Enflamasyon hem iyi hem de kötü olabilir. Bir yandan vücudunuzun enfeksiyon ve yaralanmalardan korunmasına yardımcı olur. Öte yandan, kronik inflamasyon hastalığa yol açabilir. Stres, düşük aktivite seviyeleri ve iltihaba neden olan yiyecekler bu riski daha da artırabilir. Bununla birlikte, araştırmalar bazı gıdaların kronik inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. İşte 12 anti-inflamatuar gıda.
Meyveler lif, vitamin ve minerallerle dolu küçük meyvelerdir. Onlarca çeşidi var. En yaygın olanlardan bazıları şu şekilde listelenebilir;
-Çilek
-Ahududu
-Yaban Mersini
-Böğürtlen
Meyveler antosiyaninler adı verilen antioksidanlar içerir. Bu bileşiklerin hastalık riskinizi azaltabilecek iltihap önleyici etkileri vardır.
Yağlı balıklar harika bir protein kaynağıdır ve uzun zincirli omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengindir. Tüm balık türleri bazı omega-3 yağ asitleri içermesine rağmen, bu yağlı balıklar en iyi kaynaklar arasındadır:
-Somon
-Sardalye
-Orkinos
-Hamsi
EPA ve DHA, aksi takdirde metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet ve böbrek hastalığına yol açabilecek iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Avokado potasyum, magnezyum, lif ve kalp için sağlıklı tekli doymamış yağlar ile doludur. Ayrıca kanser riskinin azalmasıyla bağlantılı karotenoidler ve tokoferoller içerirler. Ayrıca avokadodaki bir bileşik, yeni oluşan cilt hücrelerindeki iltihabı azaltabilir.
Muhtemelen yeşil çayın içebileceğiniz en sağlıklı içeceklerden biri olduğunu duymuşsunuzdur. Araştırmalar, onu içmenin kalp hastalığı, kanser, Alzheimer hastalığı, obezite ve diğer rahatsızlık riskinde azalma ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Faydalarının çoğu, antioksidan ve antienflamatuar özelliklerinden gelir.
Dolmalık biber ve acı biber, güçlü anti-inflamatuar etkilere sahip C vitamini ve antioksidanlarla yüklüdür. Dolmalık biber ayrıca diyabet gibi kronik hastalıklarla ilişkili iltihabı azaltabilen antioksidan kuersetin sağlar. Acı biber, iltihabı azaltabilen ve daha sağlıklı yaşlanmayı destekleyebilen sinapik asit ve ferulik asit içerir.
Dünya çapında binlerce mantar çeşidi bulunurken, sadece birkaçı yenilebilir ve ticari olarak yetiştirilir. Bunlara yer mantarı, portobello mantarı ve shiitake mantarı dahildir. Mantarların kalorisi çok düşüktür ve selenyum, bakır ve tüm B vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca iltihap önleyici koruma sağlayan fenoller ve diğer antioksidanlar içerirler. Aslan yelesi adı verilen özel bir mantar türü, obezite ile ilgili düşük dereceli iltihabı potansiyel olarak azaltabilir. Bununla birlikte, bir çalışma, mantarları pişirmenin anti-inflamatuar bileşiklerini önemli ölçüde azalttığını buldu. Bu nedenle çiğ veya az pişmi�� yemek en iyisi olabilir.
Üzüm iltihabı azaltan antosiyaninler içerir. Ayrıca kalp hastalığı, diyabet, obezite, Alzheimer ve göz rahatsızlıkları da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların riskini azaltabilirler. Üzüm aynı zamanda birçok sağlık yararına sahip başka bir antioksidan bileşik olan resveratrolün en iyi kaynaklarından biridir.
Zerdeçal, körilerde ve diğer Hint yemeklerinde sıklıkla kullanılan sıcak, topraksı bir tada sahip bir baharattır. Güçlü bir anti-inflamatuar bileşik olan zerdeçalın içerdiği için çok ilgi gördü. Araştırmalar zerdeçalın artrit, diyabet ve diğer hastalıklarla ilgili iltihabı azalttığını göstermiştir. Fark edilebilir bir etki yaşamak için tek başına zerdeçaldan yeterli miktarda zerdeçal elde etmek zor olabilir. İzole zerdeçal içeren takviyeleri almak çok daha etkili olabilir.
Sızma zeytinyağı, yiyebileceğiniz en sağlıklı yağlardan biridir. Tekli doymamış yağlar açısından zengindir ve çok sayıda sağlık yararı sağlayan Akdeniz diyetinin temelini oluşturur. Çalışmalar, sızma zeytinyağını kalp hastalığı, beyin kanseri ve diğer ciddi sağlık sorunları riskini azaltıyor. Akdeniz diyeti üzerine yapılan bir çalışmada, 12 ay boyunca her gün 50 mL zeytinyağı tüketenlerde CRP ve diğer bazı inflamatuar belirteçler önemli ölçüde azaldı. Sızma zeytinyağının, rafine zeytinyağından daha fazla anti-inflamatuar etkileri olduğunu unutmayın.
Bitter çikolata lezzetli, zengin ve tatmin edicidir. Ayrıca iltihabı azaltmaya yardımcı olan antioksidanlarla doludur. Bunlar hastalık riskinizi azaltabilir ve daha sağlıklı yaşlanmaya yol açabilir. Bu arada, bu anti-inflamatuar faydalardan yararlanmak için en az %70 kakao içeren bitter çikolata seçmek daha iyi olabilir.
Domates bir beslenme merkezidir. Domatesler, etkileyici anti-inflamatuar özelliklere sahip bir antioksidan olan C vitamini, potasyum ve likopen bakımından yüksektir. Likopen, çeşitli kanser türleriyle ilgili proinflamatuar bileşiklerin azaltılmasında özellikle faydalı olabilir. Domatesleri zeytinyağında pişirmenin likopen içeriğinin daha fazlasını emmenize yardımcı olabileceğini unutmayın.
Kirazlar ve vişneler lezzetlidir ve iltihabı azaltan antosiyaninler ve kateşinler gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Vişnelerin sağlığı geliştirici özellikleri diğer çeşitlere göre daha fazla çalışılmış olsa da tatlı kirazlar da fayda sağlar. Kirazların iltihabı azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Şunlara da göz atın;