Zeytin sütü, organik olarak toplanan zeytinlerin hamurundan yapılır. Zeytin sütü, aslında ısıya maruz kalmamış, işlenmemiş saf zeytinyağının ta kendisidir. Tekne yağı, ilk yağ, kavata yağı gibi isimlerle de bilinir. Klasik zeytin sütü, taş değirmenlerde hamur haline getirilen zeytinlerden sızan yağ damlaları olarak toplanır. Ancak evde her şeyi doğal bir şekilde hazırlamak isteyenler, dalından toplanmış taze zeytinlerle bu sütü elde edebilir.
Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Zeytin sütü yapabilmek için, elinizde bol miktarda yeşil zeytin olması gerekir. Çünkü yaklaşık 100 kg zeytinden, 1,5 kg zeytin sütü elde edilir. Zeytininiz ne kadar fazlaysa, elde edeceğiniz sütte o kadar fazla olacaktır.
- Öncelikle yeşil zeytinleri bol suyla yıkayın ve üzerinde kir kalmadığından emin olun.
- Daha sonra zeytin yapraklarını ayırın ve yeşil zeytinlerin temiz kalmasını sağlayın. Ayırdığınız yaprakları kurutarak zeytin yaprağı çayında kullanabilirsiniz.
- Zeytinleri temiz ve kuru bir beze sererek kuruyana kadar bekletin.
- Zeytinleriniz kuruduğunda, eldiven giyin ve içindeki çekirdekleri tek tek çıkarın.
- Yeşil zeytinlerin çekirdeklerini çıkarınca katı meyve sıkacağı veya mutfak robotu kullanarak porsiyonlar halinde parçalayın.
- Bu aşamada mutlaka güçlü bir makine kullanın. Aksi takdirde makineniz zarar görebilir veya bozulabilir.
- Zeytinleri püre haline getirdikten sonra, temiz bir tülbente aktarın.
- Tülbentin ağzını sıkıca bağlayın ve bohça şekli verin.
- Yüksek bir yere astıktan sonra altına temiz kap koyun. Zeytinlerin damla şeklinde akmasını bekleyin.
- İlk süz işleminden sonra koyu ve bulanık bir zeytin sütü elde edeceksiniz. Bu işlem günlerce sürebilir.
- Elde ettiğiniz karışımı daha sık dokunmuş temiz bez yardımıyla tekrardan süzmeniz gerekir.
- Eğer daha berrak ve arı gibi bir zeytin sütü elde etmek istiyorsanız, bir şişenin ağız kısmına pamuk yerleştirin. Kabı şişenin üzerine doğru akıtarak zeytin sütünün filtrelenmesini sağlayabilirsiniz.
Zeytin Sütü ve Zeytinyağının Farkları Nelerdir?
- Zeytin sütü, satın alınan zeytinyağına göre daha az işlem gördüğü için doğal bir üründür.
- Zeytin sütünün aroması ve tadı daha baskındır. Aynı zamanda yoğun kıvamlıdır.
- Zeytin sütü, tat ve koku bakımından yoğun olduğu için, klasik zeytinyağından daha az miktarda kullanılması önerilir.
- Zeytin sütü ısıya maruz kalmadan hazırlanır. Asit oranı daha düşük, besin değerleri ise zeytinyağından daha yüksektir.
- Zeytin sütünün içinde katkı maddesi bulunması için, raf ömrü kısadır. Bu yüzden kısa süre içinde tüketilmesi gerekir. Ayrıca pişirme yerine salata ve soslarda kullanılması önerilir.
Şunlara da göz atın;
- Zeytinyağının faydaları nelerdir?
- Zeytinyağı nasıl seçilir?
- Zeytinyağı açıldıktan sonra ne kadar dayanır?
- Siyah zeytinli tarifler
- Zeytinyağı bozulur mu?