Fırın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Fırın çeşitleri nelerdir? Fırınlar hangi özelliklere göre ayrılır? Fırın alırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte, fırın seçerken mutlaka dikkat etmeniz gereken 7 farklı özellik:
Fırın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
14 Ağustos 2023, 17:00

Fırın, mutfakta en yaygın kullanılan pişirme gereçlerinden biridir. Farklı marka ve modellerde satılan fırınlar, yemeklerin pişirilmesine ve ısıtılmasına yardımcı olur. Izgara özelliği sayesinde yiyeceklerin farklı derecelerde pişmesini sağlar. Özelliklerine göre fanlı, fansız, mini, midi, solo, ankastre gibi birbirinden farklı fırın çeşitleri mevcuttur. Fırın alırken kapasite, pişirme tipi, fonksiyonellik, temizlik ve teknolojik özelliklerine göre seçim yapabilirsiniz.

Fırın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Fırın Tipleri

  1. Set üstü fırın

Set üstü fırınlar, genelde daha küçük boyutludur. Mutfakta yer tasarrufu sağlamak amacıyla, tercih edilirler. Özellikle küçük mutfağı olanlar veya küçük ailelerin tercih ettiği fırın tipidir. 30, 40 ve 50 litre gibi farklı kapasitelerde bulabilirsiniz. Genellikle buharlı pişirme ve ızgara teknolojileri de mevcuttur.

  1. Ankastre fırın

Ocak özelliği olmayan ankastre fırınlar, özel olarak üretilmiş dolabın içine gömülü olarak tasarlanır. Yer tasarrufu sağlayan bu fırınlar, şık tasarımları ile ortama daha iyi uyum sağlar. Buhar destekli pişirme, aero perfect pişirme gibi farklı özellikleri mevcuttur. Ortalama 71-72 litre kapasiteleri vardır. Kalabalık ailelerin tercihleri arasındadır.

fırın

  1. Ocaklı fırın

Günümüzde en çok tercih edilen fırın tiplerinden biridir. Solo fırın olarak da adlandırılan ocaklı fırınlar, üstte ocak, altta ise fırın bölümüne sahiptir. Fonksiyonel ve kullanışlı olan ocaklı fırınlarda, turbo, elektroturbo gibi ek pişirme özellikleri mevcuttur. İç hacmi ve kapasitesi fırın modeline göre değişir.

  1. Mikrodalga fırın

Yemek ısıtma, pişirme ve özellikle dondurulmuş gıdaları çözme gibi farklı işlevlerde kullanılan mikrodalga fırınlar, genellikle 20-25 litre kapasitelidir. Normal fırınlara göre daha kısa sürede pişirme yapar. Ayrıca kullanımı da farklıdır. 

fırın

Pişirme Tipleri

  1. Turbo fırın

Hem fan, hem de arka ısıtıcılardan oluşan turbo fırınlar, içinde bulunan fan sayesinde ısının eşit bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Aynı anda birden fazla yemek pişirilir. Yeni modellerin birçoğunda bulunan bir özelliktir.

  1. Statik fırın

Sadece alt ve üst ısıtıcıları olan statik fırınlarda, yemek pişirirken tepsi orta bölmeye yerleştirilir. Statik fırınlarda tek seferde yalnızca tek tepsi kullanılır. 

  1. Elektroturbo fırın

Alt, üst ısıtıcı ve fan sistemine sahip olan bu fırınların ızgara özelliği de mevcuttur. 

fırın

Fırın Fonksiyonları

Fırının fonksiyonel olması, tercih edilmesini de artırır. Yeni fırın modellerinde yemek pişirmeye ek olarak dondurulmuş gıdaların çözünmesi, yoğurt yapma gibi özellikler de bulunur. 

  1. Izgara fonksiyonu

Bu fonksiyonda fırının yalnızca üst ısıtıcısı ve ortasındaki ızgara bölümü ısınır. Enerji tasarrufu sağlanır ve yiyecekler ızgara pişirilir. 

  1. Yoğurt mayalama fonksiyonu

Ev yoğurdu sevenler için yeni fırınlarda bulunan bu özellik, sütün fırında uygun ısıda mayalanmasını ve yoğurda dönüşmesini sağlar. 

  1. Buz çözme fonksiyonu

Dondurucudan çıkardığınız besinleri hemen çözmek için kullanılır. Sadece fanın çalıştığı bu fonksiyonda, donmuş gıdalar kısa sürede çözülür. Mikrodalga ihtiyacını neredeyse ortadan kaldırır.

fırın

Fırın Temizliği

Fırın alırken dikkat etmeniz gereken özelliklerden biri de, temizliktir. Yağlı yemeklerin piştiği fırınlar, her kullanımdan sonra temizlenmelidir. Bu yüzden de parçalarının sökülüp takılabilir olması son derece önemlidir. 

  1. Buharlı temizleme

Buharlı temizleme, elle ulaşılması zor olan ve uzun süredir bekleyen yağlı lekeler için çok etkilidir. Buharlı temizlemede tepsinin içerisine su konur ve fırının en alt bölmesine yerleştirilir. Buharlı temizleme özelliği açılır ve yağ lekeleri yumuşatılır. Ardından yumuşayan lekeler, bez yardımıyla silinebilir.

  1. Çıkarılabilir cam

Yemek pişirirken en çok pislenen alanlardan biri de, fırının camıdır. Fırın camının çıkarılıp takılabilmesi, temizliği kolaylaştıran bir detaydır. 

fırın

Fırının Enerji Sınıfı

Beyaz eşya alırken dikkat etmeniz gereken en önemli özellik, enerji sınıfıdır. En fazla enerji tasarrufu sağlayan modeller, A+++ sınıfına dahildir. Bu yüzden alacağınız fırının A enerji sınıfında olmasına dikkat edin.

fırın

Fırın Kapasitesi

Fırın kapasitesi, fırının tipine göre değişiklik gösterir. Ankastre ve ocaklı fırınlar, en yüksek kapasiteye sahiptir. Ocaklı fırınların 66, 69, 72 ve 82 litre gibi farklı kapasiteleri vardır. Ankastreler ise genelde 71, 72 litre kapasitelidir. Set üstü fırınlar 30-50 litre, mikrodalga fırınlar ise 20-25 litre kapasitelidir. 

Fırın Zaman Ayarı

Fırında zamanlayıcı bulunması, pişirme süresini ayarlayıp otomatik olarak kapanmasını sağlar. Bu sayede fırını açıp zamanını ayarladıktan sonra, yemeğinizi sık sık kontrol etmeniz gerekmez. 

Şunlara da göz atın;

  1. Bulaşık makinesi alırken nelere dikkat etmeliyiz?
  2. Derin dondurucu alırken nelere dikkat etmeliyiz?
  3. Airfryer alırken nelere dikkat etmeliyiz?
  4. Çay makinesi alırken nelere dikkat etmeliyiz?
  5. Blender alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo