Dişler Neden Yamuk Çıkar? 7 Önemli Etken

Dişler neden yamuk çıkar? Dişlerin yamuk çıkmasını önlemek için ne yapmak gerekir? İşte, Dr. Dt. İlker Arslan'dan yamuk dişlerin altında yatan 7 önemli neden:
Dişler Neden Yamuk Çıkar? 7 Önemli Etken
26 Kasım 2021, 12:57

Ortodontik sorunlar, kişinin yaşam standartlarını düşürür. Özellikle küçük yaşlardan itibaren görülmeye başlanan bu sorunlar, yaş ilerledikçe daha rahatsız edici olmaya başlayabilir. Dişleri ilgilendiren çapraşıklık ve uyumsuzluklar her yaşta ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Ortodontik tedavinin yaşı yoktur. Son yıllarda ortodontik tedavi gören her beş hastadan birinin 21 yaş ve üzeri olduğu belirlenmiştir.

Dişler Neden Yamuk Çıkar?

  1. Genetik

Ortodontik sorunların büyük çoğunluğu genetik sebeplerle ortaya çıkar. Anne veya babada ortodontik bir sorun varsa bunun çocukta görülme ihtimali yüksektir.

  1. Ağızdan Nefes Alma

Geniz eti, büyük bademcik veya burundan nefes almayı engelleyen (kemik eğriliği) varlığında ağızdan solunum başlar. Ağız solunumunda üst çenenin gelişimi engellenir ve üst çenede darlık ve çapraşıklık oluşur. Bu darlık çene genişletme işlemiyle büyüme çağında ameliyatsız olarak düzeltilebilir.

  1. Parmak Emme

Bebeklerde emme içgüdüsel bir harekettir. Bu içgüdüsü tam olarak tatmin edilemeyen bebek bu ihtiyacını gidermek için kendine yeni alışkanlıklar edinir. Anne sütü ile beslenen çocuklarda parmak emmeye çok sık rastlanılmaz. Yapılan çalışmalar parmak emme alışkanlığının yaşamın ilk birkaç haftasında açlığa bağlı olarak geliştiğini göstermiştir. Parmak emme alışkanlığına 3 yaşına kadar sadece telkin yoluyla müdahale edilir, 3 yaşından sonra telkinler ve alışkanlık kırıcı apareyler kullanımıyla parmak emme önlenmelidir. Bu alışkanlığı devam ettiren çocukta emilen parmağa ve sayısına göre etki alanında bulunan alt ve üst dişlerde yer değiştirme ve kapanış bozuklukları görülecektir. 

  1. Uzun Süreli Yalancı Emzik Kullanımı

Fizyolojik ve anatomik özellikleri uygun bir emziğin 18 aya kadar kullanılması zararlı değildir. Hatta parmak emme alışkanlığının önlenmesi açısından faydalıdır. Ancak yalancı emzikler uzun süre kullanıldıklarında etki alanındaki bölgelere uzun süre anormal etki yapacağı için o bölgelerde düzensizlik ve çeşitli kapanış bozukluklarına neden olmaktadır.

  1. Yatış Şekli

Yatış şekli alt çenenin yatma sırasındaki konumunu belirler, uyurken sürekli aynı tarafa yatıp elini veya yumruğunu yüzü ile yastık arasına koyma alışkanlığıolan kişilerde o tarafta yüz devamlı bir basınç altında bulunacağı için ortodontik problemler çıkabilir.

  1. Erken Süt Dişi Çekimleri

Süt dişleri çürük vs. sebeple düşme zamanından önce çekiliyorsa yer tutucular uygulanmalıdır. Yer tutucular altındaki daimi diş gelene kadar mevcut çekim boşluğunu koruyup, komşu dişlerin o bölgeye kayıp ortodontik bozukluk oluşturmasını önlerler.

  1. Yirmi Yaş Dişleri

Yirmi yaş dişlerinin öndeki dişleri sıkıştırmasına bağlı olarak özellikle alt çenede 20 yaş dişleri çıkmak isterken ön dişleri sıkıştırıp çapraşıklık oluşmasına sebep olurlar.

Dişlerin Çarpık Çıkması Nasıl Önlenir?

Dişlerin çapraşık çıkabileceğinin bazı belirtileri vardır, örneğin süt dişleri çok düzgün olan ve dişlerin arasında aralıklar olmayan çocuklarda daimi dişlerin çapraşık olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle anne veya babadan birinde ortodontik bir sorun varsa çocukta bu yönden risk grubundadır. Ancak bu durumun tespiti için panoramik röntgen değerlendirmesi gerekir. Çocukların 7 yaşındayken ortodontist kontrolünden geçmeleri gerekir.


Yazar:

Dr. Dt. İlker ARSLAN

Protez ve İmplantoloji Uzmanı


Şunlara da göz atın;

  1. Diş ağrısına ne iyi gelir?
  2. Çocuklarda ağız ve diş bakımı
  3. Boğaz şişliği nasıl geçer?
  4. Boğaz ağrısını ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo