Kabartma Tozu İle Sıklıkla Yapılan Hata Nedir?

Kabartma tozu fırıncılıkta sıklıkla kullanılan malzemelerden biridir. Peki kabartma tozu ile sıklıkla yapılan hata nedir? İşte, kabartma tozu ile sıklıkla yapılan hata:
Kabartma Tozu İle Sıklıkla Yapılan Hata Nedir?
08 Haziran 2023, 13:59

Ev fırıncıları için mükemmel pastayı yaratmak, genellikle malzemelerin ve tekniklerin dengeleyici bir eylemidir. Kabartma tozu (kimyasal bir mayalama maddesi) kullanmak genellikle zorlaşır. Havuçlu kek gibi yoğun, yağ bazlı kekleri mayalamak için ne kadar yeterlidir? Bazen, bu tür keklerin kabarmasına yardımcı olmak için çok fazla kabartma tozu kullanırız ve bu hata maalesef keklerin acı veya benzeri kimyasallar tatmasına neden olabilir.

Bu sorunun kökü, kek pişirirken yağ ile tereyağı arasındaki farkta yatmaktadır. Daha hafif, daha kabarık kekler, birlikte krema haline getirilmiş yumuşatılmış tereyağı ve şekeri gerektirir. Bu işlem hamura hava verir. Pişirme bilimini alt üst ederken, şeker kristalleri yumuşatılmış tereyağını keserek sıcak fırında genişleyen küçük hava cepleri oluşturur. Bu, kimyasal yerine mekanik olarak mayalanmış kabarık, yumuşak bir kekle sonuçlanır.

Öte yandan, kabak ekmeği gibi daha yoğun, yağ bazlı kekler, şekerli tereyağını krema haline getirmeyi içermez. Ve yağı şekerle ne kadar çırparsanız çırpın hava girmeyecek veya cepler oluşturmayacaktır. Bu nedenle fırıncılar, yağ bazlı keklerinin kabarması için genellikle çok fazla kabartma tozu kullanırlar. Bu hatadan kaçınmanıza yardımcı olacak iki basit çözümü burada bulabilirsiniz.

kabartma tozu

Kek Yaparken Çok Fazla Kabartma Tozu Kullanmaktan Nasıl Kaçınılır?

İlk olarak, çok fazla kabartma tozu kullanmaktan kaçınmak için, fırıncılar şu karıştırma tekniğini kullanabilir: Kol kaslarını kullanarak yumurta ve şekeri karışım daha soluk ve kabarık olana kadar çırpın. Bu, havanın hamurun içine dahil edilmesine yardımcı olur ve yağ bazlı keklerin sıklıkla kaçırdığı mekanik mayalamayı sağlar. Daha sonra yağı yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Kabartma tozunun hala kullanılabileceğini, ancak daha az miktarda kullanılabileceğini unutmayın.

Yağ bazlı keklerin kabarmasına yardımcı olacak ikinci bir çözüm, tang mian tekniğinin benimsenmesini içerir. Genellikle Asya fırıncılığında kullanılan bu yaklaşım, bir macun oluşturmak için un ve suyun karıştırılmasını içeren sütlü ekmek için tangzhong yöntemiyle paralellik gösterir. Tang mian yaklaşımı için, yağ ısıtılır ve diğer malzemeleri dahil etmeden önce meyane benzeri bir karışım oluşturmak için unla karıştırılır. Bu işlem, hamurun daha az glüten oluşturmasını ve daha fazla sıvı emmesini sağlayarak daha yumuşak, yumuşak bir kek elde edilmesini sağlar.

Bu teknikler çoğu yağ bazlı kek türü için geçerli olabilir. İster bir gurme zeytinyağlı kek, ister rahatlatıcı bir çikolatalı kabak keki olsun, dikkatli karıştırma teknikleri ağızda herhangi bir kimyasal tat bırakmayan, iyi mayalanmış, nemli ve lezzetli bir kek elde etmenizi sağlayabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Karbonat nasıl kabartma tozuna dönüşür?
  2. Kabartma tozunun tazeliği nasıl anlaşılır?
  3. Kabartma tozu mu karbonat mı daha iyi kabarır?
  4. Kabartma tozu yerine ne kullanılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo