Yemek sosları, yemekleri lezzetlendirmenin ve zenginleştirmenin en kolay yolu aslında. Özellikle et yemekleri, makarna ve salatalarda kullanılan soslar, her gün yediğiniz sıradan yemekleri bambaşka bir hale dönüştürüyor. 'Hangi yemeğe, hangi sos yakışır?' diye merak edenler için, en lezzetli sos tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Sos tariflerinin altında hangi yemekle birlikte kullanacağınızı da görebilirsiniz. Listedeki tarifleri ilham almak için kullanabilir, daha fazlasına sos tarifleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İşte, yemeklere çok yakışan 24 kolay sos tarifi:
Fransız mutfağından dünyaya yayılan dömi glas sos, havuç sirke, su ve kemik karışımından oluşur. Özellikle antrikot, biftek gibi kırmızı et yemeklerinde tercih edilir.
Ana malzemeleri roka, sarımsak ve çam fıstığı olan pesto sos, İtalyan mutfağından yayılmıştır. Yalnızca 5 malzeme kullanılan pesto sos, çorba, makarna ve salata yapımında tercih edilir.
Meksika mutfağı ile özdeşleşen mole sosu, Meksika'nın geleneksel yemeklerinde sık sık kendine yer bulur. Yapımında bolca baharat kullanılan mole sosu, özellikle tavuk yemeklerinde tercih edilir.
Tavuk, kırmızı et, sebze ve makarnalarda kullanılan beşamel sos, en bilindik sos çeşitlerinden biridir. Ana malzemeleri süt, un ve tereyağı olan beşamel sos, özellikle kaşar peyniri ile birlikte kullanılarak yemeklerin lezzetini arttırır.
Ortalama 20-25 dakikada hazırlanan acılı kahvaltılık sos, biber, domates, maydanoz ve zeytinyağı karışımından oluşur. Buzdolabında uzun süre saklanan bu sos, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir.
Soğan, avokado ve jalapeno biberiyle hazırlanan guacamole sos, mole sosu gibi Meksika mutfağından dünyaya yayılmıştır. Et yemeklerinin yanına çok yakışan guacamole sosu, tortilla ekmeği veya mısır cipsi ile birlikte sunulur.
Acı severleri böyle alalım. Meksika biberi, domates ve sarımsak ile hazırlanan bu sos, hamburger ve et yemeklerinde tercih edilir. Cam kavanozlarda saklanan Meksika biberli sos, kahvaltılarda da kullanılabilir.
Akdeniz yeşilliklerinden oluşan gremolata sosu, İtalyan mutfağından yayılmıştır. Tavuk, et ve balık yemeklerinde kullanılan gremolata sosu, limon aromasının baskın olduğu bir sos çeşididir.
Yumurta sarısı, tereyağı ve limon suyundan oluşan hollandez sos, Fransa kökenlidir. Fransız mutfağının 5 ana sosundan biri olarak kabul edilen hollandez sos, yumurta, balık ve sebze yemeklerinde tercih edilir. Özellikle ıstakoz, kuşkonmaz ve somon, en çok kullanıldığı yemeklerdir.
Domates, sarımsak ve badem ile hazırlanan bu sos, Türk mutfağında en çok kullanılan soslardan biridir. Ortalama 15 dakikada hazırlanır. Cam kavanozlarda muhafaza edilebilir.
Et suyu, kapari ve tereyağı ile hazırlanan kapari sos, et yemeklerinde, balıklarda, salatalarda ve pizza yapımında kullanılır. Porsiyonu 40 kalori olduğu için, diyet listelerinde de tercih edilir.
Fransız mutfağından dünyaya yayılan mayonez, yemeklerin yanında en çok kullanılan sos çeşitlerinden biridir. Patates kızartması, hamburger, sebze püresi ve köftelerin vazgeçilmezidir.
Biftek, ızgara, şinitzel, köfte gibi kırmızı et ve tavuk yemeklerinde tercih edilen barbekü sos, ABD kökenli bir sos çeşididir. Ana malzemeleri domates püresi, hardal ve kırmızı biberdir.
Meksika kökenli bir sos olan salsa, ortalama 15-20 dakikada hazırlanır. Domates bazlı bir sostur. Salsa sos genellikle patates kızartması ve tortilla ekmeği gibi çıtır yiyeceklerin yanında servis edilir.
Ana vatanı Fransa olan tartar sos, mayonez, kapari, turşu gibi malzemelerle hazırlanır. Tartar sos, balık başta olmak üzere deniz ürünleri, et yemekleri ve sandviçlerde kullanılır.
Patlıcan, biber ve domates ile hazırlanan ajvar sos, Balkan ülkelerinde sık sık tüketilir. Patlıcan ve biberler közlendikten sonra diğer malzemelerle karıştırılır. Ajvar sos, kahvaltı, ızgara et, tavuk ve makarnalarda kullanılır.
Fransız mutfağından dünyaya yayılan bearnez sos, hollandez sostan türemiştir. Bearnez sos genellikle et yemeklerinde kullanılır.
Pizza hamurunun üzerine sürülen ve pizzanın vazgeçilmezi olan bu sos, yalnızca 4 malzeme ile hazırlanır. Ortalama 5-10 dakikada hazırlanan bu sos, aromatik bir tat katmak için kullanılır.
Sarımsak, krema, kefir ve soğan tozu ile hazırlanan ranch sos, salata sosu olarak da bilinir. Sosun lezzetini arttırmak için dereotu, frenk soğanı ve maydanoz ilave edebilirsiniz.
Zeytin ezmesi, kekik, biberiye ve nane ile hazırlanan bu sos, 10 dakikada sofralardaki yerini alır. Kahvaltılarda sunulan zeytin ezmeli sos, özellikle kızarmış ekmek dilimleri ile birlikte servis edilir.
5 dakikada hazırlanan cips sosu, adından anlaşılacağı üzere cipsin yanında sunulan bir sos çeşididir. Cips sosunda yoğurt, nane, kekik, pul biber gibi sevdiğiniz baharatları kullanabilirsiniz.
Frambuaz, bal ve zeytinyağı ile hazırlanan bu sos, meyve dilimleri ile süslenmiş yeşil salatalarda kullanılır. Cam kavanozda muhafaza edilen tatlı salata sosu, 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Kek, pasta gibi tatlıların üzerinde kullanılan çikolata sosu, süt, kakao ve bitter çikolata karışımıyla hazırlanır. Ortalama 25 dakikada hazırlanır.
İtalyan mutfağına özgü bir sos olan bolonezin ana malzemeleri kıyma ve domatestir. Et bazlı bir sostur. Bolonez sos özellikle makarna ve lazanya yapımında kullanılır.
Şunlara da göz atın;