Kimimiz bir fincan latte veya cappuccino ile kendini mutlu ederken, Türk kahvesi ve espresso’cular da bu keyiften geri kalmaz. Sohbetlerimizin, dert ortaklığımızın sebebi yaparız kahveyi. Şöyle taze çekilmiş, buram buram kokusu ile dumanı tüter halde önümüze gelen bir fincan kahve, daha içmeden içimizi ısıtır.
Tabii ki herkes sevdiği, kendini mutlu hissettiren kahve türünü içecektir. Ama bu yazıda, bilindik lezzetlere başka tatlar ekleyerek yarattığımız ve çok sevilecek bazı farklılıkları sizlere sunmak istedim. Bilinen lezzetlerin, bildiğimiz ve sevdiğimiz lezzetlerle birleşiminden harika sonuçlar çıkabiliyor. Ama dedik ya kahve size özeldir, yapıp denemenizde fayda var. Kim bilir belki çok sever, bağımlısı olursunuz.
Şimdi malzemelerimizi alıp mutfağa gitme vakti. Kolayca yapın, için ve mutlu olun… Mutluluğa giden yol belki de kahveden geçiyordur… Kim bilir?
İçimizi ısıtan kahve insana her zaman mutluluk katar. Bilindik tatlara farklı dokunuşlar ekleyerek kendimiz için lezzet şöleni yaratabiliriz.
İtalyanların meşhur tatlısı affogato…Tarihte Catherine de’ Medici tarafından Fransa’da, İtalya aşkı ile keşfedilen ve günümüze kadar gelen müthiş bir lezzettir. Basit tarifi ile vanilyalı dondurma üzerine espresso çekimi ile yapılır ki kahvenin tadı vanilyalı dondurma ile birleştiğinde muazzam bir tat ortaya çıkartırken, özellikle yemeklerden sonraki hazzı, hafifliği ile vazgeçilmez olur.
Bu tarifi biraz değiştirerek kolayca hazırlayacağınız bir lezzet sizleri bekliyor.
Malzemeler:
Yapılışı: Tarifin en üst düzey lezzete ulaşması için beyaz çikolatayı benmari usulü eritmeniz ve kullanmanız en iyi yol olacaktır. Süt ile kıvamlandırılan beyaz çikolata tozunu da kullanabilirsiniz. Beyaz çikolatayı çok az miktarda krema ile birleştirerek benmari tekniği ile eritiyoruz. Fondü kıvamına gelen beyaz çikolatamızı cam bir fincanın dibine ¼’i seviyesine gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Burada içeceğin lezzetindeki yoğunluğu ilave edeceğiniz beyaz çikolata belirleyeceği için miktarına kendi damak tadınıza göre karar verebilirsiniz. Üzerine 2 top vanilyalı dondurmayı ilave edip espresso’yu dondurmanın üzerinde gezdiriyoruz. Son olarak da sprey krem şantiyi üzerine istediğiniz oranda sıkınca beyaz çikolatalı affogato’muz hazır. Afiyet olsun…
Fıstık ezmesini eminim ki çocukluğumuzdan beri severek yeriz ve hayır diyemeyeceğimiz lezzetlerdendir. Kahve ile birçok ülkede karışımlarda kullanılır ve beğeniyle tüketilir. Fıstığın karamelimsi tadı, sıcak süt ve kahveyle birleşince keyif verici bir lezzete bürünüyor. Dünyada belki de en ünlü ve beğenilen markalardan olan Snickers marka çikolatanın tadına yakın oluşu ve benzetilmesi de latte’nin ismine verilmesinde ilham olmuş. Hazırlaması gayet kolay. Reçeteyi kendi zevkinize göre yakın lezzetlerle de değiştirebilirsiniz. Fıstık ezmesini sabit bırakmak kaydıyla kakao tozu yerine sıcak çikolata tozu, karamel şurup veya sosun yanına fındık sosu ilave edebilirsiniz. Ama ilave edeceğiniz malzemelerin özellikle şeker düzeyini mutlaka kontrol edin. Fıstık, şurup ve sos birleşimine ilave ederken çok şekerli olup rahatsız edici ya da bir tadın diğer bir lezzete baskın gelerek bütünlüğü bozabilme ihtimali var. Şimdiden elinize sağlık... Afiyet olsun...
Malzemeler:
Yapılışı: Kakao (veya sıcak çikolata tozu) ve kremayı süt ile beraber ısıtıyoruz. Espresso makinesinin buhar çubuğu ile rahatlıkla yapabilirsiniz. Süt 40 dereceye geldiğinde karamel şurup ve fıstık ezmesini ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz. Süt 70 dereceye, krema kıvamına ve doğru sıcaklık yapısına geldiğinde, 250 ml’lik mug fincanımızda, espresso makinemizde hazırladığımız double shot espresso ile birleştiriyoruz. Üzerine öğütülmüş yer fıstığı veya isteğe bağlı kakao tozu ile süsleme yaparak servis ediyoruz.
Türk kahvesi keyfimiz 500 senelik gelenek yapımızla hepimizin evlerinin vazgeçilmezidir. Şöyle okkalı köpüğü ile dertlendiğimizde, mutlu olduğumuzda, yorgunluğumuzda bize ve sohbete eşlik eder. Bazılarımız için çok sert bir lezzet olabilir. Geleneksel yapıyı bozmayalım diye bu sihirli lezzetten mahrum kalmak bence haksızlık olur. Mesela süt ile yaparak Türk kahvesini latte gibi içmek ritüel içinde olmasa da yanlış diyerek kenara mı itmek lazım? Bence esas yanlışı o an yaparız. Kahve mutluluk veren, keyif veren içecektir ve biz keyfimizi nasıl sağlıyorsak o şekilde yediğimiz, içtiğimiz şeyleri yeniden reçetelendirebiliriz. Buna süt ve sıcak çikolata dahil…
Özellikle şekerli ve çikolatalı lezzetler ile birleştiğinde tatmin edici olan ve tadı tamamlayan bir yapıdan söz edebiliriz. “Çocuklara kahve içirmek zararlıdır” demeyeceksiniz diye düşünüyorum artık. 12 yaş ve üstü çocuklarda günde 1 fincan süt ve sıcak çikolata ile birleştirdiğimiz bu lezzetin bırakın zararını, dikkat toplayıcı ve uyarıcı etkisi ile faydaları dahi olacaktır.
Malzemeler:
Yapılışı: Sıcak çikolata tozunu süte ilave edip espresso makinesi varsa buhar çubuğunda, yoksa ocakta, kısık ateşte devamlı karıştırarak kıvamlandırıyor ve sıcak çikolatamızı hazırlıyoruz. Cezvede Türk kahvemizi geleneksel yöntemlerle hazırlıyoruz. İlk önce cezvede su ve kahveyi birleştiriyoruz (şeker ilavesi yapmayın, çikolatadan dolayı zaten tatlı bir lezzet ortaya çıkacak). Karıştırıp kısık ateşteki ocağımıza koyuyor ve 3 dakikada kaynama noktasına gelmeden ilk taşım ile alıyoruz. Hazırladığımız sıcak çikolata karışımına ince bir döküş ile ağır ağır ilave ediyoruz. Bu döküş metodu cam bardakta sunulan bu ürünün ton farkı ile kat kat gözükmesini sağlayacak ve görselini kuvvetlendirecek. İçeceğimiz hazır. Bu tadın hem tatlılığını kırma hem de hoş bir doku vermek adına Tatar kahvesinde yapıldığı gibi az miktar yemek kremasını çırpıp kabarttıktan sonra üzerine hem süs hem de dengeleyici olarak ilave edersek lezzet katlanacaktır. Afiyet olsun…