Muhtemelen kekiklerin ot ve yemek baharatı olarak kullanımına aşinasınızdır. Kekik bitkisi (Thymus vulgaris) yiyeceklerin lezzetini artırmanın yanı sıra kekik esansiyel yağının kaynağıdır. Kekik yağı, mantar önleyici, iltihap önleyici ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Genellikle gıdalarda, kozmetik ürünlerinde ve tuvalet malzemelerinde koruyucu olarak kullanılır. Ayrıca gargarada bir bileşen olarak da bulunabilir.
Kekik esansiyel yağının gıda kaynaklı bakterileri azaltma veya ortadan kaldırma, kalp sağlığını destekleme ve vücuttaki iltihaplanmayı hafifletme ve diğer faydalarının varlığını destekleyen birkaç çalışma vardır. Dışarı çıkıp bir şişe satın almadan önce, kekik yağının tek başına herhangi bir hastalığı iyileştireceğine dair hiçbir belirti olmadığını anlamanız önemlidir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, kekik yağının tek başına bir olarak değil, genel terapötik programların bir parçası olarak kullanıldığında faydalı olduğu düşünülmektedir.
Kekik yağının ciltte sivilceye neden olan bakterileri azaltmada etkili olduğuna dair bazı kanıtlar var. Kekik yağını kekik yağıyla karşılaştıran bir hayvan çalışması, her ikisinin de bakterileri yok edebildiğini, ancak kekik yağının daha etkili olduğunu buldu.
Diğer esansiyel yağlarla karıştırılmış kekik yağı ve bir taşıyıcı yağ, masajla birleştiğinde saç dökülmesini önlemek için bir tedavi olarak kullanılabilir. Şu anda, kekik yağının bu durum için etkili olup olmadığına dair çok az veri var, ancak anekdot niteliğindeki kanıtlar, kekik yağı içeren uçucu yağların bir kombinasyonunun etkili bir tedavi olabileceğini gösteriyor.
Bir çok ön çalışma, yabani kekik özütünün sonunda meme kanseriyle mücadelede umut vaat edebileceğini buldu.
Kekik yağındaki timol içeriğinin antispazmodik özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Çuha çiçeği ile karıştırıldığında, kekik esansiyel yağının öksürükleri azaltmada ve soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarının süresini azaltmada etkili olduğu gösterilmiştir.
Yapılan bir çalışmada, kekik yağının gıda ile ilgili bakteri ve mantarları yok etmede etkili olduğu bulundu. Kekik ve timolün salmonella, Staphylococcus aureus ve Helicobacter pylori dahil olmak üzere bakterilere karşı antibakteriyel etkileri olduğu bulunmuştur.
Yapılan bir çalışma sonucunda kekik yağının, kalp hastalığı olan kişiler için potansiyel olarak faydalı olduğunu bulmuştur.
Thymol'ün anti-inflamatuar etkileri çeşitli çalışmalarda belgelenmiştir. Kekik yağındaki timol iltihabı ve enfeksiyonu azaltmada etkilidir. Son araştırmalara göre, antibakteriyel özellikleri ağız sağlığı için faydalı olduğu bulundu.
Nane alerjiniz varsa, kekik ve kekik yağına da alerjiniz olabilir. Kekik yağına karşı olumsuz reaksiyonlar şunları içerir:
Kekik yağı yutulmamalı veya seyreltilmeden cildinizde kullanılmamalıdır. Özellikle hamileyseniz veya emziriyorsanız, kekik yağı kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Çocuklara kekik yağı verilmemelidir. Uçucu yağları dağıtırken, yağa tepki gösterebilecek çocukları ve evcil hayvanları düşünün.
Şunlara da göz atın;