ELİF EDESŞEF, PROJE DANIŞMANI, YAZAR,
OKAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ
Elif Edes, dünyanın farklı yerlerinde yapılan yılbaşı ritüellerini Lezzet okurları ile paylaştı. İşte, 6 farklı ülkeden, 6 farklı ritüel..
Norveç ve İskandinav ülkelerinde yılbaşı için genellikle morina balığı pişirilir. Ancak ülkemizde morina balığı fazla tüketilmediği için, bu tarifi levrek ile deneyebilirsiniz.
İspanya ve Latin ülkelerinde, yeni yıla geri sayım yapılırken 12 adet üzüm yenir. Bu üzümlerin mutluluk, bereket ve şans getireceğine inanılır.
Danimarka'nın yılbaşı menülerinde mutlaka risalamande tatlısına yer verilir.
Bir İngiliz klasiği olan bu tarif, İngiltere’de olduğu kadar ABD’de de Noel, yeni yıl sofraları ve davetlerin vazgeçilmezidir. Yemeğin tarihçesi ve ismi ile ilgili bilgi ise bu yemeğin ilk defa Wellington Dükü Arthur Wellesley’nin Haziran 1815’de Napoleon Bonaparte’ye karşı kazandığı Waterloo savaşı sonrası dükün onuruna yapıldığı şeklindedir.
Almanya ve Kuzey Avrupa ülkelerinde, kırmızı lahana yılbaşı sofralarında mutlaka kendine yer bulur. Av etleriyle birlikte servis edilir.
İtalyan mutfağında yılbaşı gecesi mutlaka mercimek yenir. Bunun nedeni ise yuvarlak yiyeceklerin şans getireceğinin düşünülmesidir.
Şunlara da göz atın;