Artvin'de Hinkal, Erzurum'da, Sivas'ta Hingel olarak bilinen lezzetli bir mantı türünü duydunuz mu? Yöreye göre birbirlerine yakın tarifleri olan bir lezzet. Bir de Hinkali var ki, o da yine yakın bir tarif... Peki, nedir Hingel? Bu makalede Coğrafi İşaret Alan Erzurum Hingel'ine ve püf noktalarına bakıyoruz.
Erzurum Hingel'i Nedir?
Erzurum Hingel'i 2020 yılından itibaren coğrafi işaret alan bir tarif. Kentte ise geçmişi oldukça eski ve Erzurum mutfağında önemli bir yeri vardır. Bu Erzurum mantısının iç harcı dana etinden üretilen kıyma ve soğandan oluşur; küçük kareler halinde kesilip üçgen şeklinde kapatılan hamurların suda haşlanması ile yapılır. Bu mantının da üzerine yoğurt veya tereyağı, domates salçası, nane ve kırmızıbiberden oluşan sos eklenir.
Erzurum Hingel'inin Özellikleri Ne?
- Patente göre Erzurum Hıngeli için hamur oldukça önemlidir. Çünkü çok iyi yoğrulması gerekir. Bu hamurla açılan yufkanın kalınlığı 2 mm'dir.
- Mantılar, 4x4 cm’lik kareler halinde kesilen yufkadan elde edilir.
- Orijinal tarifte kullanılan kıyma kentte yetişen dana etinden yapılır. Burada meralarda gezen hayvanın kasları geliştiği için etinin yüksek kaliteli olması önemli bir noktadır.
Erzurum Hingel'i Nasıl Yapılır?
- İç Malzeme:
- 250 g kıyma,
- 125 g rendelenmiş soğan,
- 10 g tuz ve 5g karabiberi
İç malzeme için bu ürünler karıştırılır.
- Hamuru için:
- 500 g un ve 100 ml su karıştırılarak hamur haline getirilir.
Yapılışı:
- Hıngel yapımında kullanılan unun birinci sınıf, protein ve gluten miktarı yüksek olmalıdır. Bu şekilde mantının açılıp kapanması kolaylaşır.
- Hamurun esnekliğini artması ve kolay açılması için; haşlama sırasında şeklinin bozulmaması için hamur içine 1 adet yumurta kırılır ve karıştılır.
- 15 dakika yoğrulan hamur, 4 eşit parçaya ayrılarak beze haline getirilir. Bezelerin üzerine nemli bez örtülerek 20 dakika bekletilir.
- Dinlendirilen hamur yapışmasını önlemek için üzeri unlanmış tezgâha konulan hamurlar, oklava ile 2 mm kalınlığa gelinceye kadar yufka halinde açılır. Yufkaların üzeri, yapışmalarını önlemek için ara ara hafifçe unlanır. Açılan yufkalar 4x4 cm büyüklüğünde kesilir. Kesilen her parçanın üzerine, kıymalı iç harçtan 3 g konur ve üçgen şekli verilip kapatılır.
- Kapatılan mantılar kaynayan sıcak suda haşlanarak pişirilir.
Püf Noktaları;
- Orjinal tarifte mantıların servis tabağında yapışmaması için sıcak tereyağı dökülür. Bu tereyağında kentte üretilen inek sütü kullanılır.
- Mantının üzerine; yoğurt veya 50 g tereyağının içine 25 g domates salçası, 15 g nane ve 15 g kırmızıbiber eklenerek homojen şekilde pişirilen sos ilave edilerek servis edilir.
Hingel mantı tarifimize göz atın.
Sivas Hingel
Su, yumurta ve tuzu katılarak biraz katıca hamur yoğrulur. Yapılan yumaklar 1 mm kalınlığında yufka açılır. 2 cm boyunda kareler şeklinde kesilen yufkanın ortasına iç konularak kenarlarından bastırılarak üçgen şeklinde kapatılır. Kaynar suda, tuz ilavesiyle haşlanır, süzüldükten sonra sarımsaklı yoğurt katılır ve üzerine kızdırılmış tereyağı ekilerek sofraya getirilir. Patatesli hıngel yoğurtsuz da hazırlanabilir. Kıymalı iç ile yapılmışsa mutlaka yoğurt katılır.
Malzemeler;
- 2 Yumurta
- 1 Su Bardağı Su
- Tuz
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 2 Su Bardağı Yoğurt
- 2 Diş Sarımsak
- İç: 3 Orta Boy Patates (Haşlanmış, ezilmiş)
- 1 Orta Boy Soğan (İnce doğranmış)
- Tuz
- Kırmızıbiber
- Karabiber
Not: Patates yerine; kıyma, tuz, kırmızıbiber, doğranmış soğan ve maydanoz karışımıyla yapılan iç kullanılarak yapılanına Yapma Sübürâsı denir. Yapma Sübürâsı arzuya göre biraz suluca da süzülebilir. Aynı şekilde, sarımsaklı yoğurt katılıp, tereyağı ekilerek sofraya getirilir.
Şunlara da göz atın;
- Volovan nedir?
- Kalburabastı adı nereden geliyor?
- Köstebek pasta nedir?
- Tantuni nasıl ortaya çıktı?
- Etimek nedir?