Kısa cevap: Evet, ancak Penn Eyaleti Gıda Bilimi Departmanında gıda güvenliği uzmanı olan Martin Bucknavage, "ihtiyatlı bir şekilde" diyor. "İçinde çiğ et, kümes hayvanları veya balık depolanırsa, et üzerinde bulunabilecek potansiyel patojenlerin çıkarılması zor olabileceğinden yeniden yıkamak muhtemelen ideal değildir."
Ayrıca içinde çürük ürünler veya küflü peynir gibi mikrop barındırabilecek herhangi bir şey varsa, tekrar kullanmamalısınız.
Bucknavage, kirli bir çantadaki tüm çok küçük yiyecek parçalarını yıkamanın zor olabileceğini söylüyor. "Ancak bu tür poşetlerin maliyetinin farkındayız ve atıkları, özellikle de plastik atıkları en aza indirgeyen günümüz dünyasında, insanların bunları yeniden kullanmak istemesi anlaşılır bir şey."
Las Vegas Nevada Üniversitesi'nden bir mikrobiyolog olan Brian Hedlund, fermuarlı poşetleri belirli koşullarda yeniden kullanmanın güvenli olduğunu söylüyor.
"Bildiğim kadarıyla, kilitli poşetlerin içi sterildir çünkü üretim sırasında 180 ila 240 Santigrat dereceye kadar ısıtılırlar. Onaylamak için bunu kendim birkaç kez test ettim” diyor. Torbalar bir kez kullanıldıktan sonra artık steril değildir, ancak tekrar kullanılıp kullanılamayacaklarını belirli faktörler belirler.
Hedlund, "Su aktivitesi (çoğunlukla) mikrobiyal büyümeye izin vermeyecek kadar düşük olduğundan, temiz kilitli poşetlerin kuru ürünler için yeniden kullanmak gayet iyi," diyor. “Donmamış, kuru olmayan, çabuk bozulan ürünler için poşetleri tekrar kullanmaktan çekinirim. Ayrıca, kötü durumda olan kilitli poşetleri, esas olarak mikro ve nanoplastiklerin yutulmasını sınırlamak için tekrar kullanmaktan kaçınırdım.”
Fermuarlı poşetleri yeniden kullanacaksanız, akan su altında üstünkörü durulamayın. İyice temizlediğinizden ve kuruttuğunuzdan emin olun. Poşetlerin çiğ et, balık, yumurta veya alerjiyi tetikleyebilecek herhangi bir gıdayı saklamadıkları takdirde tekrar kullanılabileceğini söyledi. Çantaya bir miktar ılık su ve bir damla antibakteriyel bulaşık deterjanı eklemeyi, fermuarı kapatmayı ve içindeki suyu çalkalamayı öneriyoruz.
Yıkama Rehberi
Şunlara da göz atın;