Takviyeler, kontrolsüz ve bilinçsizce kullanıldığında olumsuz sonuçlar doğurur. Bu yüzden mutlaka doktor tavsiyesinde ilerlenmeli, gerekli testler yapılmalı ve eksik olan vitaminler için takviye alınmalıdır. Kadınların en çok eksiklik yaşadığı vitamin ve mineralleri listemizde derledik. Ancak bu takviyeleri kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmanız gerektiğini unutmayın. İşte, kadınlar için önerilen gıda takviyeleri:
Demir eksikliği, kadınlarda sık sık rastlanan problemlerden biridir. Demir eksikliği beraberinde saç dökülmesi, üşüme, uyku hali, yorgunluk, bağışıklığın zayıflaması, yavaş metabolizma ve hamilelikte düşük gibi sorunları getirir. Bu yüzden kadınların belirli aralıklarla demir değerlerini kontrol ettirmesi, beslenmelerine demir içeren besinler eklemesi ve gerektiğinde takviye kullanması gerekir.
B12 eksikliği, 3 kadından birinde görülen eksikliklerden biridir. Uyku hali, unutkanlık, kansızlık, metabolizma yavaşlığı ve sık sık hasta olma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu vitamin en çok et, süt ürünleri ve yumurtada bulunur. Ancak eksikliğin çok olması halinde, takviye kullanımına başlanmalıdır.
Kemik sağlığı için çok önemli olan kalsiyum ve D vitamini, kadınlarda özellikle 30 yaş sonrasında azalmaya başlar. D vitamini, meme kanserine karşı koruyucu özellikler taşır. Bu yüzden uzman eşliğinde doğru kalsiyum ve D vitamini takviyesi yapmak son derece önemlidir.
Folik asit, özellikle gebelik düşünen kadınlar için önemlidir. Çünkü bebeğin gelişimini destekler ve hamilelik sürecinin daha sorunsuz ilerlemesine yardımcı olur. Gıda kaynaklı yeterince alınamadığı durumlarda, uzman kontrolünde takviye olarak alınabilir.
Magnezyum, kas fonksiyonlarına yardımcı olur. Spor yapan bireylerde oldukça önemli bir yere sahiptir. PMS dönemine bağlı olarak kabızlık, anksiyete ve ağrıları hafifletebilir. Bu dönemlerde daha çok ağrı çekiyorsanız, mutlaka magnezyum değerlerinize baktırın.
Omega 3, kadınlarda yumurtalık, meme kanseri gibi kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir. En çok balıkta bulunan Omega 3, gerektiğinde takviye olarak da alınabilir.
Takviyeler, doğru koşul ve miktarda kullanılırsa aslında sağlık için yararlıdır. Ancak uzman yardımı olmadan bilinçsizce alınan takviyeler, vücuda zarar verebilir. Gıda takviyelerinin amacı, beslenme ile yeterli miktarda alınamayan vitamin ve minerallere dışarıdan destek sağlamaktır. Bu yüzden kan değerlerine bakıldıktan sonra uzman kontrolünde alınması daha doğru olacaktır.
Şunlara da göz atın;