Kilis Valiliği, Kilis Belediyesi, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Kilis ili Organik Zeytinyağı Üreticileri Birliği ev sahipliğinde, Gastronomi Profesyonelleri Derneği olarak; gastronomi ve gastronomi turizmi odaklı işletmelerin iyileştirilmesi, kadim şehrin varlıklarının, yatırımların kurgulanması veya mevcut yatırımların iyileştirilmesini veya geliştirilmesini; gastronomi ve gastronomi turizmi içerikli faaliyetler ile organizasyonların planlanmasını, gerçekleştirilmesini veya sürdürülebilir yapılandırılmasını gerçekleştirme amaçlı destek vermek için ülke gastronomimizin yıldızlarıyla Kilis ziyareti gerçekleştirdik.
Kilis valiliği ziyaretinden
Dillere destan, çok iyi fiyata, organik insanları ve işletmeleriyle, tescilli 350 adet yapısıyla, insanlığın kadim şehirlerinden Kilis için işte yakın gelecekte bulamayacağınıza inandığım müthiş bir program önerim.
Tercihen cuma akşamı gidiş, pazar akşamı dönüş içerikli seyahatinizi planlayın; alternatifi, eğer şartlarınız müsaitse pazar akşamı gidin, Salı akşamı dönün. Konaklama için, şehir merkezindeki OLEA Şehir Otelinde veya şu anki altyapısıyla çok mutlu edemese de Saltuk Bey Konağı Butik Otelinde rezervasyonunuzu yaptırın.
Sabiha Gökçen veya İstanbul Havalimanından, planınıza uyan akşamı Gaziantep Havalimanı’na gidiş, yine Gaziantep Havalimanı’ndan geldiğiniz hava limanına dönüş biletinizi alın. Bu arada bütçeniz müsaitse Gaziantep Havalimanı’ndan araç kiralamanızı öneririm. Neden mi? Şehrin merkezi kadar çevresini de yorulmadan, hırpalanmadan rahatlıkla teneffüs etmenizde size konfor sağlayacaktır.
İlk akşam şehre geldiğinizde kendinize ve beraberinizdekilere 1960 yılına kurulan, 2. ve 3.kuşak aşçıbaşı-işletmecisi ile Kelleci Hilfan Usta’da, kuzu kellenin tüm tonlarını aklınızı zorlayacak reçetelerini deneyimleyin.
Sonrasında da ürünlerinde glikoz ve tatlandırıcı bulunmayan Tatlıcı Yücel’de damağınızı şenlendirerek, dinlenmeye çekilin.
Ertesi sabah ise gününüze tarihi taş bir konakta yer alan Doğanhan Restaurant’ta Kilis’in tüm zenginliklerini içeren kahvaltınızı yaparak, eski şehir sokaklarında başlayın dolaşmaya…
Kilis’in 2022 yılında mahreç işareti aldığı “Kilis Tava” yemek için artık biraz acıkmış, biraz da yorulmuş olacaksınız. Nerede mi yesek? Tabii ki, Tavacı İzzet Usta’da. Yalnız Kilis Tava yanında Oruk kebabı siparişi vermeyi de ihmal etmeyin. Bir başka yerde bu kadar sağlam reçeteli ve bu kadar lezzetli yeme şansınızın çok olmayacağını unutmayarak yemenizi tavsiye ederim.
2015 yılında mahreç işareti alınan Kilis Katmerini ve Cennet Çamurunu yemek için Kilis’teki öncelikli adresiniz mutlaka “Katmerci Bekan” olsun, yaklaşık 150 yıllık işletmenin şimdilerde üretimi ve yönetimi 3.ve 4.kuşakta. Hemen yanı başınızda ve taze taze yapılan reçetelerin, içerikleri de lezzetleri de işletmecilerin esnaflıkları da mükemmel, emin olun unutamayacaksınız.
Harry Potter’dan, birçok tarihi Türk yapımlarında kullanılan yemenilere kadar oldukça farklı müşteri taleplerine cevap veren Kilis Yemenicileri ise; adını Kilis’in fethi sırasında şehit düşen Müslüman sahabilere ait şehitliklerin gömüldüğü yerden alan meşetlik mahallesi sokaklarında, sizlere buralarda hem alışveriş hem de yapılışlarını merak edenler için imalat sürecini izleme imkânı veriyor.
Kilis merkez Hakverdi mahallesindeki Dergah unlu mamullerine uğrarsanız, Kilis’in meşhur yöresel lezzetlerinden olan “Kerebiç Tatlısı” yapımını ve fırından çıkmasının ardından sıcacık yemesini deneyimleyebilirsiniz.
Zaman zaman içinde sıra geceleri de yapılan, Çalık Camii yanındaki Sabah serpme kahvaltı, sıcak gözleme çeşitleri, kebap çeşitleri, meşhur Kilis tava ve Osmanlı kahve çeşitleri ile meşhur cennet çamuru gibi yöresel lezzetlerin yansıra, yöresel baharatlar, hediyelik bakır eşyaların da içiresinde bulunduğu Tarihi Kabaltı Restaurant’ta tercihen kahvaltı veya öğünlerinizden birisi için rahatlıkla önerebilirim.
Kilisli annelerin evlerinde elleriyle yaptıkları meşhur Kilis lezzetlerini, oldukça otantik bir atmosferde deneyimlemek isteyenlere ise “Yaren Taş Mekanlar” alternatifli seçenekler sunuyor. Tarihi hamam içinden, açık havadan veya özel kabinlerden birisini seçmek kolay olmayacaktır.
Zeytinyağı
Kadim şehir Kilisin, bereketli topraklarında gerçekleştirilen kazılarda bulunan “4500 yıllık zeytin çekirdekleri” ile “Zeytinin Anavatanı” unvanını almasının yansıra son yıllarda dünyanın farklı lokasyonlarında kazandığı sayısız madalyalar ile de geçmişiyle beslenen hak ettiği yere hızlıca yürüyor.
“Kilis ili Organik Zeytinyağı Üreticileri Birliği” tarafından kurulan “Kilizi” markası; Kilis Naturel Sızma Zeytinyağı ve Zeytinyağı Sabunları siparişleriniz için hem üreticiyi destekleme hem doğru adres hem de doğru fiyat için sizlere yeterli.
(Organik sızma zeytinyağı ve Sabunları “Kilizi”)
Kilis Baharatları ve Yöresel Ürünleri
Türk mutfağının en çok kullanılan ve sevilen baharat çeşitleri, başta karabiber çeşitlerinden yöresel pul biber çeşitlerine, kimyondan kişnişe, tarçından kekik çeşitlerine kadar aranılan baharat çeşitlerine yine Menengiç kahvesinden, Osmanlı kahvesine, Dibek kahvesinden taze çekilmiş Türk kahvesi çeşitlerine, kurutulmuş “Kilis karası üzümü” başta olmak üzere kurutulmuş meyvelerden dolmalık kuru sebzelere, fıstıktan hemen her çeşit kuruyemişlere, biber salçasından doğal nar ekşine…sofranızın tüm ihtiyaçlarında uygun fiyatlı, doğal ve hijyen belgesi dahil olmak üzere üreticiden tüketiciye süreçleri belgeli “Şekeroğlu Organik”.
(Şekeroğlu Fabrika Satış Mağazasından)
Kilis’in yaklaşık 24 km. kuzeybatısında Polateli ilçesine bağlı Belenözü (Ravandan) köyü sınırları içindeki sivri tenin oyulması suretiyle yapılan Ravandan Kalesi. Yüzölçümü 10.521 km2 olan Kilis il sınırları içerisinde taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen ve her biri “arkeolojik sit” olan toplam on sekiz adet höyük mevcut. Arkeolojik araştırmalara göre ise bunların en önemlisi Geç Kalkolitik Dönemden (M.Ö:3500-3000) bu yana sürekli iskân yaşayan Oylum Höyük ’tür. Kilis-Gaziantep karayolu üzerinde, aynı adı taşıyan köyde yer alan Oylum Höyük, boyutları itibarıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük höyüklerinden biridir.Kıbleye paralel olarak uzanan dikdörtgen planlı ve mihrap önü kubbeli olan Kilis’in en eski mahallerinden Hacı Gümüş Mahallesi(Hurufet Defterindeki kayıtlarda Sibat Mahallesi)’ndeki Ulu Camii.. Bunlardan yalnızca birkaçı.
İstanbul içinde son bir öneri daha,
Kilis Seyahati öncesi veya sonrası, Kilis’li Şef ve Kilis Gastronomi Elçisi, Yunus Emre AKKOR’UN, “Galeyan İstanbul” Restaurant’ında Kilis lezzetlerini birarada yorumunu da mutlaka ama mutlaka deneyimleyin.
(Kilis Gastronomi Elçisi Şef Yunus Emre AKKOR ve GALEYAN)
Yine Hakverdi mahallesinde ve Kilis Öğretmenevi karşısında Kilis El İşi Yorganlar üreten ve ptt ödemeli adrese kargo ile ürettiği Mermer Şah astarlı deri saten el işi, penye pamuk el işi, deri saten üzerine bilgisayar nakışlı… gibi çeşit çeşit yorganları üreten ve gönderen, namı değer Ankara Yorgancısı da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler listenizde olsun, etkileneceksiniz.
Sanatkâr, icracı, bestekar ve tıp Profesörü, Türk musikisinde devlete bağlı ilk konservatuarın kurucuları arasında da yeralan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Müzesini de görmeden geçmeyi.
Kilis valiliği ile Kilis Belediyesi tarafından projelendirilen ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilerek hayata geçirilen tam 19 adet Aile Destek Merkezinden tercih ettiğiniz veya yolunuza çıkanlara uğrayarak, o destek merkezindeki Suriyeli ve Kilisli kadınlarımızın birlikte ürettiği el emeği, göz nuru ürünleri görebilir ve isterseniz de satın alabilirsiniz…
Teşekkür etmeden geçilemeyeceklere gelince…
Başta, geçirdiği ağır COVİD tedavisi sonrası tam olarak henüz iyileşemese de, Kilis Valimiz Sayın Recep SOYTÜRK’E neredeyse tüm gezimiz boyunca, Kilis’in doğru tanıtılması, doğru anlaşılması amaçlı bizlere nitelikli zaman ayırarak, bizler ile yüksek profilli yakinen ilgilenmesine, bizlere rehberlik ederek bizlerin görüş ve önerilerini tek tek tüm süreç boyunca dinlemesine; samimi halkın içinden gelen ve şehir insanları ile yaşayan, kaynaklarını şehri için seferber eden Kilis Belediye Başkanımız Sayın Servet RAMAZAN’A; Kilis için her türlü nitelikli projeyi dinleyen, olabildiğince destek üretmeye çalışan ve şaşırtıcı derecede katkı ve destek vermeye odaklı İpekyolu Kalkınma Ajansı Başkanı Sayın Burhan AKYILMAZ’A; bu seyahatimizin gerçekleştirilmesi için ısrarla bizlere davetini sürekli ileten Kilis organik Zeytinyağı Üreticileri Birliği Başkanı Sayın Hüseyin POLAT’A; şahsım ve beraberimdeki tüm Gastronomi Profesyonelleri adına teşekkür ederim.
(Kilis Eski Şehir Sokaklarından)