Karaciğer, protein, safra ve kolesterol üretmekten, vitamin ve mineralleri depolamaya kadar çeşitli görevleri yerine getiren organlardır. Ayrıca ilaçları ve metabolizmanın doğal yan ürünleri gibi toksinleri de parçalar. Karaciğer sağlığını korumak, genel sağlık için de çok önemlidir.
Kahve, karaciğer sağlığı için içebileceğiniz en iyi içeceklerden biridir. Araştırmalar, kahve içmenin karaciğer hastalıklarından koruduğunu göstermiştir. Kahve içmek ayrıca yaygın bir karaciğer kanseri türü geliştirme riskini de azaltmaya yardımcı olabilir. Karaciğer iltihabı üzerinde olumlu etkileri vardır. Karaciğer hastalığının ana belirteçlerinden olan yağ ve kolajen birikimini de önler. Ancak ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Bir Japon araştırmasına göre, yeşil çay içmenin karaciğer sağlığının iyileştirilmiş kan belirteçleri ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) olan kişileri içeren daha küçük bir çalışma, 12 hafta boyunca antioksidanları yüksek yeşil çay içmenin karaciğer enzim düzeylerini iyileştirdiğini ve ayrıca karaciğerdeki oksidatif stres ve yağ birikintilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.
Greyfurt, karaciğeri doğal olarak koruyan antioksidanlar içerir. Greyfurtta bulunan 2 ana antioksidan naringenin ve naringindir. Bu antioksidanlar, karaciğeri yaralanmadan koruyabilir. Ayrıca iltihabı azaltarak ve hücreleri koruyarak karaciğer sağlığına olumlu etkileri olduğu da bilinmektedir.
Yaban mersini ve kızılcık, antioksidan ve antosiyaninler içerir. Hayvan çalışmalarında, yaban mersini ve özünün, karaciğeri sağlıklı tutmaya yardımcı olabileceği görülmüştür. Bu meyveleri 21 gün boyunca tüketmek, karaciğeri hasardan korumuştur. Ayrıca yaban mersini, bağışıklık hücresi tepkisini ve antioksidan enzimlerini artırmaya da yardımcı olur.
Kırmızı ve mor üzüm, çeşitli faydalı bitki bileşikleri içerir. Birçok hayvan çalışması, üzüm ve üzüm suyunun karaciğere faydalı olacağını göstermiştir. Araştırmalara göre üzüm, iltihabı azaltmak, hasarı önlemek ve antioksidan seviyelerini artırmak gibi karaciğer sağlığı üzerinde birçok faydası olduğu görülmüştür.
Pancar suyu, oksidatif hasarı ve iltihabı azaltabilen betalain adı verilen bir nitrat kaynağıdır. Pancar yemenin de benzer etkilere sahip olacağını varsaymak mantıklıdır. Ancak birçok çalışmada pancar suyu kullanılır. Birkaç sıçan çalışması, pancar suyunun karaciğerdeki oksidatif hasarı ve iltihabı azaltmaya ve ayrıca doğal detoksifikasyon enzimlerini artırmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.
Brokoli, hardal yeşillikleri ve brüksel lahanası gibi turpgillerden gelen sebzeler, yüksek lif içeriğiyle bilinir. Ayrıca faydalı bitki bileşikleri bakımından da yüksektirler. Hayvan çalışmaları, Brüksel lahanası ve brokoli filizi özütünün detoksifikasyon enzimlerinin seviyelerini artırmaya yardımcı olduğunu ve karaciğeri hasardan koruduğunu göstermiştir. İnsan karaciğer hücrelerinde yapılan bir araştırma, bu etkinin Brüksel lahanası pişirildiğinde bile devam ettiğini buldu.
Fındık, yağlar ve E vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. Kalp sağlığı ve karaciğer için çeşitli faydaları vardır. 2019'da yapılan bir çalışmada, fındıkta daha yüksek bir diyetin alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkili olduğu bulundu.
Yağlı balıklar, iltihabı azaltmaya yardımcı olan ve daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilen sağlıklı yağlar olan omega-3 yağ asitlerini içerir. 2016 yılında yapılan bir analiz, omega-3 yağ asitlerinin alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı veya alkolsüz steatohepatiti olanlarda karaciğer yağını ve trigliseritleri düşürmeye yardımcı olduğunu buldu. Uskumru, somon, sardalya gibi balıklar, yağlı balık kategorisine girer.
Zeytinyağı, kalp ve metabolik sağlık üzerindeki olumlu etkileri de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı nedeniyle sağlıklı bir yağ olarak kabul edilir. NAFLD'li 11 kişiyi içeren küçük bir çalışma, günde 1 çay kaşığı (6,5 mL) zeytinyağı tüketmenin karaciğer enzimlerini ve yağ seviyelerini iyileştirdiğini buldu. Katılımcılar ayrıca karaciğerde daha az yağ birikimine ve daha iyi kan akışına sahipti.
Şunlara da göz atın;