Koyu yeşil yapraklı sebzelerden biri olan ıspanak, ana yemek, çorba, hamur işi ve tatlı yapımında kullanılır. Ülkemizin birçok bölgesinde yetişen bu bitki, B, C ve E vitamini bakımından zengindir. Ayrıca demir deposu olarak da bilinir. Kalp, damar ve kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltan ıspanak, yüksek tansiyonu düşürür. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirdiği için kış aylarında sık sık tüketilmesi önerilir. İftar sofralarında ıspanaklı tariflere yer vermek isteyenler için, en lezzetli tariflerimizi derledik. İşte, iftar için 25 nefis ıspanak yemeği tarifi:
İftar sofralarına nefis bir başlangıç yapmak isteyenler için, ıspanak, krema ve frenk soğanı ile hazırlanan sütlü ıspanak çorbasını öneriyoruz. Lezzetiyle ıspanak sevmeyenleri bile kendine hayran bırakan sütlü ıspanak çorbası, diyet listeleri için de uygundur.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ıspanaklı tepsi böreği, hazır yufka, ıspanak ve beyaz peynir ile hazırlanır. Ispanaklı tepsi böreğinin 100 gramı, yaklaşık 130 kaloridir.
İftar ve sahur menülerine uygun olarak hazırlanan sac böreği, ıspanak, soğan ve tahinli harç ile doldurulur. Sac üzerinde pişirilen bu börek, isteğe göre yapışmaz yüzeyli tavada da kızartılabilir.
Makarnayı farklı soslarla harmanlamak isteyenler için nefis bir önerimiz var. Ispanak püresi, labne peyniri ve çam fıstığı ile hazırlanan ıspanaklı makarna, 30 dakikada sofralardaki yerini alır.
Çanakkale mutfağıyla özdeşleşen çırpmanın yapımında yalnızca 6 malzeme kullanılır. Hazırlaması 10, pişirmesi 20 dakika olan çırpma, isteğe göre farklı sebzelerle zenginleştirilebilir.
Parmesan, kaşar peyniri, ıspanak ve sarımsak tozu ile hazırlanan ıspanak topları, ana yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulur. İsteğe göre kürdan batırılarak sunulan ıspanak topları, kalabalık sofraların vazgeçilmezidir.
Ispanak, yeşil mercimek ve nohut ile hazırlanan ekşili ıspanak yemeği, Adana mutfağıyla özdeşleşmiştir. Porsiyonu yaklaşık 80 kalori olan ekşili ıspanak başı, sarımsaklı yoğurt ile birlikte sunulabilir.
İtalyan makarnası olarak bilinen ravioli, ıspanak ve ricotta peyniri ile doldurulur. Ana yemek olarak sunulan ıspanaklı peynirli ravioli, domates sosu ile zenginleştirilir.
Sahrap Soysal'ın eşsiz tariflerinden biri olan harşıl, Eskişehir ve çevresinde sık sık tüketilir. Bazı yörelerde ıspanak boranisi olarak bilinen harşıl, yoğurt ve pul biberli sos ile birlikte servis edilir.
Beşamel sosla zenginleştirilen ıspanaklı fırın makarna, dilimlenerek servis edilir. Özellikle et yemeklerinin yanında sunulan ıspanaklı fırın makarnanın üzerine kaşar peyniri serpiştirmeyi unutmayın.
İç harcı ıspanak, lor peyniri ve sarımsak ile doldurulan makarna dolması, hem göze, hem de damaklara hitap eden bir yemektir. Porsiyonu ortalama 120 kalori olan ıspanaklı makarna dolması, çam fıstığı ile zenginleştirilir.
Ispanağı hamur işi tariflerde kullanmak isteyenler için de bir önerimiz var. Dışı milföy hamuru ile kaplanan ıspanaklı volovan, iftar sofralarına çok yakışacak aperatiflerden biridir.
Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan gözlemeye, bu kez iftar sofralarında yer veriyoruz. İç harcı ıspanak, maydanoz, nane ve lor peyniri ile doldurulan gözlemeleri, çayla birlikte servis edebilirsiniz.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek isteyenler için, yüksek oranda antioksidan içeren demir juice tarifini öneriyoruz. Kilo vermeye yardımcı olan bu içeceği 10 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Hem şık sunumu, hem de lezzetiyle kalbinizi çalacak bir tarifimiz var. Ispanak sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak ıspanaklı pastayı, mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz.
Ispanak, turp ve portakal ile hazırlanan bu salata, iftarda hafif yemekler tercih edenlerin favorisidir. Ortalama 20 dakikada hazırlanan salatayı, özel sosu ile lezzetlendirmeyi unutmayın.
Fransız mutfağında çok sevilen en papioulette, somon balığı ile hazırlanır. Ispanak ve maydanoz ile zenginleştirilir. Hem göze, hem de damağa hitap eden tariflerden biridir.
Ispanak ve ricotta peyniri ile doldurulan ponçik börek, bohça şeklinde sarılır. Dışı susama batırılan börekler, kızartma usulüyle pişirildikten sonra servis edilir.
Parmesan peyniri, krem peynir ve ıspanak ile hazırlanan bu tarif, bütün bir ekmeğin içinde sunulur. Ekmek dilimi veya kıtır lavaş eşliğinde tüketilebilir.
Şef Mithat Yalçınkaya'dan mutlaka denemeniz gereken bir tarifimiz var. Levrek, ıspanak ve zerdeçal ile hazırlanan bu balığı, ana yemek olarak iftar sofralarında sunabilirsiniz.
Klasik pide tariflerinden sıkılanlar için yepyeni bir tarifle karşınızdayız. Ispanak ve lor peynir ile hazırlanan köy pidesi iftar sofralarınıza lezzet katacaktır.
Ispanak borani klasik ve sevilen lezzetlerden biridir. İftar sofralarınıza meze olarak çok yakışacaktır. Dİlerseniz ıspanak yerine pazı ile de hazırlayabilirsiniz.
Ispanak ve armutun eşsiz buluşması, bu salatayı özel kılıyor. Hem sağlıklı hem de göz alıcı bir sunum için ideal bir tercih.
Klasik börek tariflerinden sıkılanlar için, beyaz peynir ve ıspanak ile hazırlanan çekme börek tarifini öneriyoruz. Gül şekli verilen çekme böreği, susam ve çörek otu ile zenginleştirebilirsiniz.
İç harcı ıspanakla doldurulmuş milföy çanakları, özel günlerde ve davet sofralarında kendine yer bulur. Atıştırmalık olarak sunulan bu lezzet, fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
Şunlara da göz atın;