Yaz aylarında sofralardan eksilmeyen iki meyvemiz var: Karpuz ve kavun. Yemek hazırlamak istemediğimiz günlerde yardımımıza koşar bu ikili. Yanına bir de peynir eklendi mi tadından yenmez. Önceki yazımızda iyi karpuz nasıl anlaşılır? sorusunu cevaplayıp karpuz seçme yöntemlerini sizle paylaşmıştık. Sıra geldi kavunun nasıl seçileceğine.. Tatlı mı tatlı bal gibi bir kavun yiyebilmek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Kavun nasıl seçilir diye merak edenler için, işte iyi kavun seçme yöntemleri:
Kavun alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta kabuğunun sertliğidir. Yumuşak kavunlar daha tatlıyken, sert kabuklu kavunlar tam olarak olgunlaşmamıştır.
Kavunun ağırlığı boyuna göre daha fazla olmalıdır. Yani orta boyutlarda bir kavun, diğerlerine göre daha ağırsa bu onun tatlı olduğunu gösterir.
Kavun seçerken dibine bakmayı ihmal etmeyin. Dip dediğimiz yer, yuvarlak bir çukurdan oluşur. Bir parmağınızla kavunun dibine dokunun. Eğer yumuşaksa içi de tatlıdır.
Karpuz alırken de çok sık kullanılan ses yöntemi için, bir elinizle kavuna hafifçe vurun. Eğer tok ses çıkıyorsa tatlı, tiz ses çıkıyorsa olgunlaşmamış ve içi boştur.
Eğer çizgili kavun alacaksanız, üzerindeki çizgiler size kavun hakkında bir bilgi verecektir. Bu yöntem genellikle Kırkağaç kavununda uygulanır. Kavunun dışı tırtıklı ve çizgileri düzgünse bu kavunun lezzetli olduğunu gösterir.
Bu yöntem karpuzda işe yaramasa da, kavunun en belirleyici unsurlarından biridir. Kavun alacağınız zaman dibini mutlaka koklayın. Eğer hoş bir kokusu varsa, bu kavunun tatlı olduğunu gösterir.
Karpuz seçerken sapının kuruluğu belirleyici bir unsurdur. Kavun alırken ise sapını çekmenizi öneriyoruz. Eğer sapını çektiğinizde kolaylıkla kopuyorsa, bu kavunun olgunlaşmış olduğunu gösterir.
Şunlara da göz atın;