Yaz kesinlikle sulu karpuz ve taze toplanmış çileklerden dolgun domateslere kadar güzel ürünlerin mevsimidir. Yaz aynı zamanda mısır için en önemli zamandır, çünkü mevsimi Mayıs ayının başında başlar ve tabii ki nerede olduğunuza bağlı olarak tüm yaz boyunca devam eder.
Mısır, üretim için en kolay erişilebilir taze seçeneklerden biridir. Markette, pazarda ya da manavda kolaylıkla bulunabilir.
Muhteşem mısır başaklarını alıp eve getirdiğinizde, onlarla oradan ne yapıyorsunuz? Mısır, yemek pişirme konusunda inanılmaz derecede çok yönlüdür, ancak özellikle koçanda mısır hazırlıyorsanız, akılda tutulması gereken birkaç önemli ipucu ve püf noktası vardır. Yazın olmazsa olmazlarından biridir ve onu mümkün olan en lezzetli şekilde servis ettiğinizden emin olmak isteyeceksiniz. Bunlar mısır koçanı ile yaptığınız hatalar.
Herhangi bir tarifin ilk adımı, istisnai malzemelerle başlamaktır ve aynı şey koçanı üzerinde mısır yapmak için de geçerlidir. Ne de olsa, koçanda mısır oldukça basit bir yemektir, bu yüzden onu en lezzetli ürünlerle başlattığınızdan emin olmak istersiniz.
En iyi mısırı seçmek için önce kabuklarını kontrol edin. Sararmaya veya kurumaya başlayan kabuk yerine parlak yeşil kabuklu kulakları seçmek en iyi sonuçları verecektir. Kabuğu, mısırı taze tutan şeydir, bu nedenle hafifçe açılırsa veya yeşilden farklı bir renge dönerse, genellikle bu kulakları atlamak en iyisidir.
Mısırın ne kadar taze olduğunu size söyleyebileceğinden, mısırdaki tüyleri veya püskülleri kontrol etmek de yararlıdır. Püskül çürümeye, kurumaya veya kararmaya başladıysa, mısırın eski olduğunu anlarsınız. Taze bir altın püskül, koçanın üzerinde sulu bir mısır parçası için en iyi tadı verecektir.
Hiç ürün reyonunu dolaşıp, mısır koçanı üzerindeki inanılmaz fırsatı fark ettiğiniz ve kabuğu çıkarılmış ve tamamen kurumuş tüm başakları gördüğünüzde cesaretiniz kırılarak oradan ayrıldığınız oldu mu? Hatta bazı mağazaların müşterilerden mısır kabuklarını açmamalarını isteyen tabelalar asmasının bile bir nedeni var.
Mısırın bir kabuğun içinde büyümesinin, nem için ideal bir yuva sağlamasının bir nedeni vardır ve kabuğu mümkün olduğu kadar uzun süre sağlam tutmak önemlidir.
Markette koçanları soymayı seçerseniz, kendinize herhangi bir iyilik yapmıyorsunuz. Mısır kabuğu çıkarılıp açığa çıkar çıkmaz ısıya daha açık hale gelir, bu da nişastasının daha hızlı bozulmasına ve tanelerin dokusunun değişmeye başlamasına yol açar. Kabuk, ister ızgarada, ister buharda veya mikrodalgada olsun, mısır koçanı için seçebileceğiniz pişirme yöntemlerinin çoğunda kalabilir. Pişirdikten sonra soğumaya bırakın veya ellerinizi yakmamak için kabuklarını eldivenle çıkarın.
Yani, harika bir anlaşmayla dolaştıktan sonra mağazada o güzel, dolgun mısır başaklarını seçtiniz, ancak mısırınızı birkaç günlüğüne yapmayı planlamıyorsunuz. Endişelenmenize gerek yok, ancak koçanda mümkün olan en iyi mısır için mısırınızın tazeliğini korumak üzere birkaç adım atmanız önemlidir.
Mısırınızın kurumasına izin vermemeniz önemlidir, bu nedenle saklamadan önce kabuklarını çıkarmak kesinlikle en iyi yol değildir. Kabuklar, mısırdaki mevcut nemi bozulmadan tutar ve sonuçta mısırın daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
Belki de mısırınızla yaptığınız en büyük hatalardan biri, onu pişirmek için seçtiğiniz yöntemdir. Koçanda haşlanmış mısırın standart olduğu bir evde büyüdüyseniz, dallara ayrılmanın ve bunun neden en iyi yol olmayabileceğini düşünmenin zamanı geldi.
Mısır, iyi sindirim ve metabolizma için inanılmaz derecede yardımcı olan lif, C Vitamini, magnezyum ve folat dahil olmak üzere besinlerle doludur. Ancak ne yazık ki folat ve C vitamini gibi suda çözünen besinlerin çoğu, mısırı kaynattığınızda tamamen kaybolur.
Kulaklar suya batırıldığında ve nişastalar parçalanmaya başladığında, bu önemli besinlerin bir kısmı kulakta bozulmadan kalmak yerine suya sızar. Bu nedenle, yemek için hala lezzetli bir mısır koçanı olsa da, ondan almayı umduğunuz ek faydalardan herhangi biri tamamen kaybolur.
Mısır haşlamanın en iyi pişirme yöntemi olmadığı söylense de bazı mutfaklar için tek seçenek olabilir. Ancak mısırınızı ızgara yapma imkanı varsa mutlaka değerlendirilmelidir. Ve henüz ızgara mısır denemediyseniz, muhtemelen kaçırıyorsunuz.
İlk olarak, mısırınızı ızgara yapmak, kabuğunuzun daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar. Doğrudan alevin tanelerle etkileşime girmesini önlemeye yardımcı olduğundan, mısırınızı kabuğu açıkken ızgara yapmak idealdir. Aynı zamanda kabuk, mısırın ısınmasını ve çok hızlı pişmesini önlemek için güzel bir küçük örtü görevi görür.
Izgara yapmadan ve kabukları tekrar kulağın etrafına sarmadan önce kulakları kısmen sıkıştırdığınızdan, ipeği çıkardığınızdan emin olun. Ve hazır başlamışken, bahsi gerçekten yükseltmek için kulağa tereyağı veya tuz eklemeyi düşünün. Izgarada on dakika boyunca ızgara mısır koçanının nihai sonucu, mısırın kaynamasından kaynaklanan lapa gibi olma potansiyelinden ziyade size dolgun, sulu bir ısırık verir.
Bir yemeği doğru sürede hazırlamak, çoğu tarif için çok önemlidir, çünkü az veya çok pişirmek, doku ve lezzet açısından tüm farkı yaratabilir. Aynı şey kesinlikle koçandaki mısır için de geçerli.
Mısırı koçanı üzerinde doğru şekilde pişirmek, özellikle mısırınızı kaynatmayı seçtiyseniz (besin değerine zarar vermesine rağmen) mısırdaki nişasta ile ilgilidir. Mısır ısındığında nişasta, mısırınızın içinde kaynadığı suyu emer. Aynı zamanda mısırda bulunan pektin çözünmeye başlar ve sonunda mısırı yumuşak ve lapa gibi yapar. Bu nedenle, sulu, dolgun pişmiş mısır elde ettiğinizden emin olmak istiyorsanız, zamanlayıcıyı ve sıcaklığı takip etmek çok önemlidir.
Kurulduğu gibi, mısır kararsız bir sebze olabilir. Elbette, yaz için pişirmesi ve servis etmesi en kolay olanlardan biri gibi görünüyor, ancak sıcaklıktaki değişiklikleri kesinlikle sevmiyor. Tıpkı karışıma ısı eklemenin bir mısır koçanının dokusunu değiştirebileceği gibi, üzerindeki sıcaklığı büyük ölçüde tekrar soğuğa değiştirmek de bir fark yaratabilir.
Mısırınızı kaynatmayı seçtiyseniz veya hatta ızgarada pişirdiyseniz, bazen daha hızlı servis edilebilmesi ve tadının çıkarılabilmesi için mısırı hızlı bir şekilde soğutmaya çalışmak doğaldır. Ne de olsa, akşam yemeğine başlamayı düşünürken kim oturup o buharlı mısır başaklarına bakmak ister? Mısır, nişastası sayesinde ısıyı iyi emer ve soğumadan önce sanki sonsuzluk gibi gelebilir.
Ancak, sıcak kulaklara soğuk su vermek yalnızca sıcaklık sorunlarına neden olacağından, sonuçta ıslak bir ürünle sonuçlanacağından, beklemeye kesinlikle değer. Bize güvenin, ilk lokma için beklemeye değer.
Üstüne başka bir şey eklemeden pişirildiği anda yiyen bir mısır püresi misiniz? Kesinlikle, mümkün olan en iyi mısırı seçtiyseniz, o zaman tatlı, lezzetli tatları vardır. Mısırın en lezzetli ve en klasik yeme yöntemi tuz ile yemektir. Farklı baharatlar ya da yağ eklenebilir. Ancak burada amaç mısırın lezzetini örtmemektir. Mısırın lezzetini kapatmadan lezzetli mısırınızı soslayarak tüketebilirsiniz.
Tabii ki, koçanı üzerindeki mısır kesinlikle bir tabak olarak kendi başına durabilirken, mısırın başka pek çok kullanımı vardır ve her şey söylenip bittiğinde atlıyor olabilirsiniz. Aile yemeği için çok mu fazla yaptın? Mükemmel şekilde hazırlanmış mısır başaklarının boşa gitmesine izin vermeyin.
Mısır, konserve veya dondurulmuş mısır gerektiren herhangi bir tarifte kullanılmak üzere kolaylıkla koçanından kesilebilir. Ancak bu şekilde çok daha taze olacak ve tadı çok daha iyi olacaktır.
Şunlara da göz atın;