Kavrulmuş çeri domatesler, özellikle tazeliğin zirvesinde oldukları yaz aylarında repertuarınıza eklemek için çok yönlü bir malzemedir. Fırında kavrulmuş domates birçok tarifin lezzetli bir tamamlayıcısı olabilir. Ancak bu küçük lezzet bombaları, fırına bütün olarak atmaya karar verirseniz mutfağınızda sorun yaratabilir.
Domateslerin %95'i sudur ve bu suyun çoğu, özsuyunun olduğu merkezde tutulur. Bu, domatesleri yüksek sıcaklıklara maruz bıraktığınızda, domatesin içinin buharla dolacağı anlamına gelir. Buhar genişler ve yeterli basınç olduğunda, bu buhar onu çevreleyen ince deriden dışarı fırlar. Sonuç olarak, fırınınızın her yerine bir küspe ve tohum serperek büyük bir karmaşa yaratacaksınız.
Bu sorunu çözmek için kızartma tavanızı folyo ile kapatmanız veya fırına uygun kapaklı bir tabak kullanmanız önerilir. Böylece domatesler patladığında, temizliği zor olan cihazlarınız yerine pişirme kabınızdaki karmaşa kontrol altına alınmış olur. Alternatif olarak, domateslerinizi kızartmadan önce dilimleyerek sorunu tamamen önleyebilirsiniz.
Domateslerinizi kavrulmak üzere nasıl hazırladığınız, onları nasıl kullanmayı planladığınıza bağlıdır. Bir bruschetta'da olduğu gibi bir tarifin yıldızıysa, en iyi dokuyu korumak için onları çoğunlukla bozulmamış halde tutmak isteyeceksiniz. Bu gibi durumlarda, onları ikiye bölebilirsiniz.
Yine de, çeşitli tariflerde mükemmel sonuçlar verebileceğinden, pişirmeden önce domateslerinizi doğramaktan çekinmemelisiniz. Örneğin, en sevdiğiniz salsa veya domates yağına daha derin bir tat katmak için onları kıyabilirsiniz veya kavrulmuş domates salatası veya pizzaya şaşırtıcı bir katkı olarak kullanmak için dörde bölebilirsiniz.
Bütün domateslerin estetik değerine kesinlikle bağlıysanız ve dağınıklığı önlemenin bir yolunu bulamıyorsanız, kullanabileceğiniz zekice bir hazırlık tüyosu var. Küçük bir bıçak veya çatal alın ve deriyi delmek için kullanın. Domatesi deldiğiniz zaman bu patlama probleminden kurtulacaksınız.
Şunlara da göz atın;