Yahni, et, sebze ve baharatların kemik suyu veya et suyunda pişirilmesiyle hazırlanan bir yemektir. Ana yemek olarak sunulan yahni, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşmayı başaran tarifler arasında yer alır. Bazı yöresel çeşitleri de mevcuttur. Yahni yapımında; Kuzu eti, dana eti, tavuk eti, balık eti ve hindi eti kullanılabilir. Ancak en yaygın olanları kuzu, dana ve tavuktur. Dünyanın en eski yemeklerinden biri olduğu düşünülen yahni, farklı ülkelerde de pişirilir. Özellikle bayram, düğün gibi kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir. Hababam Sınıfı Tatilde filmine konu olan yahni, günümüzde hala bayram sofralarını süsleyen lezzetlerden biridir. İşte, bayramda mutlaka denemeniz gereken 10 farklı yahni tarifi:
Osmanlı mutfağından günümüze kadar uzanan saray yahnisi, dana kuşbaşı, sarımsak, salça ve soğan ile hazırlanır. Pişirmesi ortalama 2 buçuk-3 saat sürebilir. Bayram sofralarında çok sevilen saray yahnisi, isteğe göre düdüklü tencerede de pişirilebilir.
Yalnızca 6 malzemeden oluşan balık yahnisi, palamut, nane, soğan ve zeytinyağı ile hazırlanır. Tarifte kullanılacak palamutun, kılçıkları güzelce temizlenmelidir. Ortalama 25 dakikada pişen balık yahnisi, sıcak sıcak servis edilir.
Dana karaciğeri, domates, biber, maydanoz ve soğan ile hazırlanan ciğer yahnisi, genelde akşam yemeklerinde servis edilir. Yanında köri, zerdeçal ve pul bibere bulanmış baharatlı patates servis edilir. Ortalama pişirme süresi 40 dakikadır.
Özel günlerde sunulan İrlanda yahnisi, kemikli kuzu eti, patates ve havuç ile hazırlanır. Et suyunda pişirilen yahni, maydanoz ve frenk soğanı ile servis edilir. Ortalama 2 buçuk saatte pişirilen yahni, sebzelerle zenginleştirilir.
Sakatat sevenlerin favorisi olacak işkembe yahnisi, dana işkembe, tereyağı, soğan, salça ve sarımsak ile hazırlanır. İşkembenin pişirmeden önce dikkatli bir şekilde temizlenmesi ve kuşbaşı ��eklinde doğranması gerekir.
Nohut, dana eti, arpacık soğan, et suyu ve baharatlar kullanılan nohut yahnisi, ortalama 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Yemeğin lezzetli olması için, pişirme işlemini güveç kabında yapabilirsiniz.
Kuşbaşı şeklinde doğranmış kuzu eti, soğan, kırmızı biber ve tereyağı ile hazırlanan yahni, pilavla birlikte sunulur. Pişirme süresini kısaltmak için, düdüklü tencere kullanabilirsiniz.
Rum, Ermeni, Osmanlı ve Gürcü mutfağının ortak yemeği olarak bilinen papaz yahnisi, dana eti, soğan, sirke, mantar ve limon suyu ile hazırlanır. Lezzetini artırmak için hem sirke, hem de tarçın kullanılır. Ortalama 45 dakika pişirdikten sonra servis edilir.
Taze fasulye, kabak, patlıcan, havuç, kemiksiz tavuk but, biberiye gibi farklı malzemelerle hazırlanan tavuklu yahni, 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Aroma katmak için, kekik ve maydanoz ekleyebilirsiniz.
Yoğurt, yumurta ve un ile terbiye edilen tavuk yahni, havuç, patates, tavuk but, soğan ve sarımsak ile hazırlanır. Görünümü çorbaya benzeyen yoğurtlu tavuk yahni, pilav eşliğinde sunulabilir.
Şunlara da göz atın;