Espresso ve filtre kahve, dünyada en çok tüketilen kahve çeşitleridir. Özellikle sabah saatlerinde uyanmak ve güne daha enerjik başlamak için tercih edilen bu kahveler, farklı özellik ve tatlara sahiptir. Bu iki kahve arasındaki temel ayrımlara geçmeden önce, espresso ve filtre kahvenin ne olduğundan biraz bahsedebiliriz.
Espresso; 1900'lü yıllarda İtalyanların keşfettiği, hızlı bir kahve demleme yöntemidir. Küçük shotlar halinde sunulan espresso, en sert kahve çeşitlerinden biridir ve kıvamı yoğundur. Kafein bakımından zengin olduğu için sabah saatlerinde tercih edilir.
Filtre kahve; Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşturulup demlenmesiyle hazırlanır. Demlenen kahve, kağıt veya metal filtreden süzülür ve posaları ayrıştırılır. İsteğe göre süt eklenerek tadı hafifletilebilir.
Filtre kahvenin demlenme süreci, çiçeklenme ile başlar. Bu aşama 30 saniye - 1 dakika arası sürer. Ardından demlenme süresi başlar, ve bu süre 2-3 dakikayı bulabilir. Yani filtre kahveyi demleyebilmek için, ortalama 4-5 dakika gerekir. Espressoda bu süre oldukça kısadır. Espresso, yaklaşık 30 saniye içinde hazır olur ve üzerine istenen malzemeler eklenebilir.
Demleme ekipmanları, bu iki kahve arasındaki temel farkı oluşturur. Filtre kahve, french press, V60, chemex, moka pot ve filtre kahve makinesi gibi farklı araçlarla hazırlanabilir. Hazırlama aşamasında kahve telvesini kullanacağınız ekipmana koymak, üzerine sıcak su ekleyip beklemek yeterlidir. Espresso ise kahve makinesinde ve moka potlarda demlenir. Yüksek basınç uygulayan bu makineler, sıcak su ve kahveyi bir araya getirerek espressoyu oluşturur.
Filtre kahvenin biraz daha büyük parçacıklara sahip olması gerekir. Bu sayede kahve, suyun içinde daha kolay dağılır. Espressonun kahve çekirdekleri ise, en ince ayarlardan birinde öğütülür. Kahve makinesine sıkıştırılarak demlenen bu kahvenin telveleri, toz haline getirilir.
Filtre kahve, espressoya göre daha yumuşak, daha az asidik ve temiz bir tada sahiptir. Espressonun asiditesi çekirdeğe bağlı olarak daha yüksek ve daha serttir.
Filtre kahveye en çok eklenen malzeme, süttür. Ek olarak fındık şurubu, karamel ve vanilya şurubu gibi farklı aromalar ilave edilebilir. Bu malzemeler, kahvenin tadını yumuşatmak için tercih edilir. Espressoya süt, süt köpüğü, krema, çikolata, şurup gibi birbirinden farklı malzemeler eklendiğinde, cappuccino, mocha, latte gibi espresso bazlı kahveler hazırlanır.
Hangisinin daha güzel olduğu tamamen damak zevkinize bağlıdır. Eğer daha hafif ve yumuşak bir kahve içmek istiyorsanız filtre kahveyi, daha sert ve çekirdeklerin tadını alabileceğiniz bir kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız espressoyu tercih edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;