Masala Çayı Nedir, Nasıl Yapılır?

Hint mutfağında önemli bir içecek olan masala çayı, baharat karışımlarıyla hazırlanır. Peki, masala çayı evde nasıl yapılır? İşte, Hint usulü masala çayı hakkında merak edilenler:
Masala Çayı Nedir, Nasıl Yapılır?
08 Mayıs 2023, 12:02

Hint mutfağında baharatların kullanımı çok yaygındır. Öyle ki farklı baharatlar bir araya getirilerek garam masala, köri gibi baharatlar elde edilir. Hemen her yemekte kullanılan baharatlar, Hint mutfağında içeceklere de eklenir. Bu içeceklerin başında ise Masala Chai, yani masala çayı gelir. Manda sütü ve baharat karışımlarından oluşan bu çay, 5000 yıldır tüketilen popüler bir içecektir. Hindistan'da farklı tariflerle hazırlanan bu çay, Batı ülkelerde daha fazla malzemelerden oluşur. Batı ülkelerde krema kullanılır ve 'chai latte' olarak bilinir. Görünümü sütlü kahveye benzeyen bir çay çeşididir.

Masala Çayında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Hint çayının ana malzemeleri, manda sütü, siyah çay ve baharatlardır. Hint mutfağında her aileye özgü farklı bir masala çayı tarifi vardır. Bu yüzden çayın içindekiler değişiklik gösterir.

masala çayı

Masala Çayı Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 2 adet çubuk tarçın
  2. 4 adet kakule
  3. 4 adet karanfil
  4. 2 adet karabiber tanesi
  5. 2 adet anason
  6. 1 çay kaşığı rezene
  7. 1/4 çay kaşığı zencefil
  8. 2 yemek kaşığı siyah çay
  9. 3 su bardağı su
  10. 1 su bardağı manda sütü
  11. Tatlandırmak için bal veya toz şeker

Yapılışı: Kakule, tarçın, anason, karanfil ve karabiber bir havanda dövülür ve toz haline getirilir. Büyük bir çaydanlığa su konur ve kaynamaya bırakılır. Su kaynamaya başladığında, toz haline getirilen baharatlar, rezene, siyah çay ve zencefil eklenir. 6 dakika daha kaynattıktan sonra, içerisine süt eklenir ve 10 dakika daha kısık ateşte kaynatılır. Ardından altı kapatılır ve 10 dakika demlenmeye bırakılır. Demlenme işlemi bittiğinde karışım süzülür ve servis çaydanlığına aktarılır. Daha sonra fincanlara doldurulur ve tatlandırılarak içilir. Afiyet olsun.

Masala çayını kendi damak zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz. İsteğe göre yenibahar, meyan kökü, safran, çörek otu, kişniş gibi baharatlar, kakao, Hindistan cevizi, yeşil çay, badem, kimyon ve limon ekleyebilirsiniz. Manda sütü yerine krema veya inek sütü kullanabilirsiniz. Kullanacağınız katı malzemeleri havanda ezmeyi unutmayın.

masala çayı

Masala Çayı Zayıflatır Mı?

Masala çayı, tek başına zayıflatıcı bir etkiye sahip değildir. İçinde antioksidan ve metabolizma hızlandırıcı malzemeler vardır. Bu yüzden kalorilerin daha hızlı yakılmasını sağlayabilir. Ayrıca tok tutarak daha az yemenizi de sağlayabilir. Ancak sağlıklı bir beslenme programı olmadan tek başına kilo verdirmek için yeterli değildir. 

Önemli Not: Masala çayı birçok baharatı içerdiği için, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Bazı bitki ve baharatlar bünyenize ağır gelebilir. Bu yüzden doktor onayı olmayan hiçbir besini bilinçsizce tüketmeyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Tarçın çayı neye iyi gelir?
  2. Zerdeçal çayı nasıl yapılır?
  3. Kremalı chai çayı nasıl yapılır?
  4. Lady grey çayı nasıl demlenir?
  5. Kombu çayı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo