Hayvanın kemik ve eklemlerinin uzun süre kısık ateşte kaynatılmasıyla elde edilen kemik suyu; zengin bir mineral, aminoasit ve kolajen kaynağıdır. Özellikle sirkeyle birlikte kaynatıldığında kemik ve eklemlerdeki kolajenden çözünen prolin, glisin gibi aminoasitler ve jelatin suyuna geçer ve bu sayede kolajen sentezi için gerekli olan bileşenler vücuda alınmış olunur. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi kemik sağlığı açısından gerekli mineralleri de içerir. İçerdiği bu besin ögeleri sayesinde hem güzellik hem de sağlık faydaları sunar.
300 ml kemik suyu vücutta günlük yeterli miktarda kolajen sentezlemek için gerekli besin ögelerini sağlar. Ancak burda önemli olan nokta kemik ve eklemlerin kısık ateşte, uzun sürede, sirkeyle birlikte pişirilmesidir.
Kemik suyu yetişkin, bebek ve çocuklarda kullanılabilir. Ancak bebeklerde ek gıdaya geçiş döneminde kemik suyu tüketilecekse mutlaka uzman onayı gerekir. Çocuklar haftada 2 kere 1 çay bardağı kadar tüketebilir. Kalp ve tansiyon hastası yetişkin bireyler yüksek kolesterol ve doymuş yağ içeriği sebebiyle bu besinden uzak durmalıdır.
Yetişkinler haftada 3-4 gün bir buçuk su bardağı kadar kemik suyu tüketebilir. Çocuklar için bu miktar haftada 2-3 gün birer çay bardağıdır. Bebeklerdeki kullanım miktarı için doktora danışılmalıdır.
Doğrudan kolajen içermese de vücutta kolajen sentezi için gerekli bileşenleri içeren besinleri tüketmek, vücutta yeterli miktarda kolajen üretilmesini sağlayacaktır. Yüksek miktarda aminoasit içeren besinler, kırmızı meyvelerdeki antioksidanlar, kükürt, sülfür ve C vitamininden zengin besinler kolajen sentezini sağlar. Et, tavuk, balık, yumurta; yüksek miktarda aminoasit içeren besinlere örnektir. Soğan, sarımsak, brokoli, lahana gibi besinler de kükürt içeriği sebebiyle tüketilmelidir. C vitaminden zengin çiğ sebze ve meyveler de yeterli kolajenin üretilmesi için olmazsa olmazdır. Ayrıca yumurta kabuğu zarı da iyi oranda kolajen ve cilt sağlığını destekleyen diğer besin ögelerini içerir.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;