Manuka balı, Yeni Zelanda'dan çıkıp tüm dünyaya yayılan bal çeşitlerinden biridir. O bölgede yetişen manuka çiçeklerinden elde edilen bu bal, kıvamı ve rengiyle diğer ballardan ayrılıyor. İçinde diğer ballara göre daha fazla methylglyoxal bulunan manuka balının, 100 kat daha güçlü olduğu düşünülüyor. Ancak kesin bir sonuca varmak için, daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Manuka balının kıvamı, karamele daha yakın. Rengi ise açık turuncu tonlarında. Bu yüzden manuka balı satın alırken kıvamına ve rengine dikkat edin.
Manuka balı, Yeni Zelanda'da üretildiği için, bu balı ülkemizde bulmak biraz zor. Ancak çok güvenilir yerlerden almak, daha doğru olacaktır. Yeni Zelanda'da üretilen ve özel kutulanmış mühürlü paketlerle dağıtılan manuka balının kutu içeriği mutlaka okunmalı. Değerli olduğu için sahte ürünlere rastlamanızın mümkün olduğunu unutmayın.
Manuka balını, her sabah 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde doğrudan yiyebilir veya ekmeğin üzerine, yoğurt ve sütün içine ilave edebilirsiniz. Manuka balını tüketirken ölçülü olmaya ve 1 tatlı kaşığını geçmemeye dikkat edin.
Önemli not: Diyabet, obezite gibi bir rahatsızlığınız varsa, alerjik bir bünyeye sahipseniz, hamilelik ve emzirme dönemindeyseniz, bu balı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmanız gerektiğini unutmayın.
Şunlara da göz atın;