Türk mutfağının en temel gıdalarından biri olan ekmek, mis gibi kokusuyla tüm sokağı sarar. Genellikle fırınlardan satın alınan ekmeği, kendi elleriyle hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Pandemiyle birlikte artış gösteren ev yapımı ekmek tariflerine bir yenisini daha ekliyoruz. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz 10 farklı ekmek tarifi:
Malzemeler;
Yapılışı: Ceviz içlerini yakmadan 10 dakika ocakta kavurun. Maya, bal ve suyun birazını 10 dakika bekletin ardından bu karışıma zeytinyağını ekleyin. Un, tuz ve kavrulmuş ceviz içlerini karışıma ilave edip 10 dakika kadar yoğurun. Kıvamına göre yoğurma esnasında un eklemesi yapabilirsiniz. 1 saat 15 dakika içi yağlanmış üstü kapalı bir kapta bekletin. Beklettikten sonra hamura istediğiniz şekli verin ya da istediğiniz kaba koyun. 1 saat kadar daha bekleyin. Önceden ısıtılmış 230 derece fırında 30 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Maya, bal ve süt bir bir kapta eritilir. Kalan bütün malzemeler karışıma eklenir ve yoğurulur. Yoğurma işlemi sonrasında 1 saat kadar üstü kapalı içi yağlanmış kapta mayalandırın. Mayalandırma işlemi sonrasında istediğiniz şekli vererek hamurun iki katına çıkmasını bekleyin. Hamurun hacmi bir kat büyüdüğünde 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Su ve balı bir kapta karıştırın. Unu ve mayayı da ekledikten sonra tuzu da ekleyerek yoğurmaya devam edin. Üstü kapalı bir kapta 1 saat mayalandırdıktan sonra şekil vererek 40 dakika daha bekleyin. 180 derece fırında 35 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Yağda küçük küçük doğradığınız sarımsak ve domatesleri 3 dakika kadar sote edin ve soğumaya bırakın. Maya ile suyu karıştırarak 10 dakika bekletin. Başka bir kapta unu ve tuzu karıştırın ve azar azar mayalı karışıma ekleyin. Bu esnada domatesleri ve zeytinyağını da hamura katın. Üstü kapalı bir kapta ekmek hamurunu 1 saat kadar bekletin. Şekil vererek 45 dakika daha mayalandırmaya bırakın. İsteğe bağlı olarak fırına ekmeği koyarken yumurta akı da sürülebilir. 190 derece de 10 dakika pişirin ve 170 dereceye düşürerek 35 dakika daha pişirin. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Bir kabın içerisinde maya ve su karıştırılarak 10 dakika bekletin. Zeytinyağı, mısır unu, un ve tuzu karışıma ilave edin. 15-20 dakika hamuru yoğurun. Ilık bir ortamda üstü kapalı bir şekilde hamuru 1 saat kadar dinlendirin. Şekil verdikten sonra 45 dakika daha bekletin ve 200 derece de 30 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Maya sıcak süt ile birlikte mikserle çırpılır. Çırpma işlemi devam ederken un ve yumurtalar eklenir. 20 dakika elde yoğurulduktan sonra yumuşamış tereyağı ve şeker eklenir. 30 derecelik ortamda üstü kapalı olarak 1,5 saat dinlendirilir. 8 eşit parçaya bölünerek yuvarlak parçalar oluşturulur. Üzeri için hazırlanan karışım sürülür ve 30 dakika daha bekletilir. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 40 dakika pişirilir. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Maya ve şeker ya da balı suyun yarısı ile bekletin. Un ve tuzu mayalı karışımla yavaşça birleştirin. 5 dakika boyunca yoğurun. Ilık bir ortamda, üstü kapalı bir şekilde hamur kabaran kadar mayalandırın. Ardından hamura dilediğiniz şekli verin ve tekrar mayalandırmaya alın. 230 derecelik fırında 25-30 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Su ve balı bir kapta karıştırın. Unu ve mayalı bir süre yoğurduktan sonra tuzu ekleyin. Yoğurma işlemi bittikten sonra 1 saat üstü kapalı ılık bir ortamda mayalandırın. Şekil vererek 40 dakika daha bekleyin. 180 derece fırında 35 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Badem dışında kalan bütün malzemeler karıştırılarak hamur haline getirilir. Yapılan hamura bademden bir yemek kaşığı katarak tekrar yoğurun. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopararak istediğiniz şekli verin. Üzerine fırça yardımıyla su sürün ve kalan bademleri dökün. 2 saat kadar dinlendirin. 180 derece fırında 45 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Un ve tuzu karıştırın. Mayayı bir miktar suda eriterek yumurta ve yağ ile birlikte çırpın. 15 dakika kadar yoğurun ve 45 dakika mayalandırma için üzerini kapatarak dinlendirin. Ardından hamuru 6 eşit parçaya bölerek yuvarlayın. 15 dakika bekledikten sonra üzerine yumurta sarısı ve susam dökerek 180 derecede 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Tarifler: Başak ÖNGEL
Şunlara da göz atın;