirsiniz. 


  1. Ali Nazik


Malzemeler;

  1. 4 adet büyük boy patlıcan
  2. 5-6 yemek kaşığı tereyağı
  3. 500gr kuzu kuşbaşı (küçük doğranmış)
  4. 1,5 tutam tuz
  5. 1 çay kaşığı pul biber
  6. Yarım çay kaşığı karabiber 
  7. 300 gr 1 kase süzme yoğurt
  8. 3 diş sarımsak 


Yapılışı: Kuşbaşı etleri tereyağı ve sarımsakla yüksek ateşte soteleyelim. Etler suyunu salıp yağını çekinceye dek pişirilmeli. Etler pişerken bir taraftan da ocak ya da fırında patlıcanları közleyip soyalım. Küçük parçalar halinde doğrayalım. Ardından sarımsak, tuz ve yoğurt ile karıştıralım. Etler piştikten sonra içerisine baharatları ekleyip altını kapatalım. Yaptığımız yoğurtlu harç üzerine dökelim. Üzerine etin dibinde kalan yağlı sostan döküp servis edelim. Dilerseniz üzerine domates sos yapabilirsiniz.  


  1. Karnıyarık


Malzemeler;

  1. 4 adet patlıcan
  2. 200 gr kıyma
  3. 2 diş sarımsak
  4. 1 soğan
  5. 2 çarliston biber
  6. 1 kırmızı biber
  7. 1 domates
  8. 1 yemek kaşığı domates salçası
  9. 1.5 su bardağı su
  10. Tuz
  11. Karabiber
  12. Kırmızı toz biber
  13. Kızartmak için; Ayçiçeği yağı
  14. Üzeri için; Domates, Biber


Yapılışı: Patlıcanlar alacalı soyulur ve kızartılır. Kızartılan patlıcanlar kağıt havlu üzerine soyulur. Ayrı bir tavada iç harcı hazırlamak için soğan, kıyma ve sarımsak kavrulur. Ardından diğer malzemeler küçük doğranır ve kıyma kavrulduktan sonra eklenir. Tüm malzemeler kavrulur. Fırın tepsisine patlıcanlar alınır. Ortaları açılarak harç doldurulur. Üzerine domates ve biber kesilerek koyulur. Su ve salça karıştırılır karnıyarıkların üzerine aktarılır. 180 C fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir ve servis edilir.


  1. Şiveydiz


Malzemeler;

  1. 500 gram taze sarımsak
  2. 500 gram pırasa
  3. Yarım kilogram kemikli et ya da kuzu kuşbaşı (kuzu ya da dana)
  4. 300 gram süzme yoğurt
  5. Tuz
  6. Karabiber
  7. 1-2 su bardağı haşlanmış nohut
  8. Üzeri İçin;
  9. Sıvı yağ
  10. Nane 


Yapılışı: Öncelikle etleri bir tencerede haşlıyoruz. Suyunu da ayırıyoruz. Sarımsakları orta boyutta iri ve uzun doğruyoruz. Aynı şekilde pırasaları da doğruyoruz. Sarımsak ve pırasaları birkaç kez yıkıyoruz. Tencerede pişen ve süzdürülmüş eti ocağa alıp, içine pırasa ve sarımsakları ekliyoruz. Ve pişirmeye başlıyoruz. Sebzeler piştikten sonra içine haşlanmış nohutu da atıp tuz ile tatlandırıyoruz. Ayrı bir kapta yoğurdu çırpıyoruz. Yemeğin sıcak suyundan alarak yoğurdu ılıştırıyoruz ve tencereye ilave ediyoruz. Üzerine nane yakıp servis ediyoruz.  


  1. Saksı Kebabı


Malzemeler;

  1. 3 adet bostan patlıcanı
  2. 250 gr kuşbaşı doğranmış dana eti
  3. 1 adet kuru soğan
  4. 2 diş sarımsak
  5. 2 adet yeşil biber
  6. 2 adet domates
  7. Tuz, karabiber
  8. Bir tutam maydanoz 
  9. Kızartmak için; Sıvı yağ
  10. Sos için:
  11. 1 yemek kaşığı domates salçası
  12. 2 su bardağı su 


Yapılışı: Patlıcanlar çizgili soyulur, ortadan ikiye bölünür ve içleri alınız. Yağda kızartılarak bir kenara alınır. İçini hazırlamak için küçük doğranmış kuşbaşı etler kızgın ateşte yağda kavrulur. Eğer pişmezse üzerine biraz su ekleyerek pişene kadar haşlanır. Etler pişmeye yakın içerisine küçük kuşbaşı doğranmış sebzeler eklenir. Baharatlar ile tatlandırılır ve hazırlanan iç patlıcanların içine doldurulur. Üzerine domates biber koyulur. Üzerine salçalı sos yapılır ve 180 C de fırında 30 dakika pişirilir.


  1. Et Güveç


Malzemeler;

  1. 500 gr dana kuşbaşı
  2. 20 adet arpacık soğan
  3. 2 adet kırmızı kapya biber
  4. 2 adet çarliston biber
  5. 10 diş sarımsak
  6. 4 adet soyulmuş domates
  7. 1 kaşık domates salçası
  8. 2 adet defne yaprağı
  9. Tuz
  10. Karabiber
  11. Tereyağı 


Yapılışı: Etler önden haşlanır ve suyu süzülür. Ardından tüm sebzeler kuşbaşı doğranır ve güvecin tabanına yerleştirilir. Sarımsak ve soğan bütün yerleştirilir. Ardından üzerine haşlanmış etler yerleştirilir. En üste soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış etler domatesler yerleştirilir. Salça su ile açılır üzerine aktarılır. En üste baharat defne yaprağı ve tereyağı eklenerek güvecin ağzı hava almayacak şekilde kapatılır ve 200 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika 1 saat pişirilir.  


  1. Fırında Kuzu Pirzola


Malzemeler;

  1. 6 adet kuzu pirzola
  2. 6-7 adet sivri biber
  3. 2 domates
  4. 1 yemek kaşığı biber salçası
  5. 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  6. Pul biber
  7. Kekik
  8. Tuz
  9. 1, 5 su bardağı sıcak su 


Yapılışı: Sivri biberleri doğrayalım. İsterseniz patates soğan ve biraz daha fazla sebze ekleyerek lezzeti arttırabilirsiniz. Ayrı bir kapta yağ, baharatlar ve salçayı karıştırıp pirzolaları birkaç saat marine edelim. Sosa kullanacağımız sebzeleri de ilave edip karıştıralım. Ardından fırın tepsisine karışımı yayalım. Üzerine domatesleri koyalım ve bir bardak kadar su ilave edelim. Ağzını hava almayacak şekilde folyo ile kapatalım. Önceden ısıtılmış 180C fırında yaklaşık 1 saat ağzı kapalı pişirelim. Ardından pişmesini de kontrol ederek ağzı açık 30 dakika daha pişirelim ve piştikten sonra servis edelim.


  1. Hünkar Beğendi


Malzemeler;

  1. Et için:
  2. 600 gram kuzu kuşbaşı ya da dana kuşbaşı 
  3. 2 adet kuru soğan
  4. 5 diş sarımsak
  5. 2 yemek kaşığı tereyağı
  6. 3 adet domates
  7. 1 yemek kaşığı domates salçası
  8. 2 su bardağı sıcak su
  9. 1 çay kaşığı tuz
  10. Beğendi için:
  11. 4 adet patlıcan
  12. 1,5 su bardağı süt
  13. 1,5 yemek kaşığı un
  14. 1 yemek kaşığı tereyağı
  15. Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
  16. 1 çay kaşığı tuz
  17. 1 çay kaşığı karabiber 


Yapılışı: Patlıcanları ocakta ya da fırında közleyip küçük parçalar halinde doğrayalım. Ayrı bir tavada kızgın ateşte eti suyunu çekene kadar kavuralım. Üzerine kuşbaşı doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip kavurmaya devam edelim. Salça domates biraz su ve baharatları ekleyip et pişene kadar kavuralım. Beğendi için tereyağı ve unu kavuralım. Kavrulduktan sonra sütü ekleyelim. İçerisine patlıcan ve kaşar peyniri ekleyelim. Sarımsak ve hara biberi de ekleyip altını kapatalım. Servis tabağına beğendiyi koyup üzerine et ile servis edelim. Üzerine kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.   


  1. Tepsi Kebabı


Malzemeler;

  1. 750 gram kıyma
  2. 200 gr kuyruk yağı
  3. 2 adet çarliston biber
  4. 2 adet kapya biber
  5. 1 adet kuru soğan
  6. 5 diş sarımsak 
  7. 1 tutam maydanoz 
  8. Toz kırmızı biber, tuz, karabiber 
  9. Tepsiyi yağlamak için:  1 tatlı kaşığı tereyağı 
  10. 1 tatlı kaşığı salça
  11. Tepsi kebabının üzeri için:
  12. 3 adet domates (elma dilimi)
  13. 1 tatlı kaşığı salça
  14. 5 adet sivri biber 


Yapılışı: Sarımsak, maydanoz, soğan ve biberler küçük parçalar oluncaya kadar robottan geçirilir. Ardından sebzeler kıyma ve kuyruk yağ homojen oluncaya kadar yoğrulur. Dilediğiniz baharatlar ile tatlandırarak yoğrulmaya devam edilir. Yağladığımız fırın tepsisine harç yayılır ve üzerine elma dilimi doğranmış domates ve biberler dizilir. Ayrı bir kapta salça ve su ile sosu hazırlayıp kıymalı tepsiye dökülür. Önceden ısıtılmış 200C fırında 40 dakika pişirerek servis edilir. 


  1. İzmir Köfte


Malzemeler;

  1. Köfte için;
  2. 600 gr orta yağlı dana kıyma
  3. 1 adet soğan
  4. 5 dilim veya yarım ekmek 
  5. 1 adet yumurta
  6. 5 dal maydanoz
  7. 2 adet karanfil
  8. Tuz – Karabiber – Pul Biber
  9. 600 gr patates
  10. 2 adet kapya biber
  11. Sos için;
  12. 800 gr domates
  13. Yarım yemek kaşığı domates salçası
  14. 1 yemek kaşığı biber salçası
  15. 2 diş sarımsak
  16. Zeytinyağı 
  17. Tuz – Karabiber – Kimyon


Yapılışı: Köfte için soğanı rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Maydanozu ince kıyın. Karanfili ezin toz haline getirin. Ekmeği ıslatın ve suyunu sıkın. Tüm malzemeleri karıştırarak yoğurun. 20 parçaya köfteyi bölün ve uzunca şekil verin. Patatesi soyun ve elma dilim şeklinde köfteye yakın boyutlarda doğrayın. Kapya biberi ince uzun şeritler halinde doğrayın. Sos için domatesi kabuklarını almadan rendeleyin. Sarımsağı ezin. Tüm malzemeleri homojen şekilde karıştırarak sosu hazırlayın.  Fırın kabına köfteleri ve patatesleri dizin. Üzerine kapya biberleri yerleştirin. En son üzerine sosu ekleyin. 20 dakika 160 C derece fırında üzeri folyo ile kapalı şekilde pişirin. Sonrasında üzeri açık 20 dakika daha pişirin. Sıcak şekilde servis edin. Servis ederken üzerine taze maydanoz ekleyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Soğuk et yemekleri
  2. Dana etli yemekler
  3. Et mühürleme teknikleri
  4. Et nasıl marine edilir?
  5. Bayram için et yemeği tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo