En Lezzetli Haliyle Yeniden Cihangir

Farklı şubeleriyle bilinen Sur Balık, bu kez Cihangir'de yeni yerinde hizmet vermeye başladı. Lüks restoranların vazgeçemediği zeytinyağı ise bu yazımın bir diğer konuğu...
En Lezzetli Haliyle Yeniden Cihangir
12 Haziran 2023, 15:54


YENİ YERİNDE SUR BALIK CİHANGİR… DAHA SAMİMİ, DAHA LEZZETLİ

Balık denince ben Arnavutköycüyüm senelerdir. Neden bilmem ama belki de denize yakın olmak beni daha iyi hissettiriyor, hayatımdaki en güzel balığı Ankara’da yemiş olmama rağmen (Ankara Çankaya’da da Sur Balık’ın bir şubesi varmış bu arada).

Yeme-içme sektöründe 18 yılı geride bırakan Türkiye’nin ilk zincir balık restoranı Sur Balık’ın zaten Arnavutköy şubesinin müdavimiyim yıllardır ama ne yalan söyleyeyim Cihangir’deki  eski mekanı olan Villa Zurich Hotel’deki şubesi ile ilk tanışmamız çok da harikulade olmamıştı.

Bu fikrimde mutfağın kapanmasına yarım saat kala mekana rezervasyonsuz gitmemin ve artık yenilebilecek hiçbir şey kalmamasının etkisinin çok büyük olduğunu söyleyebilirim.

Ama o Leyla zamanlarının hemen ardından, özlediğim Cihangir atmosferini Sur Balık’ta uzun süre bulamadığımı itiraf etmeliyim. Ne zamana kadar? Yaklaşık bir ay öncesine kadar.

4 ay önce yeni yerine taşınmış Sur Balık Cihangir’de. Yine aynı caddede, Symirna’nın hemen yanında bir giriş ve teras katında.

corba

Servis ve karşılama hizmeti neredeyse tamamen yenilenmiş. Daha sıcak, daha güler yüzlü, mutfağa ve içeriklere daha hakim bir ekip gelmiş.

Ben teras katındaydım. Eski Cihangir Sur Balık’a göre daha küçük ama daha samimi bir hava yaratılmış. Daha küçük ama boğmayan bir kalabalık söz konusu. Dekorasyon daha modern, bol saksılar ile yeşillik artmış. Ve en büyük fark, servis ve karşılama ekibinin çok daha iyi olması. Lezzetlere birazdan geleceğim ama bu fark bile, bana daha uzak olan Arnavutköy Şubesini neden hep tercih etmem konusundaki soru işaretlerini bu sefer ortadan kaldırdı diyebilirim.

Hala denemeyenler varsa Levrek Mantısı, Tereyağında Jumbo Karides, Avokadolu Karides, Güveçte Karides, Kafayıfa Sarılı Karides, Güveçte Sarımsak, Levrek Pazı Sarma, Lezzet Topu ve Balık Adana Kebap buranın olmazsa olmazları.

Bodrum’dan kuver zeytin, Çanakkale’den Ezine peynir ve zeytinyağı, ekşi mayalı tam buğday ve beyaz ekmek ile Rize mısır unundan yapılan mısır ekmeğine spesiyal domates salatası harika gidiyor. Fava, sarma, levrek marin, mantarlar, pilakiler, börülceler ve diğer alışageldiğimiz lezzetler aynı kalitede ama menüye yeni eklenen şalgamlı mezeyi mutlaka tatmalısınız.

Ve mevsiminde gelen her çeşit balık… Kalkan, Kaya Levreği ve Somon… Ve balık çorbaları.

Ve olmazsa olmaz çikolatalı sufle.

sur balik

Cihangir, Sur Balık’ın 7 restoranından sadece biri. Mekanın terası, tarihi yarımada, Kız Kulesi, Adalar, Altın Boynuz, Galata Kulesi’ni de içine alan meşhur panoramik bir manzaraya sahip.

Özellikle konaklama ve yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren Dorak Holding çatısı altında yer alan Sur Balık dışında holding bünyesinde; Crowne Plaza Istanbul Old City, Hagia Sofia Mansions Curio Collection by Hilton, Kapadokya'da  Sacred House Hotel, Le Bleu Hotel & Resort, Uçhisar Kaya Otel, Göreme Kaya Otel, DoubleTree by Hilton Avanos, Ramada by Wyndham Hotel Cappadocia otelleri de yer alıyor.

Rezervasyonsuz gitmeyin derim…

Adres: Kılıçali Paşa, Akarsu Ykş. Sok. No:33 Kat : 5-6, 34425 Beyoğlu/İstanbul


balık

LÜKS RESTORANLARIN VAZGEÇEMEDİĞİ ZEYTİNYAĞI: AFYA…

Sizi başarılı bir kadın girişimci ile tanıştırmak istiyorum. Fevziye Sürmeli. Cesur, kararlı, ihracat için çalışmalarını özenle sürdüren. Afya Zeytinyağı’nın da sahibi.

Üçüncü kuşak bir ailenin Trilye, Gemlik cinsi zeytinlerinden üretilen, bekletilmeden sıkılan, taze çimen, badem ve meyvemsi tadlara sahip etkileyici bir marka Afya.

Aslında Ege’ye has bu zeytinler, Akdeniz’de üretildiği için tadı da bir o kadar lezzetli ve farklı.

Vitamin içeriği bakımından zengin zeytin taneleri doğallıklarını kaybetmeden soğuk sıkım yöntemi ile kokusunu, tadını yoğun biçimde muhafaza ediyor.  Özellikle soğuk yemeklerde meyvemsi tadı bir harika. Sıcak yemeklere uyumu da öyle.

Asitlik derecesi de maksimum 0.8.

Fevziye kültürlü, esprili, çalışkan ve her zaman şık bir kadın. Zeytinlikleri zamanında bir başkasına satılmış. Satılmış ama bu satışa babasının gönlü razı olmamış. Yıllar sonra baba zeytinlikleri geri almış. Gözü gibi bakmış ağaçlara. Hasadı da toplayıp eşe dosta konu komşuya dağıtırmış.

afya

Derken bir gün bir doktor tanıdıkları tatmış bu zeytinleri ve zeytinyağını. Ya demiş, “siz deli misiniz”! “Bu o kadar iyi ki, bunu sadece eş dost tatmamalı”.

Ve ondan sonra Fevziye girmiş devreye, Faruk Bey’in adeta bir diğer kızı olan zeytinlerine, yani kız kardeşine Afya ismini vermiş. Afya, Afrika kökenli bir isim. Anlamı da sağlık ve yaşam. Türkiye’nin de en lezzetli,şık restoranlarının vazgeçemediği bir zeytinyağı. Almak isterseniz satışı şu an için bir tek Duty Free’lerde. Marketlerde bulamazsınız.

Belki de çoğunuz tattı Afya’yı bir kutlama, bir akşam, bir öğle yemeğinde, salatalarınızda. Övgüler yağdırdığımız o lezzetlerin arkasında işte Afya ve Fevziye Sürmeli var.

Kategoriler
Lezzet Logo