Kahve tutkunları için kahve öğütücüsü, en önemli ekipmanlardan biridir. Çekirdekten alınan kahvelerin filtre veya espresso için incecik tozlara dönüşmesini sağlayan bu öğütücüler, manuel veya otomatik olarak farklı seçeneklere ayrılır. Hangi modeli tercih ederseniz edin, öğütücüler kahvenin taze kalmasını ve daha iyi bir lezzet profili çıkarılmasını sağlar. Ancak kahve öğütücüsü kullanırken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Bu sayede nitelikli kahvenizi daha iyi bir hale getirebilirsiniz.
Kahve öğütücüsü ile harikalar yaratmak için, ilk olarak aldığınız çekirdeklerin kaliteli olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Kullanacağınız kahve, ne kadar tazeyse lezzeti de o kadar fazla olacaktır. Bu aşamada damak zevkinize göre çekirdek seçimi yapabilirsiniz. Robusta çekirdekleri daha sert ve yoğun kahve deneyimi yaşatırken, Arabica çekirdekleri hem yumuşaklığı, hem de kalitesiyle daha fazla tercih edilir.
Öncelikle kahveyi öğütürken, hangi kahve çeşidini yapacağınız çok önemlidir. Örneğin filtre kahvenizi french presste demleyecekseniz, kalın öğütülmüş çekirdekler kullanmanız gerekir. Espresso yapacaksanız, kahve daha ince öğütülmelidir. Türk kahvesi yapacaksanız, çekirdekler en ince ayarda öğütülmelidir. Otomatik kahve makinesinin yanında toz inceliğini gösteren dereceler bulunuyor. Çok ince bir öğütme yapmamak için, ilk olarak kalın öğütmeyi deneyebilir, sonrasında inceliğine kendiniz karar verebilirsiniz.
Kahve öğütücüsünde doğru miktarda çekirdek öğütmelisiniz. Bunun için su miktarına da dikkat etmeniz gerekir. Eğer kahve - su oranını iyi ayarlayamazsanız, acı bir kahve elde edebilirsiniz. Öğüttüğünüz kahveyi hassas mutfak terazilerinde ölçerek daha doğru sonuçlar elde edebilirsiniz. Örneğin bir shot espresso için 7 gr kahve kullanmak gerekir. Öğüttüğünüz toz kahveyi ölçtüğünüzde 7 gram gösteriliyorsa, daha fazla öğütme yapmanıza gerek yoktur.
Kahve öğütücünden maksimum verim alabilmek için, öğütücüyü düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Çünkü her kullanımdan sonra öğütücünün içinde kahve partikülleri kalır. Bu partiküller zamanla birikir ve tıkanmalara yol açabilir. Ayrıca öğütücüde bekleyen kahveler acılaşmaya ve bayatlamaya başlar. Yani yeni çekirdekleri öğütseniz bile kahvenizde acımsı tatlar oluşabilir. Bu yüzden öğütücünüzü her kullanımdan sonra mutlaka temizleyin.
Kahve öğütücüleri modellerine göre farklı özelliklere sahiptir. En iyi sonucu elde etmek için, deneme yanılma yöntemini kullanabilirsiniz. İlk öğütmeden sonra aldığınız sonuçtan memnun değilseniz, bir sonraki seferde kahvenizi daha ince veya kalın bir şekilde öğütmeyi deneyebilirsiniz. Damak zevkinize uygun tadı bulduğunuzda, öğütme dereceniz de oturmuş olacaktır.
Daha önce söylediğimiz gibi, kahveyi çekirdek halinde saklamak daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Bu yüzden tek seferde çok miktarda kahve öğütmek yerine, her zaman kahvenizi demlemeden hemen önce öğütme yapmanız gerekir.
Şunlara da göz atın;