Eğer bu enfes burgerleri evde denemeye hazırsanız malzemeleri toparlayın ve mutfağa geçelim. Bu tariflerin tadına doyamayacaksınız. Yolunuz düşerse bu lezzetli mekana uğramayı da ihmal etmeyin.
- 120 ml ılık süt (yaklaşık 1/2 su bardağı)
- 60 ml ılık su (yaklaşık 1/4 su bardağı)
- 25 gr toz şeker
- 7 gr kuru maya (1 paket)
- 440 gr un (beyaz un)
- 5 gr tuz
- 60 gr tuzsuz tereyağı (yumuşatılmış)
- 2 büyük yumurta (yaklaşık 120 gr)
- 1 yumurta (yumurta sarısı ve beyazı karıştırılacak, üzeri için)
- 15 ml süt (yumurta karışımına)
- Susam (isteğe bağlı)
Mayayı aktifleştirin: Küçük bir kasede ılık süt, ılık su ve şekeri karıştırın. Üzerine kuru mayayı serpin ve karışım kabarmaya başlayana kadar 5-10 dakika bekletin.
Hamuru hazırlayın: Büyük bir karıştırma kabında veya mikserde un ve tuzu karıştırın. Mayalı karışımı, yumuşatılmış tereyağını ve 2 yumurtayı ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırarak yumuşak ama hafif yapışkan bir hamur elde edin. Mikser kullanıyorsanız, hamur kancası ile orta hızda 6-8 dakika karıştırın, hamur pürüzsüz ve elastik olmalıdır. El ile yoğuruyorsanız, 10 dakika kadar hafif unlanmış bir yüzeyde yoğurun.
İlk mayalandırma: Hamuru yuvarlak bir top haline getirin ve hafifçe yağlanmış bir kaba koyun. Hamuru bir kez çevirerek her tarafının yağlanmasını sağlayın. Üzerini temiz bir mutfak beziyle örtün veya streç film ile sarın. Hamurun hacmi iki katına çıkana kadar, yaklaşık 1-1.5 saat kadar sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın.
Ekmeği şekillendirin: Hamurun havasını almak için hafifçe yoğurun. Hamuru 8 eşit parçaya bölün (her biri yaklaşık 100-110 gr). Her birini yuvarlak bir top haline getirin ve ardından 3-4 cm yüksekliğinde hafifçe yassılaştırın. Şekil verdiğiniz ekmekleri, aralarına biraz boşluk bırakacak şekilde, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
İkinci mayalandırma: Ekmeğin üzerini temiz bir mutfak beziyle örtün ve ekmeklerin boyutları neredeyse iki katına çıkana kadar yaklaşık 30-45 dakika kadar mayalandırın.
Yumurta karışımını hazırlayın: Küçük bir kapta kalan yumurtayı ve 15 ml sütü çırpın. Bu karışım ile ekmeklerin üstlerini iyice fırçalayın. İsterseniz susam serpebilirsiniz.
Fırınlayın: Fırını 190°C’ye (375°F) ısıtın. Ekmeği, üstleri altın rengini alana kadar 15-18 dakika pişirin. Pişme süresi fırından fırına değişebilir, bu yüzden dikkatlice takip edin.
Soğutun: Ekmeği fırından çıkarın ve bir tel ızgaraya alarak en az 15 dakika soğumasını bekleyin. Böylece ekmekler kesmeye hazır hale gelir.
İPUÇLARI:
- Saklama: Bu ekmekler oda sıcaklığında 2-3 gün boyunca tazeliğini koruyabilir. Ayrıca dondurucuda 1 aya kadar saklayabilirsiniz.
- Dondurma: Ekmeği donduracaksanız, tamamen soğuduktan sonra streç film ile sarın ve hava geçirmez bir torbada dondurun.
Tavuk için:
- 4 adet tavuk göğsü veya tavuk budu (yaklaşık 600-700 gr)
- 1/4 su bardağı un (yaklaşık 30 gr)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı paprika (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı sarımsak tozu (isteğe bağlı)
- 1 yumurta
- 1/4 su bardağı galeta unu (isteğe bağlı)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı (kızartmak için)
Servis için:
- 4 adet briyoş burger ekmeği (veya tercih ettiğiniz başka bir ekmek)
- Marul (iceberg veya Romaine)
- Domates (dilimlenmiş)
- Turşu veya salatalık (dilimlenmiş)
- Kırmızı soğan (dilimlenmiş)
- Mayonez veya sevdiğiniz sos (isteğe bağlı)
TAVUĞU HAZIRLAYIN
- Tavukları ince dilimler halinde kesin: Tavuk göğsünü, her biri yaklaşık 1-1.5 cm kalınlığında olacak şekilde ikiye veya üçe bölün. Tavuk budu kullanıyorsanız, kemiklerini alıp butları tamamen parçalayabilirsiniz.
- Tavukları dövün: Tavuk dilimlerini, bir parşömen kağıdı veya streç film arasına koyarak, et dövme aparatıyla (veya bir mutfak tokmağıyla) ince ve eşit kalınlıkta olacak şekilde dövün. Bu, tavuğun daha hızlı pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlar.
- Tavuğu paneleyin (isteğe bağlı): Bir tabağa un, tuz, karabiber, paprika ve sarımsak tozunu koyup karıştırın.Ayrı bir tabakta yumurtayı çırpın.Tavuk dilimlerini önce un karışımına, ardından çırpılmış yumurtaya batırın. Son olarak, galeta ununa bulayın. Galeta unu kullanmak tavuğa çıtır bir dış yüzey verecektir ama isterseniz atlayabilirsiniz.
- Tavuğu tavada kızartın: Geniş bir tavada zeytinyağını orta-orta yüksek ısıda ısıtın.Tavuk dilimlerini tavaya yerleştirin ve her tarafını yaklaşık 4-5 dakika kadar pişirin. Dış kısmı altın rengi olmalı ve iç kısmı tamamen pişmelidir (iç sıcaklık 75°C olmalı).Tavuk dilimlerini pişirirken dikkatli olun; çünkü tavuk çok ince olduğu için hızla pişer.
- Ekmekleri kızartın: Tavuklar pişerken, burger ekmeklerini başka bir tavada veya fırında, iç kısmı altın rengini alana kadar hafifçe kızartın. Bu, ekmeğin lezzetini artırır ve ekmeğin ıslanmasını engeller.
TAVUK BURGERLERİNİ HAZIRLAYIN
- Kızarmış ekmeklerin alt kısmına mayonez veya sevdiğiniz bir sos sürün.
- Üzerine marul koyun, ardından pişen tavuk dilimlerini yerleştirin.
- Dilimlenmiş domates, turşu ve kırmızı soğan ekleyin.
- Üst ekmeği kapatın ve servise hazır hale getirin.
OPSİYONEL EKLEMELER
- Peynir: Köfte pişerken son bir dakika içinde üzerine bir dilim cheddar, kaşar veya mozzarella ekleyin ve peynirin erimesi için tavayı kapatın.
- Baharatlı sos: Mayoneze acı sos veya sriracha ekleyerek ekstra bir baharatlı tat verebilirsiniz.
- Avokado: Dilimlenmiş avokado veya guacamole, harika bir kremsi dokunuş katar.
İPUÇLARI
- Soslar: Tavuk dilimlerinin üzerine pişirme sırasında barbekü sosu veya ballı hardal gibi tatlar da ekleyebilirsiniz.
- Sıcaklık kontrolü: Tavukların içinin tamamen piştiğinden emin olmak için bir et termometresi kullanabilirsiniz. İç sıcaklık 75°C (165°F) olmalı.
- Bu pan-fried tavuk burgerleri, çıtır dışı ve yumuşacık içiyle harika bir alternatif olacak! Afiyet olsun!

Hamburger Köftesi İçin:
- 500 gr kıyma (tercihen yüzde 80 yağsız, yüzde 20 yağlı, sulu köfteler için)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı Worcestershire sosu (isteğe bağlı, ekstra lezzet için)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı (kızartmak için)
Servis İçin:
- 4 adet burger ekmeği (tercihen yumuşak ve kızartılmış)
- 4 dilim peynir (cheddar, Amerikan peyniri veya tercih ettiğiniz başka bir peynir)
- Marul yaprakları
- 1 domates (dilimlenmiş)
- Kırmızı soğan (halka halinde dilimlenmiş)
- Turşu dilimleri (isteğe bağlı)
- Ketçap, hardal veya mayonez (isteğe bağlı)
HAMBURGER KÖFTELERİNİ HAZIRLAYIN
- Büyük bir kaseye kıymayı, tuzu, karabiberi, doğranmış sarımsağı, Worcestershire sosunu ve ince doğranmış soğanı (isteğe bağlı) ekleyin.
- Malzemeleri nazikçe karıştırın. Köfteyi çok fazla yoğurmak, köftelerin sert olmasına neden olabilir, bu yüzden karıştırırken fazla bastırmamaya dikkat edin.
- Karışımı 4 eşit parçaya ayırın (her biri yaklaşık 125 gr) ve her birini yuvarlak bir köfte şeklinde yapın.
- Köftelerin ortasında hafif bir çökme yaparak pişerken eşit şekilde pişmelerini sağlayın.
İPUCU:
Eğer daha kalın veya ince bir köfte isterseniz, köfte büyüklüğünü buna göre ayarlayabilirsiniz.
KÖFTELERİ KIZARTIN
- Büyük bir tavayı orta-yüksek ateşte ısıtın. İçine bir yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı ekleyin.
- Tava iyice ısındığında, köfteleri tavaya yerleştirin. Bir tarafını yaklaşık 3-4 dakika pişirin veya altın rengi bir kabuk oluşana kadar kızartın.
- Köfteleri çevirin ve diğer tarafını 3-4 dakika kadar pişirmeye devam edin. Pişirmenin son 1 dakikasında, her bir köftenin üzerine bir dilim peynir ekleyin ve peynirin erimesi için tavayı bir kapakla kapatın.
İPUCU:
- Mükemmel pişmiş bir köfte için iç sıcaklığına dikkat edin. İç sıcaklık 70°C (160°F) olmalıdır. Daha az pişmiş istiyorsanız, süreyi kısaltabilirsiniz.
EKMEKLERİ KIZARTIN
- Köfteler pişerken burger ekmeklerini başka bir tavada veya fırında, iç kısmı altın rengi olana kadar hafifçe kızartın. Bu, ekmeğin lezzetini artırır ve ekmeğin ıslanmasını engeller.
CHEESEBURGER'İ HAZIRLAYIN
- Kızarmış ekmeklerin alt kısmına ketçap, hardal veya mayonez sürün.
- Üzerine bir marul yaprağı yerleştirin, ardından bir dilim domates, bir dilim kırmızı soğan ve isteğe bağlı olarak birkaç turşu dilimi ekleyin.
- Üzerine, peynirle erimiş biftek köftesini yerleştirin.
- Üst ekmeği kapatın ve servis yapın!
OPSİYONEL EKLEMELER:
- Avokado: Dilimlenmiş avokado veya guacamole, kremamsı bir doku ve zenginlik katacaktır.
- Karamelize soğan: Tatlı, yumuşak soğanlar, burgerinize ekstra lezzet katar.
İPUÇLARI:
- Sulu köfteler: Köfteyi karıştırırken fazla yoğurmamaya özen gösterin. Ayrıca köftenin ortasında hafif bir çökme yaparak pişerken eşit şekilde pişmelerini sağlayabilirsiniz.
- Peynirin erimesi: Peynirin daha düzgün erimesi için tavayı bir kapakla kapatabilir veya az miktarda su ekleyerek buhar oluşturabilirsiniz.
- Izgara seçeneği: Bu köfteleri tavada değil, ızgarada da pişirebilirsiniz. Izgarayı ısıtın ve köfteleri orta-yüksek ateşte, her iki tarafı da altın rengini alana kadar, yaklaşık 3-4 dakika pişirin. Peynir dilimlerini son dakikada ekleyin.

Biftek Köfteleri İçin:
- 500 gr kıyma (tercihen yüzde 80 yağsız, yüzde 20 yağlı, sulu köfteler için) 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı Worcestershire sosu (isteğe bağlı, ekstra lezzet için)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı (kızartmak için)
Mantarlar İçin:
- 200 gr mantar (tercihen buton veya cremini mantarları, dilimlenmiş)
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 diş sarımsak (doğranmış)
- Tuz ve karabiber (damak zevkinize göre)
- Taze kekik (isteğe bağlı)
Burgeri Hazırlamak İçin:
- 4 adet burger ekmeği (tercihen yumuşak ve kızartılmış)
- 4 dilim Aged kaşar peyniri (yumuşak ve olgunlaşmış kaşar peyniri kullanabilirsiniz)
- Marul yaprakları
- 1 domates (dilimlenmiş)
- 1 küçük kırmızı soğan (halka şeklinde dilimlenmiş)
- Mayonez veya hardal (isteğe bağlı)
- Ketçap (isteğe bağlı)
HAMBURGER KÖFTELERİNİ HAZIRLAYIN
- Büyük bir kaseye kıymayı, tuzu, karabiberi, doğranmış sarımsağı, Worcestershire sosunu (isteğe bağlı) ve ince doğranmış soğanı (isteğe bağlı) ekleyin.
- Karışımı nazikçe karıştırın. Köfteleri fazla yoğurmak, sert olmasına neden olabilir, bu yüzden karıştırırken dikkatli olun.
- Karışımı 4 eşit parçaya ayırın ve her birini yuvarlak bir köfte şeklinde yapın. Köftelerin ortasında hafif bir çökme yaparak pişerken eşit şekilde pişmelerini sağlayın.
İPUCU:
- Köftenin kalınlığını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Daha ince veya daha kalın yapabilirsiniz.
BURGER KÖFTELERİNİ KIZARTIN
- Büyük bir tavayı orta-yüksek ateşte ısıtın. İçine 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı ekleyin.
- Tava iyice ısındığında, köfteleri tavaya yerleştirin. Bir tarafını yaklaşık 3-4 dakika, altın rengi bir kabuk oluşana kadar pişirin.
- Köfteleri çevirin ve diğer tarafını 3-4 dakika kadar pişirmeye devam edin. Pişirmenin son 1 dakikasında, her köftenin üzerine bir dilim Aged kaşar peyniri koyun ve peynirin erimesi için tavayı bir kapakla kapatın.
İPUCU:
- Mükemmel pişmiş bir burger için iç sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. İç sıcaklık 70°C (160°F) olmalıdır. İstediğiniz pişme oranına göre süreyi ayarlayabilirsiniz.
MANTARLARI HAZIRLAYIN
- Köfteler pişerken, ayrı bir tavada tereyağını veya zeytinyağını ısıtın.
- Dilimlenmiş mantarları tavaya ekleyin ve yaklaşık 5-7 dakika soteleyin, mantarların suyunu salıp altın rengi olmasını bekleyin.
- Doğranmış sarımsağı, tuz ve karabiberi ekleyin, 1-2 dakika daha pişirin. Ekstra lezzet için taze kekik de ekleyebilirsiniz.
İPUCU:
- Mantarları, tüm suyu buharlaşana kadar pişirirseniz, daha yoğun bir tat elde edersiniz.
EKMEKLERİ KIZARTIN
- Mantarlar ve köfteler pişerken, burger ekmeklerini ayrı bir tavada veya fırında iç kısmı altın rengi olana kadar kızartın. Bu, ekmeğin lezzetini artırır ve ıslanmasını engeller.
BURGERİ HAZIRLAYIN
- Kızarmış ekmeklerin alt kısmına mayonez veya hardal sürün.
- Üzerine bir marul yaprağı yerleştirin, ardından bir dilim domates ve birkaç halka kırmızı soğan ekleyin.
- Üzerine Aged kaşar peynirli köfteyi ekleyin.
- Sote mantarları, peynirin üzerine dökün ve mantarların lezzetinin köfteyle birleşmesini sağlayın.
- Üst ekmeği kapatın ve burgerinizi servis edin!
İPUÇLARI:
- Sulu köfteler: Köfteyi karıştırırken fazla yoğurmamaya özen gösterin. Köfteleri nazikçe şekillendirip fazla baskı yapmamaya dikkat edin.
- Peynirin erimesi: Peynirin hızlıca erimesini sağlamak için tavayı bir kapakla kapatabilir veya biraz su ekleyip buhar kullanabilirsiniz.

Burger İçin Malzemeler:
- 450 gr kıyma (tercihen yüzde 80 yağsız, yüzde 20 yağlı, sulu köfteler için)
- Tuz ve karabiber (isteğe göre)
- 4 adet hamburger ekmeği (isteğe göre kızartılmış)
- 1/4 su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri (veya tercih ettiğiniz peynir)
- Marulları, domatesi ve soğanı isteğe bağlı ekleyebilirsiniz
Nachos Üst Malzemeleri İçin:
- 1 su bardağı kızarmış tortilla cipsi (ufalanmış)
- 1/2 su bardağı ekşi krema
- 1/4 su bardağı salsa veya pico de gallo2 yemek kaşığı jalapeño turşusu (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı turşu kırmızı soğan (isteğe bağlı)
- Guacamole (aşağıdaki tarif)
- Krem peynir ve cheddar karışımı (eşit miktarda karıştırarak kremsi hale getirin)
Guacamole (Avokadolu Sos) Tarifi:
- 2 olgun avokado
- 1/4 su bardağı doğranmış kırmızı soğan
- 1 küçük domates (doğranmış)
- 1-2 yemek kaşığı lime suyu (isteğe göre)
- 1 küçük diş sarımsak (ezilmiş)
- 1-2 yemek kaşığı taze kişniş, doğranmış (isteğe bağlı)
- Tuz ve karabiber (isteğe göre)
- 1 küçük jalapeño, ince doğranmış (isteğe bağlı, acı seviyorsanız)
Avokadoları ortadan kesin, çekirdeklerini çıkarın ve etlerini bir kaseye alın. Bir çatalla veya patates eziciyle avokadoları iyice ezin ama hafif pütürlü bırakmak güzel olur. Doğranmış kırmızı soğan, domates, sarımsak, lime suyu, kişniş ve jalapeño’yu (isteğe bağlı) ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırarak birleştirin. Tuz, karabiber ve lime suyu ekleyerek tadını ayarlayın.
BURGER KÖFTELERİNİ HAZIRLAYIN
- Kıymayı tuz ve karabiberle baharatlandırın, 4 köfte şekline getirin.
- Köfteleri orta-yüksek ateşte, her iki tarafını 4-5 dakika pişirerek, istediğiniz pişme derecesine gelene kadar pişirin. Son bir dakika içinde, krem peynir ve cheddar karışımını köftenin üzerine ekleyin ve erimesini bekleyin.
NACHOS'LARI HAZIRLAYIN
- Köfteler pişerken, tortilla cipslerini ezin.
- Küçük bir tencerede krem peynir ve cheddar karışımını düşük ateşte eritin, pürüzsüz bir peynir sosu elde edene kadar karıştırın.
EKMEĞİ KIZARTIN
- Hamburger ekmeklerini bir tavada veya fırında altın rengi alana kadar kızartın.
NACHOS BURGERİ HAZIRLAYIN:
- Kızarmış ekmeğin alt yarısına burger sosunu sürün.
- Üzerine pişmiş köfteyi ve erimiş krem peynir-cheddar karışımını koyun.
- Üzerine ezilmiş tortilla cipslerini, erimiş peynir sosunu, ekşi kremayı, salsa, jalapeño turşularını ve turşu kırmızı soğanı (isteğe bağlı) ekleyin.
- Marul, domates ve soğanı da ilave edebilirsiniz.
ÜSTÜYLE TAMAMLAYIN:
- Üst ekmeğin içine bolca guacamole (avokadolu sos) ekleyin ve burgerin üstüne yerleştirin. Hafifçe bastırın.
Fotoğraflar: Özgür Bakır