Günlük yeterli miktarda protein tüketmek genel sağlığınız için önemlidir. Protein, diğerleri arasında bağışıklık fonksiyonu, hücresel süreçler, hücre yapısı ve büyüme gibi kritik süreçler için gereklidir. Bu nedenle, günlük olarak yeterli protein tüketmek önemlidir. Bitkiler ve hayvanlar da dahil olmak üzere birçok besin kaynağından protein alabilirsiniz. Bazı insanlar, ister hayvan ister bitki olsun, proteinin kaynağının önemli olmadığını iddia eder. Diğerleri, bir protein türünün diğerinden üstün olduğunu öne sürüyor. Peki bitkisel protein ile hayvansal proteinin farkı nedir? Sizler için anlattık. İşte, hayvansal protein ile bitkisel proteinin farkları nelerdir:
Proteinler amino asitlerden oluşur. İnsan vücudu, protein oluşturmak için yaklaşık 20 farklı amino asit kullanır. Vücudunuz bazı amino asitleri kendisi yapabilir, ancak bunlardan dokuzunu - temel amino asitler olarak bilinir - diyetiniz yoluyla almanız gerekir. Protein kaynakları, içerdikleri amino asit türlerinde büyük farklılıklar gösterebilir. Genel olarak, hayvansal proteinler tam proteinler olarak bilinir, yani dokuz temel amino asidin tümünü içerirler. Bezelye proteini ve soya fasulyesi de dahil olmak üzere bazı bitki proteinleri de tam protein kaynakları olsa da, diğer birçok bitkisel gıda eksik protein olarak kabul edilir. Bu, fasulye, yer fıstığı ve buğday gibi bitkisel gıdaların toplam protein açısından zengin olduğu, ancak bir veya daha fazla temel amino asitten yoksun olduğu anlamına gelir. Yine de, vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılamak için bu eksik bitkisel protein kaynaklarını kolayca birleştirebilirsiniz. Örneğin, fıstık ezmeli bir sandviç, eksiksiz bir protein kaynağı sağlayan lezzetli bir kombinasyon örneğidir. Ekmek yapmak için kullanılan buğday, amino asit lizinde düşükken, yer fıstığı açısından zengindir, bu da tam bir protein yemeği veya atıştırmalık sağlar. Vejetaryen veya vegan beslenen insanların tüm temel amino asitleri aldıklarından emin olmak için çeşitli bitki protein kaynaklarından yararlanmaları önemlidir.
Zevk almanız için çok çeşitli hayvansal ve bitkisel protein kaynakları mevcuttur.
Hayvansal Protein Kaynakları
Zengin hayvansal protein kaynakları şunları içerir:
Genel olarak, hayvansal protein kaynakları, B12 vitamini ve heme demir adı verilen bir demir türü de dahil olmak üzere diğer önemli besinleri de sağlar. Hem demiri, bitkisel gıdalarda bulunan ve hem olmayan demir olarak bilinen demirden daha kolay emilir.
Bazı hayvansal proteinlerin diğerlerinden daha az besleyici olduğunu unutmayın. Örneğin, sosisli sandviç ve tavuk kanadı gibi aşırı işlenmiş hayvan ürünleri, sağlıksız yağlar ve sodyum bakımından yüksektir ve genel sağlık için ideal değildir.
Bitkisel Protein Kaynakları
Ezekiel ekmeği, kinoa, karabuğday, spirulina, soya fasulyesi, besin mayası, chia tohumları ve kenevir tohumları, dokuz temel amino asidin tamamını içerir, yani bunlar tam protein kaynaklarıdır. Fasulye, fındık, baklagiller, buğday ve yabani pirinç gibi diğer bitki protein kaynakları, bir veya daha fazla esansiyel amino asit açısından çok düşüktür veya eksiktir. Bununla birlikte, bitkisel gıdalar değişen miktarlarda farklı amino asitler içerdiğinden, tüm temel amino asitleri yalnızca bitki bazlı bir diyetle almak hala yönetilebilir - sadece biraz daha fazla çaba gerektirebilir. Daha önce bahsedilen fıstık ezmeli sandviçte olduğu gibi çeşitli bir diyet tüketmek ve tamamlayıcı bitki proteinlerini birleştirmek, diyetinizdeki tüm temel amino asitleri almanızı sağlayacaktır. Tam protein kombinasyonlarının diğer bazı örnekleri, humus ve pide ekmeği, pirinç ve fasulye ve barbunya fasulyeli makarna salatasıdır.
Bitki bazlı diyetler, hayvansal protein açısından zengin diyetlere kıyasla kan basıncında önemli düşüşler ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca araştırmalar, vejeteryan diyeti uygulayan kişilerin et yiyen insanlara göre daha düşük vücut ağırlığına, daha düşük kolesterol seviyelerine ve daha düşük inme, kanser ve kalp hastalığından ölüm riskine sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, tüm bitki bazlı diyetler eşit yaratılmamıştır ve tüm bitkisel besinler kalp sağlığı için mutlaka faydalı değildir. Bir çalışma, tam tahıllar, sebzeler, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi besleyici bitki gıdaları açısından zengin bitki bazlı diyetleri daha düşük kalp hastalığı riskiyle ilişkilendirdi. Bu arada, kızarmış sebzeler ve rafine tahıllar gibi daha az besleyici seçenekler açısından zengin bitki bazlı diyetler daha yüksek riskle ilişkilendirildi. Bitki bazlı diyetler de kan şekeri yönetimine fayda sağlayabilir. Birkaç gözlemsel çalışma, bu diyetlerin tip 2 diyabetin hem tedavisi hem de önlenmesi için faydalı olabileceğini göstermiştir.
Tam tahıllar, meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, baklagiller ve bitkisel yağlar gibi besleyici değeri yüksek bitkisel gıdalar açısından zengin diyetler, özellikle tip 2 diyabet geliştirme riskini önemli ölçüde azaltır.
Bazı hayvansal protein kaynakları da olumlu sağlık etkileri ile ilişkilidir. Örneğin, düzenli olarak balık yemek, daha düşük bilişsel gerileme ve kalp hastalığı oranları dahil olmak üzere birçok sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir. Hayvansal protein yemek ayrıca yağsız kas kütlesinin artması ve yaşla birlikte meydana gelen kas kaybının azalmasıyla bağlantılıdır.
Kırmızı et tam bir protein kaynağı olsa da, birkaç gözlemsel çalışma kırmızı et tüketimini artmış kalp hastalığı ve inme riskiyle ilişkilendirmiştir. Bununla birlikte, araştırma karışıktır. Bazı araştırmacılar, bu olumsuz sağlık etkilerinin her tür kırmızı etle değil, işlenmiş kırmızı etle ilişkili olabileceğini öne sürüyor. Örneğin, yakın zamanda yapılan bir inceleme, kırmızı etin önerilen porsiyonlarda tüketilmesi halinde kalp hastalığı riskini artırmadığını buldu. Bununla birlikte, başka bir araştırma, büyük miktarlarda işlenmemiş kırmızı et yemenin kalp hastalığı riskini %9 oranında artırırken, büyük miktarlarda işlenmiş et yemenin %18 artışla ilişkili olduğunu bulmuştur. Bu sağlık risklerinin balık veya hindi ve tavuk gibi yağsız et yemekle bağlantılı görünmediğini belirtmek önemlidir.
Şunlara da göz atın;