Kabızlık, bağırsak hareketlerinin normalden daha az ve zor gerçekleştiği durum olarak nitelendirilir. Özellikle beslenme esnasında yeteri miktarda lifli besin ve su alınmaması, kabızlığı başlıca nedenlerinden biridir. Ayrıca çok fazla süt ürünü tüketmek, aktif bir yaşam sürmemek, stres gibi durumlar da kabızlığa yol açabilir. Kabızlığı gidermek ve önlemek için kuru kayısı, incir, elma, avokado, ıspanak, lahana, pancar, beyaz et, zeytin ve zeytinyağı tüketmeye dikkat etmek gerekir. Kabızlığınız hafif düzeydeyse, aşağıdaki meyve sularından birini içerek bağırsak hareketlerinizi düzenleyebilirsiniz.
Önemli Not: Kabızlık uzun süredir devam ediyor ve şiddeti giderek artıyorsa, en kısa zamanda bir doktora başvurun.
Malzemeler; 5 adet kuru erik, 1 çay kaşığı bal, 1 çay kaşığı kimyon tozu, 1 bardak ılık su
Yapılışı: Kuru erikleri 5 dakika ılık suda bekletin. Erik yumuşarken, özünü çıkartın ve erikleri suyla birlikte blendera alın. Üzerine bal ve kimyonu ekleyerek karıştırın. Ardından afiyetle içebilirsiniz.
Malzemeler; 1 adet elma, 1 çay kaşığı rezene tozu, 1/2 bardak su
Yapılışı: Elmaları doğrayın ve çekirdeklerini çıkartın. Elmaları blendera alın. Üzerine su ekleyerek karıştırın. Suyu bir bardağın içerisine dökün. Üzerine rezene tozu ekleyip karıştırın.
Malzemeler; 2 adet armut (özü çıkartılmış), 2 çay kaşığı limon suyu.
Yapılışı: Armutları doğrayıp blendera alın. Elde ettiğiniz suyu bardağın içine dökün. Üzerine limon suyu ekleyin. İçmeden önce mutlaka karıştırın.
Malzemeler; 2 adet portakal
Yapılışı: Portakalları güzelce sıkın. Elde ettiğiniz karışıma az miktarda limon veya mandalina suyu ilave edebilirsiniz.
Malzemeler; 1/2 limon, 1 çay kaşığı bal, 1 bardak ılık su, 1/4 çay kaşığı kimyon tozu
Yapılışı: Ilık suya limon suyu, bal ve kimyonu ekleyin. Güzelce karıştırdıktan sonra içebilirsiniz.
Yukarıdaki meyve suları, meyve şekeri içerdiği için kan şekeri seviyenizi artırabilir. Kan şekerinin artması, diyabet hastalarını olumsuz yönde etkiler. İrritabl bağırsak sendromunuz varsa, meyve suyu içmek durumunuzu ağırlaştırabilir. Bu yüzden kronik hastalığınız varsa, önce doktorunuza danı��ın.
Şunlara da göz atın;