Haziran ayı balık açısından verimsizdir ve balık bulmak zordur. Çünkü bazı balıklar geçici olarak Karadeniz'e göç eder, dip balıkları yumurtalarını döktüklerinden dağınık gezerler ve ayrıca balık avlama yasağı başlar. Tezgahlarda en yaygın olarak çiftlik balıkları görülür. Temmuz ayı denizlerde canlanma başlar.
Yaz mevsiminde denizlerimizde sardalya başroldedir. Benim de favori balığımdır. Çünkü sardalya bizim için küçük bir sağlık paketi gibidir.
Yaz aylarında lezzetli ve sağlıklı bir öğün arayanların balığı Sardalye olmalıdır. Onu pek önemsemiyoruz ama büyük hata ediyoruz. Çünkü sardalye yemek için çok nedenimiz var:
Sardalya yazın kışa göre daha yağlıdır o nedenle daha lezzetlidir ve sağlıklı yağ omega-3 açısından çok zengin olduğu için sağlığımıza faydalıdır. Sardalya nisandan itibaren yağlanmaya başlar; av mevsiminin ağustos sonuna kadar uzamasının nedeni budur.
Sardalye istediğini yer, istediği yerde gezer çünkü deniz balığıdır, özgürdür. Hastalanırsa ölür, antibiyotik kullanmaz. Protein, vitamin ve mineral deposudur. Omega-3 açısından nerdeyse rakipsiz bir kaynaktır.
100 gr sardalya 208 kaloridir. Çok yüksek ve kaliteli protein miktarı sayesinde özellikle protein diyeti yapanlar ve sporcular için önemli bir besin kaynağıdır, bunun yanında yapısında barındırdığı vitamin, mineral ve omega-3 ile diyet yapanların pek çok besin ihtiyacını da doğal olarak karşılar. Sardalye hem balıklar arasında hem de diğer yiyeceklere göre yüksek miktarda D vitaminine sahiptir. Özellikle güneş ışığı çok az alan kuzey ülkeleri D Vitamini kaynağı olarak bol bol sardalye tüketirler.
Yüksek miktarda fosfor, kalsiyum ve potasyum gibi makro minerallere sahiptir. Sardalyenin kalsiyum miktarı çok yüksektir. Bundan dolayı kemiklerin güçlenmesine faydalıdır. İleri yaşlarda meydana gelebilecek kemik erimesi riskini azaltmak için sardalye iyi bir kaynaktır. İçerdiği fosfor da iskelet yapısında destek veren bir mineraldir.
Bizim küçük sardalya en yüksek omega-3 miktarıyla birinci sıradadır.
Şunlara da göz atın;