Șef Ulaş Durmaz
Sizler için mutfağa girdik ve sofranızın yıldızı olacak kadar enfes tarifler hazırladık.
Sos için:
Trabzon hurmasını iyice ezin ve tüm malzemelerle iyice çırpın. Kalan yarım Trabzon hurmasını dilimleyin. Üzerine yaptığınız sosu dökün, bebek ıspanaklar ve jülyen doğranmış kırmızı soğan ile harmanlayın. Dilimlediğiniz Trabzon hurmasının üzerine ekleyin.
Sekiz adet pancarın kabuklarını soyuyoruz ve zeytinyağına gömüyoruz. İçerisine bir dal biberiye, bir adet limon otu, bir kafa sarımsak (bütün şekilde) ve bir çubuk tarçın atıyoruz. Kabın üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 180 derece fırında 2 saat pişiriyoruz.
Marinesi için:
Bütün malzemeleri çırpıp pancar sıcakken bu marinenin içerisine atıp bir gün bekletiyoruz. Bunu yapmamızın sebebi, sıcakken sosu daha iyi çekecek ve içerisinde bir gün bekleyince daha lezzetli olacak.
Üzeri için:
Keçi büş peynirini çok az krema ile blender’dan geçirip sıkma torbasına alıyoruz ve pancarların üzerine sıkıyoruz. Ayrıca üzerine finger lime ve fındık ekliyoruz.
100 gr bonfileyi ince dilimler halinde kesip düz bir tabağa yayıyoruz. Tabağın üzerine yağlı kağıt serip elimizle üzerine bastırarak güzelce eziyoruz. Üzerine bolca zeytinyağı gezdiriyoruz. 4 yemek kaşığı, blender’dan geçirip sıkma torbasına aldığımız Boşnak sokasını üzerinde gezdiriyoruz. Bir tavaya yarım çay bardağı zeytinyağı koyuyoruz, yağ kızınca bir silme yemek kaşığı karabuğdayı atıyoruz, karabuğday patlayınca yağından süzüp kağıt havlu üzerine alıyoruz. Yaptığımız bu patlağı tabağın üzerinde gezdiriyoruz. İnce doğradığımız Frenk soğanı üzerine atıyoruz. Balkabağı turşusu, Frenk maydanoz diziyoruz. En son üzerine deniz tuzu ve limon suyu gezdiriyoruz. Limon kabuğu zest’liyoruz.
Bir tavayı yağlayın, soğanları ince doğrayıp yerleştirin. Hafifçe pişirin. Enginarları dizin ve geri kalan malzemeleri ekleyin. Kısık ateşte enginarları pişirin. Minakop balığını 4 parça olacak şekilde porsiyonlayın. Zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyip fırında pişirin. Bir tavaya balık stock ekleyin, sarımsak rendeleyin ve tuzunu atın. Tıkırdatın, ardından tereyağını atıp bağlayın. Tabağınıza pişirdiğimiz bir adet enginarı alın. Kale otu, ince doğradığınız kök rezene ve pişirdiğiniz balığı üzerine koyun. Bağladığımız sosu tabağın dibine dökün. Somon havyarı ekleyip servis edin.
Sos için:
Servis için:
Tüm malzemeyi karıştırın. Asma yapraklarını sıcak suda blanch ettikten sonra kalın dolmalar sarın. Dolmaları pişireceğiniz tencerenin altına 1 adet kuru soğanı doğrayıp yerleştirin. Sonra dolmaları üzerine dizin. 250 gr su, 50 gr domates salçası ve 30 gr nar ekşisini çırpın ve dolmaların üzerine gezdirin. Üzerine bir ağırlık koyup kapağını kapatın ve 30 dakika kontrollü şekilde pişirin. Pişen dolmaları fırın tepsisine dizip 200 derece fırında 5 dakika kadar üstleri çok az renk alana kadar pişirin. Daha sonra dolmaları tabağa alıp üzerine islenmiş yoğurt gezdirin. Tavada sade yağ ile bir miktar cevizi çevirin ve nane çıtırdatın. En son kırmızı toz biber ekleyip dolmaların üzerinde gezdirin.
Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya