Ege Bölgesi'nde yer alan Muğla, Türkiye'nin en kalabalık 24. şehridir. Turizm açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Muğla'nın ilçeleri, yaz mevsiminde en sevilen tatil yörelerinden oluşur. Muğla mutfağı denildiğinde ilk akla gelen tarhanadır. Muğla tarhanası oldukça özgün bir yemektir ve genellikle kışa hazırlık olarak yapılır. Bunun yanı sıra ebegümeci, hindiba ve devetabanı gibi yabani otlar Muğla mutfağında önemli bir yere sahiptir. Yöre halkı genellikle sebze ağırlıklı beslenir. Sahil kesiminde olmasına rağmen balık türlerine fazla yer verilmez. Bunun yerine biryan, çiftlik ve çökertme kebabı, et kavurması gibi yemekler sofralarda yerini alır. Muğla'nın meşhur yemeklerine mutfağınızda yer vermek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.
Bodrum ile özdeşleşmiştir. Biftek eti ile hazırlanan bu yemek, patates kızartması ve yoğurt eşliğinde sunulur. Çökertme kebabı, Muğla'nın en sevilen lezzetleri arasında yer alır.
Deniz kıyılarında yetişen börülce, besin değeri bakımından oldukça zengindir. Denizdeki mineralleri içine hapsettiği için, sağlığa birçok faydası vardır.
Sabahın erken saatlerinde Ege ve Akdeniz topraklarında toplanan kabaklarla hazırlanır. Kıbrıs ve Yunan mutfağında da tüketilir.
Ege ve Akdeniz mutfağında sık sık yer alan bamya, sindirim sistemini düzenleyen bir besindir. İsteğe göre kuru veya yaş olarak tüketilebilir.
Buğday ve koyun eti ile hazırlanan keşkek, Muğla'nın en gözde yemekleri arasında yer alır. Genellikle düğün ve bayram gibi kalabalık sofralarda ikram edilir.
Yemeklerin yanında servis edilen turp salatası, mide ağrılarına ve kramplarına iyi gelir. Aynı zamanda karaciğeri temizlemesiyle de bilinir.
Şerbetli bir tatlıdır. Genellikle sokaklarda hazır olarak satılır. Dondurma, kaymak, badem ve fıstık ile birlikte servis edilir.
Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan lokma tatlısı, sokaklarda satılan tatlılar arasındadır. Bununla birlikte doğum, düğün gibi özel törenlerde de ikram edilir.
Yazımızın başında söylediğimiz gibi Muğla tarhanası, oldukça özgün bir lezzettir. Sadece çorba yapımında değil, tuzlu kek ve atıştırmalıkların içerisinde de kullanılır.
Ege'nin sembolü haline gelen zeytin ağaçları, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Ev yapımı yeşil zeytin ile hazırlanan tarator ise kahvaltı sofralarında yerini alır.
Testi kebabı olarak da bilinen çömlek kebabı, Muğla'nın sevilen yemeklerinden biridir. Kuzu etiyle hazırlanan bu yemek, özellikle kalabalık sofraların vazgeçilmezidir.
Bütün tavuğun iç pilavla doldurulmasıyla hazırlanan tavuk dolması, Muğla'da bayram, yılbaşı gibi büyük sofralarda kendine yer bulur.
Kıyma, badem ve galeta unu ile hazırlanan badem köftesi, Muğla'nın Datça ilçesinde yöre halkı tarafından sık sık tüketilen besinlerden biridir.
Ege mutfağının sevilen mezelerinden biri olan paşa mezesi, özellikle İzmir ve Muğla'da tüketilir. Mezenin yapımında beyaz peynir, rokfor gibi farklı peynir çeşitleri kullanılabilir.
Yalnızca 3 malzemeden oluşan Bodrum taramanın ana malzemesi, havyardır. Yemeklerin yanında meze olarak sunulur. Özellikle kıyı kesimlerde sık sık tüketilir.
Yolunuz Muğla'ya düşerse gezip görmeniz gereken yerleri sizler için derledik.
Şunlara da göz atın;