Uzun süredir diyet yapmanıza rağmen bir türlü istediğiniz gibi kilo veremiyor musunuz? O halde doğru yerdesiniz. Diyet, hem kilo kontrolünü sağlayan, hem de sağlıklı beslenmeyi teşvik eden bir beslenme çeşididir. Ancak kilo vermek için diyet yapmak tek başına yeterli değildir. Diyete ek olarak spor ve egzersizlere ağırlık verilmeli, bir uzmandan yardım alınmalı ve kişiye özel diyet listeleri tercih edilmelidir. Hızlı kilo verdirdiği söylenen şok diyetlerden ise uzak durulmalıdır. Peki, düzenli olarak diyet yapılmasına rağmen neden kilo verilmez? İşte, Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım, diyet yaparken kilo verememenin nedenlerini tek tek anlattı:
- Çok fazla besin tüketiyor veya kendinizi uzun süre aç bırakıyor olabilirsiniz: Porsiyon kontrolü yapın ve gün içinde yediklerinizi not edin. Ana ve ara öğünleri atlamadan beslenmenizi düzenleyin.
- Yanlış egzersiz (fazla veya eksik) yapıyor olabilirsiniz: Hem kardiyo egzersizlerin, hem de ağırlık çalışmalarının bir arada yürütülmesi gerekir. Vücut geliştirmek vücudun kas kütlesini arttıracağından daha fazla yağ yaktıracaktır. Haftada 250 dk orta şiddette bir egzersiz veya 125 dk yüksek yoğunluklu bir egzersiz yapmak gerekir. Daha fazla kalori yakabilmek için egzersizin yoğunluğunu arttırmalısınız fakat önerilenden fazla efor sarf edilmesi de vücudun iltihaplanmasına neden olacağından kilo kaybından çok alımla sonuçlanır. Vücudunuza uygun egzersizleri bilmek için mutlaka bir egzersiz uzmanıyla çalışın.
- Çok fazla işlenmiş ürün tüketiyor olabilirsiniz: Hafta sonları sürekli olarak sağlıksız veya abur cubur yiyecekler tüketmek kilo verme hedeflerinize zarar verebilir. Beyaz ekmek, krakerler, cipsler, meşrubatlar ve tatlılar vücutta iltihaba neden olurlar. Karın bölgesindeki yağlarda iltihapla ilişkilidir. Bu besinlerin sık tüketimi karın bölgesindeki yağlanmayı arttırır. Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler antioksidanlarla doludur ve iltihap karşıtı özellikleri vardır, karın bölgesindeki yağlanmayı önlerler.
- Yanlış yağları yiyor olabilirsiniz: Yüksek oranda doymuş yağ alımı (süt ve ette bulunan) organ çevresindeki yağlanmayı arttırır. Tekli doymamış yağ asitleri (zeytin ve avokadoda bulunan) ve spesifik çoklu doymamış yağ asidi (omega 3 gibi (ceviz, ayçiçeği tohumu ve somon gibi yağlı balıklarda bulunan) vücutta iltihap karşıtı görev görürler. Unutulmamalıdır ki hangi çeşit yağ olursa olsun fazla tüketimi kalori alımını arttırır ve kilo yapar. Sağlıklı yağları da belli porsiyonlarda, dengeli tüketin.
- Yeterli miktarda su içmiyor olabilirsiniz: Gün içinde bol su (erkekler 3 lt, kadınlar 2.2 lt) içmeye özen gösterin. Yemeklerden yarım saat önce 500 ml su içmek kilo kaybını artırmaktadır.
- Besin gruplarını komple kesmiş olabilirsiniz: Karbonhidrat, protein veya yağı ortadan kaldırmanızı isteyen herhangi bir diyet uzaklaşmanız gereken bir diyettir. Vücudunuzun tümüne ve yiyeceklerle birlikte gelen vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve lif dahil olmak üzere belirli miktarda besin öğesine ihtiyacı vardır.
- Diyetiniz monotonlaşmış olabilir: Her gün aynı yiyecekleri aynı miktarda yemeye başladıysanız vücudunuz kilo kaybını durdurmuş olabilir. Vücut bir diyete alıştıkça artık aynı kilo kaybıyla tepki vermez.
- Fazla stres yapıyor olabilirsiniz: Stres anında yüksek yağlı, yüksek kalorili besinleri tüketme eğilimimiz arttığı gibi, stres hormonu kortizolde vücut yağ hücrelerinin büyümesine neden olup, vücut yağ miktarını arttırabilir. Yapılan çalışmalarda yüksek kortizol seviyeleri de daha yüksek organ çevresi yağlanma ile ilişkili bulunmuştur.
- Düzenli uyku uyumuyor olabilirsiniz: Uykusuzluk 2 hormona (ghrelin ve leptin) bağlı olarak sizi fiziksel olarak aç bırakabilir. Ghrelin açlığı işaret eder ve leptin açlığı durdurmaktan sorumludur. Düşük leptin salgısı uykusuzluğa bağlı olarak metabolizmanızı yavaşlatabilir ve size sürekli açlık hissi bırakabilir. Uyku yoksunluğu iştahınızı düzenleyen hormonlardan biri olan kortizolün salgılanmasını da etkileyebilir. Günde 7 saat uyku tavsiye edilmektedir, 5 saat ve altı kilo alımına sebep olmaktadır.
- Hormonal bir bozukluk olabilir: Elma tip vücut yapısına sahip olup, fazla kilolu iseniz, testesteron seviyeleriniz de yüksek çıktıysa polikistik over sendromu söz konusu olabilir, kilo vermekte zorlanırsınız. Ön diyabet tanısıda konabilir veya diyabet hastası bile olabilirsiniz. Bir kan tahlili yaptırıp, doktor kontrolünden geçin.
- Motivasyonda eksiklik olabilir: Karın bölgesi yağı azaltmak düşük kalorili, yüksek lifli, karbonhidrat ve şekerden düşük bir diyet eşliğinde kardiyo ve ağırlık egzersizlerini de gerektirir. Sıkı takip ve zaman gerektirecek bu iş için kararlı olun.
Diyetin İlk Haftası Neden Kilo Verilmez?
Herkes farklıdır, bazı kişiler 2-3 hafta içinde sonuç alır ve sonra bir süre durur, bazılarındaysa hemen sonuç görülmez ve 2-3 hafta sonra büyük bir düşüş yaşanır. Diyette bir hafta çok uzun bir süre değildir ve vücuttaki mekanizmaların devreye girmesi biraz zaman almaktadır. Sürdürülebilir bir diyet, hızla kilo verdirip tekrar kilo alımına neden olacak bir diyetten her zaman daha iyidir. Kalorilerin özellikle karbonhidratlardan kesildiği bazı diyetler hızlı su ağırlığı kaybına neden olduğundan kilo çabuk düşer ve çoğunluğun ilk hafta daha fazla kilo vermesi bundandır. İlk su ağırlığı verildikten sonra vücut daha yavaş bir hızda kilo kaybetmeye başlayacaktır. Kilo verme planınıza sadık kalmanız ve motive olmanız bu süreçte önem arz eder.
Şunlara da göz atın;
- Diyet tarifleri
- İftar için diyet yemekler
- Ramazan'da kilo vermek için ne yapmalıyız?
- Sağlıklı kilo verme yöntemleri
- Hızlı kilo vermenin zararları